Det gäller att ta hand om sig och ta tempen på sig själv med jämna mellanrum. Att lyssna på kroppens signaler är en av de bästa sakerna du kan göra för dig själv. Det finns aldrig något som är viktigare än du och din hälsa. Mår du dåligt kan du inte vara till hjälp för andra eller göra det du önskar.

När jag har haft ett par intensiva dagar lägger jag alltid in en tom dag i min kalender. En dag då jag själv kan välja om jag vill sova bort dagen, jobba eller bara sitta och bläddra i tidningar. Jag vet att jag behöver det för att kunna vara en bra mamma, fru, vän och coach.

Energi är något vi inte har hur mycket som helst av. Du har din mängd och jag min. Det är inte samma för alla. Tänk dig en burk full av energi som under dagen töms med varje aktivitet du gör. Att borsta tänderna kräver 1% energi och att göra bokföringen tar 45% av din energi. Ditt barn som skriker för att hen vägrar att gå hem från förskolan får 88% av din energi att försvinna. Självklart är detta påhittade siffror men kan du se din burk framför dig? Har du någon aning om vad saker i ditt liv kostar? Och har du funderat på hur du ska korrigera för att du ska använda dina 100% på bästa sätt? Det gäller att ha en jämvikt mellan vad som tar energi och vad som fyller på. Du kan ju ha en dag då det försvunnit 99% energi innan du ens kommit hem och ska möta familjen. Då kanske din energi istället fylls på av att ni tillsammans har en trevlig kväll med god middag och mys. Där fick du 20% i energi och du går och lägger dig med plus i burken.

Energi är nå[bctt tweet=”Energi är något vi inte har hur mycket som helst av.”]

Hur kan du göra för att hålla dig på plussidan då? Det finns många saker du kan göra och jag är säker på att du redan gör saker för att hålla dig inom dina 100%. Tre förslag på detta är:

Förbered din morgon på kvällen
Lägg fram det du behöver och det du ska ha på dig. Att välja kläder tar mycket energi och är det dessutom så att det du tänkt visar sig ligga i tvätten ja då försvinner en hel massa energi i irritation. Ha rentav två tre outfits som du har när du jobbar. På så sätt behöver du aldrig tänka på det.

Ha bestämda rutiner
Att ha rutiner hjälper att hålla energinivån i schack. Om du vet hur saker ska göras behöver du inte tänka så mycket och det blir färre irritationsmoment. Exempel på rutiner är vad som gäller när barnen kommer hem från förskolan, vad ni äter för typ av mat på vardagarna, vem som lagar maten, vilka tider du tränar, vilken tid du går och lägger dig, hur många gånger i veckan barnen har aktiviteter. Det kan låta inrutat men det handlar också om att bestämma hur mycket av din tid som ska vara bokad och fri. Det är en avvägning.

Ha gemensam planering i familjen
Om ni är flera så planera tillsammans vad som händer under kommande vecka. Varje vecka ser inte likadan ut och det är bra att alla vet vad som gäller. Ha planeringen synlig för alla. Gör planeringstiden till en trevlig stund, så fika och umgås med varandra samtidigt som ni pratar om vad som händer. Planering behöver inte vara en tråkig sak. Låt barnen själva fylla i sina aktiviteter. När de är små med bilder och när det äldre kan de skriva själva.

Din energinivå är viktig och du ska ha krafter till det som är viktigast för dig. 100% är allt du har.

energipåburk

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *