en powertimmeTycker du att det kan vara svårt att komma igång med arbetsdagen? Det känns segt och fokuset vägrar infinna sig. Det kan jag säga att du inte är ensam om. Det är väldigt vanligt att inte komma in i momentum vid arbetsdagens början. Ett effektivt sätt som fungerar nästan varje gång är att införa en powertimme.

En powertimme är precis som det låter. Det är en timme då du ser till att ladda upp din energi för dagen. Denna term tror jag från början kommer från träningsvärlden men nu vill jag visa hur den kan appliceras på effektivitet och planering.

en powertimmeEn powertimme går till så här

Du väljer sex uppgifter som är typiska för din arbetsdag och du ger varje uppgift tio minuter – 10×6 blir en timme. En powertimme. Du kommer alltså göra sex stycken arbetsuppgifter under den här timmen. Bra va?

Vad du väljer för sex uppgifter är helt upp till dig. Det viktiga är att du ska vara antingen klar med det du valt att göra efter tio minuter eller känna att du kan avsluta utan att bli frustrerad. 

När jag har en powertimme, vilket jag har flera gånger i veckan, brukar jag ha med svara på mail, svara på kommentarer i Facebookgrupp, förbereda inlägg på Instagram och skapa zoomlänkar till bestämda möten. Det är bara några av det saker jag brukar ha med. Alla dessa är snabba nedslag men ger alla resultat på min att göralista och det är det du vill åt. Du vill känna att du stryker viktiga punkter.

Att stryka punkter ger energi men framför allt ger görandet energi. Återigen handlar det om att motivation föder motivation. Du får inte motivation genom att vänta på att det ska ramla över dig. Nope! Göra är knepet varje gång. Och då är den här powertimmen kanon att ta till.

en powertimmeSå här kommer du igång med din powertimme

  1. Skapa en lista med typiska arbetsuppgifter som inte behöver ta mer än tio minuter. Dessa uppgifter får gärna vara sådana som frustrerar dig under dagen. 
  2. Utgå från din lista när du planerar din powertimme för dagen. Välj det som passar bäst och skriv också ner vilket mail det är du ska svara på till exempel. Det hjälper dig att hålla fokus på uppgiften.
  3. Om du är rädd att bli distraherad av något, som till exempel när jag svarar på kommentarer på Facebook, ställ en klocka. När tio minuter har gått signalerar den och du går vidare till nästa uppgift. På så sätt irrar du dig inte vidare i cyberspace.

en powertimmeInte bara på morgonen

Självklart kan du använda en powertimme när som helst under dagen. Det behöver inte nödvändigtvis vara på morgonen. Det kan lika gärna vara på slutet av dagen för att säkra att småuppgifterna blir klara. 

3 tankar om “En powertimme – ett effektivt sätt att starta din dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *