Det är så många känslor som yr omkring varje dag. Under en och samma dag kan du uppleva många känslor. En metod för att bättre förstå alla dessa känslor och dina reaktioner på dem är genom skrivterapi. Nu vill jag visa hur jag du kan göra för att få in känslorna som kommer från skrivandet i din Bullet Journal.

Känslorna i din Bullet Journal

I skrivterapin använder vi oss oftast av skrivuppgifter eller prompts som de kallas på engelska. De hjälper dig att komma igång med skrivandet från dag till dag. Oftast har du valt ett syfte med ditt skrivande och då anpassar jag som din coach dina skrivuppgifter efter de områden du önskar arbeta med.

I din Bullet Journal kan du förutom att skriva utifrån dina skrivuppgifter även skapa en setup för att på ett strukturerat sätt hålla ordning på ditt skrivande och också känslolivet. Det blir en blandning av listor för dina skrivuppgifter och ett sätt att logga de känslor som uppstår när du skriver och de som du upplever under dagen.

set-up för känslor

Ett förslag på set-up

Denna set-up är mitt förslag på hur du kan göra. Det fungerar ju så i bujovärlden att man ser någons idé och så gör man om den till sin egen. Jag tänker att denna set-up innehåller:

1. Mina skrivområden

Här skriver du ditt syfte med skrivandet och de områden du arbetar med. Exempel på syften kan vara:

Jag skriver för att jag vill förstå mig själv bättre.
Jag skriver för att jag minska min ångest.
Jag skriver för att hantera vardagen mer strukturerat.

Exempel på områden att arbeta med:

vardagspussel
ångest
ord
stresskänslor
sorg
karriärbyte

set-up för känslor

2. Mina skrivuppgifter/prompts

Som sagt så ingår det skrivuppgifter i skrivterapin. De hjälper dig att fördjupa dig inom det område i ditt liv som du förstå bättre. En av sidorna i din set-up kan vara en lista över de skrivuppgifter du ska jobba med framöver. 

3. Dagens AHA!

Här skriver du ditt aha från dagens skrivande. Dagens AHA! är när du fattar grejen. När poletten trillar ner.  Den här sidan gör jag en lista rakt upp och ner. Känns enklast. Numrera med antalet dagar i månaden och på respektive rad skriver du sedan dagens AHA!

4. Dagens OJ!

Här skriver du ditt aha från dagens skrivande. OJ! är när du inser att det är här roten ligger och där du ska lägga fokus framöver Du gör en sida på samma sätt som för dagens AHA! eller så kombinerar du dessa två på samma sida.

5. Dagens känsla/känslor

Här tänker jag att du kan göra som det passar dig bäst. Antingen gör du en likadan lista som för dina AHA! och OJ! men att du istället skriver den känsla, de känslor, du kände medan du skrev.

Du kan också göra en så kallad mood tracker där du loggar de vanligaste känslorna som du brukar känna. Du kan ha med glädje, irritation frustration, ångest, ledsen, oro eller vilka som nu brukar vara återkommande för dig. Det du sedan gör är att du dagligen kryssar i de känslor du har känt.

Du kan lägga till en kolumn för övrigt för att vara säker på att täcka in alla känslor som kan dyka upp.

Jag har inte förberett en sida för detta men du kan hitta det ute på nätet. Googla inte för länge bara. Akta dig för kaninhålet.

6. Dagens action

När du skriver kommer du fram till hur du mår just idag. Ditt mående avgör hur du kommer prestera under dagen och använder du ditt skrivande klokt kan du använda det för att anpassa din planering.

Gör en lista för att skriva ner din dagens action. Det du känner är viktigast för dig idag.

Använd det som passar dig

Det blir ganska många sidor för det här så det är viktigt att du känner in om det är relevant för dig att arbeta på det här sättet. Kanske vill du hellre implementera det på din dagliga planeringssida eller lägga med det på själva skrivsidan/sidorna för dagen.

Behöver du skrivuppgifter? Då kan du antingen gå med i Bootcamp som startar den 11 april eller så kontaktar du mig via mejl så ordnar jag med individanpassade skrivuppgifter (tjänsten finns ännu inte på hemsidan).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *