Den senaste tiden har jag mer och mer övergått till en enkel digital planering. Det har inte varit ett genomtänkt val utan det har bara blivit så. Jag saknar det analoga, min Bullet Journal, och kommer försöka hitta ett sätt att sammanfoga det hela men just nu är det digitalt som gäller.

Digitalt när det är mycket

Jag märker att när det är mycket som händer samtidigt och jag känner mig förvirrad då hamnar jag vid datorn och börjar göra listor i excel. Jag staplar och skapar färgkoder som hjälper mig att snabbt få en överblick. Det går snabbare än att skriva för hand och jag tror det är en av de främsta anledningarna till att det blir så här. Jag vill ha en enkel planering. En enkel digital planering.

Jag använder min Bullet Journal också men den används idag på lite annat sätt än tidigare. Det kan du läsa om i inlägget ”Jag saknar min Bullet Journal”.

Enkel digital planering

För mig ska planering alltid vara enkel annars blir den inte av. Jag ska inte behöva sitta länge och skapa den och inte heller behöva tolka vad jag skrivit när jag tittar på planeringen. En överblick ska räcka för att veta vad som gäller. Fungerar inte det så är det slöseri med tid för min del.

Enkelt för mig är oftast kategoriserade listor som visar det som är viktigast för mig att göra just nu. Det som inte gäller just nu ska inte finnas med i det dagliga jag tittar på. Finns det där kommer det förvirra eller stressa mig. Det ska vara tydligt vad som gäller och när det ska göras. En enkel planering innehåller alltså alltid enbart det som är relevant. 

Excel känns enklast

Det finns många riktigt bra digitala planeringsverktyg så som Trello, Asana eller slack (om man är fler som jobbar ihop) men jag återkommer alltid till excel. När det gäller excel så är jag på riktigt helt analfabet när det kommer till hur programmet kan användas men checklistor och tabeller räcker bra för mig. Det krävs inte mycket för mig för att jag ska känna mig trygg i vad jag ska göra. Jag är så pass van vid att jobba strukturerat att det jag skriver ner egentligen bara finns där för att jag ska slippa ha det i minnet. 

Så här kan det se ut

Jag har flera listor i samma dokument där den första är masterlistan. Där finns allt jag behöver göra framöver utan någon som helst ordning. Allt är samlat där bara. Den andra är ett projekt jag är delaktig i. Den tredje är min veckolista. Den fjärde är min ekonomiska kalkyl för den kommande månaden och den sista och femte är de olika skrivprojekt jag har.

Nedan ser du min skrivplan för en tid framöver och den färgkod jag använder för att få en snabb överblick över vad som händer. De tre i artikelraden ska vara gråa då de inte är påbörjade än.

Och här ser ni min att göralista förra veckan. Den kanske känns lite rörig men jag förstår precis vad jag menar och det är det viktigaste. Som du kan se finns det några saker som är påbörjade och andra som börjar bli akuta. Den läggs över på planen för veckan efter, alltså denna veckan. Jag har inte markerat några datum för jag har koll på vad som ska vara klart vilken dag men det går såklart att göra det också om man vill det. För mig räcker det med den här överblicken..

Kalender då?

Jag har även en digital kalender såklart. Där skriver jag främst in tidsbokningar med klienter och mötestider. Ibland markerar jag även in när jag ska arbeta med vilka projekt. Hur jag gör beror helt på hur mycket jag har att göra. Ju mer det är att göra desto mer struktur krävs. Ju mer att göra desto mer detaljerat. Enkelt men lätt att glömma i stressen. Stress har en tendens att få en att glömma det självklara.

Hur planerar du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *