Är du perfektionist? Det är vi många som är och när det kommer till att sätta igång och fylla i en ny anteckningsbok då kan vi lätt hamna i problem. Tänk om det blir fel redan på första sidan? Någon som känner igen sig?

Jag kan erkänna att jag tänkte precis så när jag började min Bullet Journal. Jag satt vid min systers matsalsbord. Hon satt mitt emot mig. Jag stirrade på första sidan med alla färgglada pennor omkring mig och inget hände. Jag skrev ingenting. Att bestämma vad jag skulle ha på första sidan kändes omöjligt. Så vet ni vad jag gjorde? Jag lämnade första sidan blank och började med sida två. Jag lurade mig själv men det fungerade. Jag behövde inte fatta beslut om vad jag ville ha där på den första sidan. Det gjorde jag senare.

FÖRDELEN MED BULLET JOURNAL ÄR ATT DET HANDLAR OM INNEHÅLLET 

Fördelen jag har funnit med Bullet Journal är att det inte är hur fin den är som gäller. Det är ingen tävling i handstil eller fina egentecknade bilder. Det är innehållet som är fokus. INNEHÅLLET. Inget annat. Och ja, det finns de som skriver hur fint som helst och har helt raka linjer och inte ett enda misstag. De finns. Men de är inte många. Så alltså det är vad du har in den som är det viktiga. Du ska ju använda den för att förenkla din vardag. Inte försvåra. För att avgöra vad du vill ha i den gäller det att sätta sig ner och fundera.

√ Vad gör jag på dagarna?
√ Vad skriver jag idag upp på mina lappar eller i mobilen?
√ Vad behöver jag för att hålla ordning och känna kontroll?

En Bullet Journal innehåller främst listor och planeringar. Vilka listor är upp till dig och dina behov. I min är det främst att-göra-listor men man kan såklart ha födelsedagslistor, presentlistor, matsedel, vad-jag-ska-ha-på-mig-listor, ekonomilistor, sparlistor, handlingslistor, bjudningslistor, fotograferingslistor eller listor över vilka resmål du vill åka på. Det är din fantasi och dina behov som bestämmer. Det handlar inte överhuvudtaget om vad någon annan har i sin anteckningsbok.

Bullet Journal

 

När det kommer till planeringsdelen så är det också valfritt om man har ett helt uppslag, som jag har för min dagsplanering, eller en sida eller rentav ett uppslag för hela veckan. Det beror helt på vad som passar dig och hur mycket du skriver varje dag. Jag har ett helt uppslag på vardagarna och en sida på för lördag och söndag. Jag skulle inte klara mig på mindre yta för då skulle jag uppleva det stökigt.

DET ÄR ETT SKISSBLOCK OCH INTE EN TAVLA

Tillbaka till perfektionisten. Det är roligt att ha fina överskrifter och välritade pilar och streck och det kan man ha men jag finner att det faktiskt är finare och roligare när det inte är helt rakt och perfekt. Jag tänker att det ser ut lite som i ett skissblock och inte som en tavla som man behöver lägga oändligt många timmar på. Visst blir jag irriterad när jag gör fel som skriver vecka utan k som jag gjorde förra veckan men jag överlevde. Det gick bra. Strunta i de raka linjerna och de perfekta bokstäverna. Låt din Bullet Journal utgå ifrån dig. Och faktiskt är det så att du behöver inte visa den för någon annan om du inte vill. Den är din och syftet med den är att ge dig kontroll på din dag och vecka.

Bullet Journal

 

HÄRMA HUR MYCKET DU VILL

När det gäller min Bullet Journal så vet jag att det finns de som tycker att den är väldigt fin och att jag har fin handstil och sådär men jag vill att ni ska lägga in i ekvationen att jag lägger tid på detta eftersom det är en del av mitt arbete just nu. Jag har det som en punkt på min att-göra-lista varje dag och lägger mellan en halvtimme och timme på att göra och planera mina sidor. Att göra sin sida ska inte ta upp en stor del av din planeringstid. Det ska vara ett komplement. Jag skissar, grejar och gör fint för att ge er som följer en idé om vad man kan göra. Ni är välkomna att härma hur mycket ni vill men känn inte att det där kan inte jag göra för det kan du.

FRÅGA: HUR SER DITT INDEX UT?

En fråga jag har fått under veckan är hur mitt index ser ut. Och i den frågan tänker jag att det just ligger vad en Bullet Journal ska innehålla och det hoppas jag att du som frågade har fått lite  svar på i det här inlägget.

Bullet Journal

BÖRJA BARA

Så går du i tankarna att starta en Bullet Journal så gör det. Haka inte upp dig på att det kan bli fel eller att det inte är snyggt nog. Fokusera på att fylla den med det som hjälper dig ta dig framåt.

Om du har frågor kring det här med att Bullet Journal så skriv de här nedan i kommentarsfältet, meja dem till mig eller skriv i kommentarsfältet på Facebook. Jag ska göra mitt bäst att ge dig svar.

Om du vill läsa om Bullet Journaltestet från början så kan du göra det här:

Testar Bullet Journal-metoden
Fem första dagarna

2 tankar om “Faktiskt passar Bullet Journaling perfektionisten

  1. Emelie says:

    Haha, jag känner mig så träffad – jag är en perfektionist ut i fingerspetsarna och det är också av den anledningen jag ”inte kan” göra min egen Bullet journal, det skulle ta mig alldeles för lång tid! Jag älskar dock tekniken och det ”handarbete” som många faktiskt gör i sina Bullet journals, men jag har svårt att kunna se det som bara en anteckningsbok.

    Vi får se om suget på att göra en egen Bullet journal tar över eller om perfektionist-hjärtat säger åt mig att fortsätta med det jag gör nu – en vanlig kalender för tidsplanering och en annan för to do och deadlines. 😉

    • Dorotea says:

      Jag tycker det är jättebra att du vet vad du behöver. Alla behöver ingen Bullet Journal. Detta är ju som sagt ett test för att se vad denna metod bidrar med. Jag tycker det låter som du har en riktigt bra strategi och fungerar den för dig så är det den bästa metoden. Man ska inte frångå något som redan fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *