Hur du ser på dig själv påverkar hur du tar dig fram i livet. Din självbild avgör hur du lyckas med relationer, utmaningar och framgångar.

Du blir som de fem personer du umgås med mest brukar man säga men lägg även till att du ser din omvärld utifrån hur du ser på dig själv. Vi människor har en tendens att dras till personer och situationer som visar att den bild vi har av oss själva stämmer. Om du ser dig själv som en rörig person träffar du på människor som på ett eller annat sätt kommer att förstärka den bilden av dig.

En forskare, Bill Swann, på University av Texas menar att det är ett mänskligt behov som vi har att få vår självbild bekräftad även om den är negativ. Detta för att vi vill att världen ska vara konsekvent. Det ger oss trygghet att inget förändras utan att vi kan fortsätta vara som vi är. Det är enkelt och bekvämt. Han menar vidare att den självbild du har kommer att påverka hur du tar till dig sådant som andra säger om dig. Vi uppmärksammar den respons vi får från andra som matchar vår egen. Det andra sorterar vi bort trots dess positiva innehåll. Hur du ser på dig själv avgör alltså inte bara hur du mår utan också hur du tolkar det andra säger till dig.

Hur ska du göra för att tillåta dig uppfatta det personen faktiskt säger istället för att sålla ut det som matchar den negativa bild du har av dig själv? Jo, genom att jobba på att rikta din uppmärksamhet mot saker som gör dig glad och stärker dig.

Var nöjd med vad du gör!
Beröm dig själv för det du HAR gjort istället för att lägga fokus på det du inte hann med.
Praktiskt: Skriv en lista på det du har gjort under dagen så du tydliggör det eller gör ett fotoalbum med allt bra du gör.
Mentalt: Du vänder ditt fokus åt det positiva vilket kommer göra att hjärnan i framtiden lättare ser det istället.

Skriv tacksamhetsdagbok!
Jag vet att detta kan kännas tjatigt men att skriva ner saker du är tacksam för kommer göra dig glad.
Praktiskt: Skriv ner 3-5 saker du är tacksam för varje dag.
Mentalt: Hjärnan riktas mot det positiva istället för det dåliga som har hänt.

Var empatisk!
Att vara kritisk mot sig själv leder endast till att du mår dåligt och att du ger näring åt det negativa. Var snäll mot dig själv.
Praktiskt: Vänd din egen utskällning till att tänka: ”Det gör väl inget. Ingen kom till skada”. Vad skulle du sagt till någon annan i samma situation? Varför gäller inte det dig?
Mentalt: Du lär dig själv att inte se allt som nattsvart.

Du kan fira varje dag!
Det finns alltid något att fira. Firande är inte reglerat till stora framgångar eller högtider utan det går att fira allt möjligt. Fira varje dag! Fira i vardagen.
Praktiskt: Uppmärksamma att du skickat iväg alla mejl du behövde skicka idag eller att du slapp rödljus på vägen till jobbet. Ring en vän och fira era vardagsbedrifter tillsammans.
Mentalt: Du lär dig att de mindre sakerna är betydande. De bygger på.

Åh, tack!
Oj, vad vi är dåliga på att bara säga tack när någon säger något snällt. Istället för att tacka kommer vi på en ursäkt för varför det vi gjort inte alls var tillräckligt bra. Säg TACK och gläds åt att någon uppmärksammar dig.
Praktiskt: Som skrivet ovan: Tacka och le!
Mentalt: Tonar ner den negativa självbilden med att tro på att det personen sagt är sant.

Umgås med människor som kommer ge dig det du behöver för att växa och tro på att det de säger verkligen stämmer. Låt dig själv se vem du är i andras ögon. Det befriar och lyfter.

Hur tänker du kring det här?

nummer ett

Glöm inte påskutlottningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *