I tisdags, 18 november, deltog jag i P1,s Kropp & Själ. Ett intressant samtal men jag kan säga att de klippte väldigt mycket i min intervju. Det mesta jag sa kom inte med och därav blev kontentan väldigt missvisande. Det hela resulterade i att detta med att gå upp tidigt är ett sätt att skapa utbrändhet och då kan jag ju inget annat än reagera i och med att det är precis det jag arbetar för att minska.

Som vanligt hakar de helt upp sig på att gå upp klockan 05.00 på morgonen vilket jag inte säger utan jag säger att vi ska gå upp tidigare än vad vi gör idag för att få en lugnare start på dagen. Under den stunden vi då får tycker jag att det är lämpligt att planera sin dag för att redan från början ha koll på vad som är på agendan. Just för att minska stressmomenten. Det handlar inte, som de vill få det till i programmet, att resultatet ska bli att vi får gjort mycket mer eller arbetar snabbare. Effekten kan bli att vi får mer gjort för att vi är välplanerade men det är inte nödvändigtvis syftet. Vad syftet för dig att gå upp tidigare är bestämmer du själv. Jag har inte som ambition att starta en tävling i vem som får gjort mest. Snarare vill jag att människor ska värdera sin tid bättre och få möjlighet att göra det de önskar. Genom att starta din dag lugnare ger det resultatet.

Varför ska jag göra detta? är en fråga vi alla måste ställa oss i allt vi gör. Vad är egentligen meningen med det här och är det bra för mig? Detta tas också upp i programmet och jag håller med.

Sömnaspekten tas också upp och det är där de landar i att det lätt kan bli en utbrändhetsmetod och ja det kan det, OM du inte lägger dig i tid. Lägga dig sent och gå upp tidigt är inte bra för någon och det förespråkar jag verkligen inte.

Lisa Magnusson fick återigen uttala sig i denna fråga och hakar upp sig på att jag i något sammanhang har nämnt Margreth Thatcher eller faktiskt vet jag inte om det är jag som nämnt henne eller någon annan i media i samband med en artikel med mig. I alla fall, Lisa nämner då att Thatcher redan klockan 10.00 hällde upp en drink och insinuerar då att detta skulle vara en effekt av att hon gick upp tidigt och även sov väldigt lite. Detta har inget med mig eller mina åsikter att göra. Detta var hur Thatcher var som människa och hur hon hanterade sitt liv och vardag. Hon ledde ett land under många år och hon hade sitt sätt att hantera det på. Det är verkligen inte en effekt av att gå upp tidigt. Faktiskt tycker jag att det är löjligt att ta upp det i sammanhanget men det får stå för Lisa Magnusson.

Idag nämns jag i ledaren i Dagens Nyheter  (klicka) och det är alltid roligt att bli omnämnd så det är jag glad för.

Om du vill lyssna på programmet så går det att göra här (klicka).

DN

20 tankar om “En reaktion på programmet i P1 Kropp&Själ i tisdags

 1. Sara says:

  Håller helt med dig om att går man upp tidigt får man en lugnare start på dagen. Som småbarnsförälder och stundtals dålig nattsömn går jag inte upp klockan 5 men jag försöker alltid gå upp en bra stund innan barnen ska gå upp. Allt för att vi ska få en lugn och skön stund innan dagen börjar. Målet är att jag själv får äta frukost i lugn och ro, läsa min tidning och fundera över dagen för att sedan helt kunna ägna mig åt mina barn när det är dags för dom att gå upp. Känns skönt att kunna starta dagen med gott om tid!

  • Dorotea says:

   Jag älskar mina mornar just mest för ensamheten och tystnaden. Och som du skriver att ha gott om tid gör att dagen sedan också får med sig den andan.

 2. Sanna Levelius says:

  Jag hörde programmet och reagerade också på hur slutsatser drogs, även om jag gillar programmet. Det blir alltid knas med polarisering istället för att försöka hitta en medelväg eller det du känner själv passar. Har du skickat en länk till kropp & själ?

  • Dorotea says:

   Ja polarisering blev det en del av i det här programmet. Jag tycker också väldigt bra om det här programmet så det var tråkigt att det drogs så hårt åt bara ett håll.

 3. Annika says:

  Jag är så glad och tacksam att jag kom i kontakt med dig och dina tankar om att få en lugn start på dagen. För mig har det inneburit att mina dagar har ett helt annat fokus. Jag behöver sällan stressa längre för jag har min lista över hur jag skall prioritera min dag och om jag bara håller mig till listan så blir det lugn och ro.
  Det är så tråkigt att höra att du blir missförstådd av press och media. Hoppas att du känner att vi är många som mår betydligt bättre när vi nu har fått en lugnare start på dagen.
  Kram Annika

  • Dorotea says:

   Tack Annika! Jag blir så glad när jag får höra vilken skillnad det gör i era liv och det är det här jag jobbar för. Det är detta som driver mig.

   Att bli missförstådd och pratat om på inte alltid ett positivt sätt är en del av mediekarusellen. Det får jag leva med.

 4. Katarina Tikka says:

  Jag tror att många hakar upp sig på tidpunkten 05:00 eftersom idén om att gå upp som ”alla” framgångsrika människor inte är så etablerad här i Sverige. Därför tror alla att du förespråkar just det.

  För mig är det solklart att ”5 AM är inte en tidpunkt, det är en livsstil” syftar till att ifrågasätta hetsen och förstå den bakomliggande orsaken till eventuell framgång. För andra låter det säkert som ett hårt ställningstagande om att alla borde gå upp 5.

  Det är tråkigt med kritiken och missförstånden samtidigt som polariseringen väcker känslor och får många att titta närmare på det. Jag tycker att det du gör är fantastiskt. 🙂

  • Dorotea says:

   Så tror jag också att det är Katarina. Vi är inte vana vid resonemanget. Och självklart är detta med medias tolkningar och uppfattningar dubbelt. Det ger publicitet varken det är på ett sådant sätt som jag vill framställas eller inte.

   Tack!

 5. Siv says:

  Äsch, vad trist! Bry dig inte om att de hakar upp sig. Har de provat? Eller är det bara åsiktsmaskiner… Det viktigaste är att du fortsätter på den väg som känns rätt för dig . Och många som vill ha en förändring i sina liv skulle må bra av att lägga sig tidigare och gå upp lite tidigare för att få egen-tid och finna ett lugn – kanske genom att meditera eller gå ut en promenad. Det är ju inget nytt under solen precis. Så vad är problemet kan jag tänka…

 6. Jeanette says:

  Jag har inte lyssnat till programmet me ska absolut göra det. Och då vet jag hur det har kommit till. Gillar kropp & själ men reagerar ibland på att det just vrids till på ett konstigt sätt. En gång hade de en psykolog i studion som fick berätta vad coacher gör och att de inte vet vad de gör eftersom de inte är psykologer. Och inte en coach så långt örat kunde nå. Suck.
  Fortsätt jobba för ett gladare, enklare och mindre stressat liv, Dorotea. Du inspirerar!

 7. Lena Brolin says:

  Jag har inte lyssnat på programmet, men jag reagerar rätt så ofta på hur medierna vrider och vänder på saker. Ibland känns det som att de vill SKAPA en debatt som inte finns där från början, bara för att kunna spinna vidare på den och göra fler inslag/reportage/program. Men det är mina funderingar och jag har egentligen inga belägg för dem. Bara en känsla.
  Dorothea, det är så tydligt att du är ett stöd och en inspirationskälla för MÅNGA!
  Det är MÅNGA som lyssnar på och tycker om det du säger och gör!
  Den där Lisa Magnusson, vem sjutton är det!?
  En liten fis i rymden…! 😉
  Kraaaaaaaam!
  /Lena

 8. Nina Björk says:

  Ja… media vill ju gärna ”tänka” åt oss som lyssnar eftersom de måste hjälpa oss att lyssna som dom vill. Låt oss som lyssnar själva tänka och klipp eller censurera inte efter eget tänkande eller politiskt syfte…. Men ack ve! Så gör Svensk media.

 9. Klara says:

  Väl talat! Eller skrivet kanske : ) Har inte heller hört programmet, va trist att det blev förvridet så. Jag förespråkar GTD (getting things done) stenhårt, den boken förändrade mitt liv, och det är lite samma fenomen som det du beskriver. Syftet är egentligen inte att maximera antalet saker vi får gjort på kortast möjliga tid. Syftet är att få ”ett sinne likt vatten” eller helt enkelt ett ostressat normaltilsstånd. Precis som det du förespråkar med 5AM. Jag tycker du gjort ett bra jobb med att förklara dig i det här inlägget, hoppas det får stor spridning så många som lyssnade kan läsa och förstå ditt goda syfte : )

  Lycka till i fortsättningen med allt!

 10. Maria says:

  Jag förstår hur du tänker och tycker det är kanonbra. Som småbarnsförälder prioriterar jag sömn men går ändå upp vid ca 6 eftersom då väcker min lille prins mig 🙂 Även om jag inte får den timmen för mig själv på morgonen så upplever jag att det minskar stressen att lägga sig tidigt och gå upp tidigt, kontra från den tiden jag la mig sent och gick upp sent. Känslan av att halva dagen redan gått när jag ätit frukost och gjort mig iordning gjorde mig trött och deprimerad. Och det är även positivt att lägga sig/gå upp tidigt för att få ut mer av dagens ljusa timmar. Det är helt magiskt att se dagen vakna utanför fönstret. Och den artikeln som du lyftes fram i var ju helt fantastiskt, ta åt dig av de som förstår inte de tramspellar som väljer att missförstå för att fylla sitt eget syfte 🙂

  • Dorotea says:

   Älskar meningen: ”Det är helt magiskt att se dagen vakna utanför fönstret. ” Precis så är det. Tystnad och lugn som sakta byts mot liv och rörelse. Jag förstår precis vad du menar med att det gör sådan skillnad att bara komma i säng tidigt och gå upp tidigt för att känna att man är i fas även om den första timme inte används till planering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *