En egenföretagare behöver också ledigt.Som egenföretagare har jag mängder med frihet eftersom ingen styr över mig och mina tider. Det är fantastiskt skönt men ska jag vara ärlig så är det en sanning med modifikation. För ja, jag har frihet, i massor, men med frihet kommer väldigt mycket ansvar. Det är inte bara en klyscha. Det är så. Jag styr ALLT i företaget. Utan mig faller det så hur kan en egenföretagare vara ledig?

Är jag sjuk så kan ingen annan gå in och föreläsa för mig eller hålla i en coachingsession. Det hänger på mig. Jag är ensam. Ska jag vara ledig finns det ingen som går in som vikarie. Företaget är beroende av mig och stundvis är det en tung börda att bära. Så hur jag gör då för att företaget alltid ska flyta i en lagom bra ström? Och hur gör jag när jag ska vara ledig som under sportlovet förra veckan?

En egenföretagare behöver också ledigt.Business as usual

Även under sportlov var det business as usual för min del. Barnen var hemma så jag ville självklart umgås med dem lite extra. Jag har klienter att ta hand om, uppdrag att sköta och mina deltagare i medlemsprogrammet ska såklart få kärlek. Utöver det har jag sociala medier att uppdatera, offerter att skriva, fakturor ska skickas och marknadsföringen ska rulla på. Det är så mitt arbete ser ut varje vecka. Det ser inte annorlunda ut en sportlovsvecka i februari.

En egenföretagare behöver också ledigt.En egenföretagare behöver också ledigt

Jag tog ledigt på sportlovet. Inte hela tiden men jag var ledig. Vad tror du mina ledord är i det här fallet? Jepp, helt rätt. Förberedelse och planering! Om jag ska vara ledig behöver jag planera i förväg. Jag behöver se till att skapa luckor i mitt eget schema och bestämma vad som ska flyta och vad jag kan låta ligga nere under de dagar/veckor det gäller. Jag behöver även se till att jag har allt jag behöver för de projekt jag eventuellt håller igång under en ledig period. Ett projekt jag kan tänkas hålla igång är för en kund där vi är på sluttampen och vi gör oss klara för avslut eller så kan det handla om att ha material för att uppdatera sociala medier och bloggen.

Luckor i schemat

När jag säger att jag skapar luckor i mitt schema så betyder det att under ett lov som sportlovet så är jag inte helt ledig men jag har till exempel ingen coaching inbokad. Jag ser till att ha så få saker som är tidsbestämda så att jag kan vara spontan med barnen. Min att göralista är helt enkel flexibel när det gäller vilken tid uppgifterna behöver göras.

Det enda jag aldrig släpper på helt är mina sociala medier. Det är min kanal ut till er och där vill jag finnas tillgänglig och fortsätta berätta vad som händer i företaget och i min vardag. Jag måste såklart inte men jag tycker om det så jag fortsätter med det.

En egenföretagare behöver också ledigt.Ledig på sommaren?

Hur gör jag då när jag ska vara helt ledig som under sommarsemestern? Den är lite klurigare måste jag säga men jag hittade en bra metod för det förra sommaren. Då var jag ledig i en hel månad för första gången på flera år. Jag bokade helt enkelt inte in någon coaching alls och jag bloggade bara när jag kände för det. Det jag uppdaterade dagligen var Instagram men det är just för att jag tycker att det är roligt.

Det viktiga för mig sommartid är att hålla idéerna nere så att jag inte smygjobbar vilket jag lätt gör. Förra sommaren var det svårt i början så jag gjorde ett uppslag i min bujo där jag skrev ner mina idéer och så såg jag till att inte tänka på det mer. Efter dryga veckan stillades faktiskt popcornhjärnan och jag gick ner så mycket i varv att jag inte ens tänkte på arbete. Det var så fantastiskt skönt.

Låt entreprenörshjärnan vila

Så vad är det jag försöker säga till dig som är egentföretagare och entreprenör? Se till att vara förberedd på att vara ledig för då behöver du inte bli överraskad med arbete. Entreprenörshjärnan behöver vila och för att den ska kunna göra det vill den ha tydliga instruktioner. Därför ska du se till att ge den det. Säg åt den vad den får lov att göra och tänka på och vad den inte har med att göra under den bestämda tidsperioden. Det fungerar faktiskt.

En egenföretagare behöver också ledigt.Hur blev sportlovet?

Hur blev då sportlovet? Jo, jag hann jag med massor med jobb. Till och med en föreläsning i Stockholm. Men jag tillbringade också en hel dag i min kompis soffa, färgade mina ögonbryn- och fransar, shoppade två klänningar, åt semlor med barnen, kramades på alla hjärtans dag, gick på en hejdundrande fest och åkte till badhuset och åkte vattenrutschkanor.

En egenföretagare behöver också ledigt.

7 tankar om “En egenföretagare behöver också ledigt. Men hur?

 1. Alexandra says:

  Viktigt inlägg! Det är verkligen stor skillnad på just det här med ledighet när man är egenföretagare eller om man är anställd. Jag tror absolut att det är viktigt att faktiskt vara ledig ibland för att låta hjärnan vila lite, hur kul man än tycker att jobbet är!

 2. Charlotte says:

  Jag har just kommit hem efter fem veckor i Indien. Jag är också egenföretagare, och klarade det… kollade mejl så gott som daligen och jobbade en liten stund på morgonen. Så himla skönt. Och nu känns batterierna välladdade.

 3. Patricia says:

  Bra att du hittat ett sätt att vara ledig på. Jag behöver också hitta en strategi för det. Men nu blev jag sugen att åka och shoppa Mon Amie-muggar. Tur att jag måste hejda mig tills på torsdag då outleten är öppen.

  • Dorotea says:

   Hahaha! Det där med muggarna var inte riktigt tanken 😛 Fundera på en strategi tycker jag. Det gäller att vara ute i god tid så att det verkligen fungerar. Hojta till om du behöver mig.

 4. Malin Lundskog says:

  Ja-a! Återhämtning är grejen för att kunna utvecklas. Viktigt att skapa struktur för det, eftersom de flesta av oss företagare tycker att vårt jobb är så himla kul! Och vi kan alltid göra mer! Bra inlägg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *