Dags att lätta ankar & vara dig själv!

Du är ju rädd för att åka båt och vara ute på vatten. Varför pratar du om att lätta ankar? Det är en riktigt bra fråga faktiskt för jag är verkligen rädd både för båt och vatten. Ändå väljer jag att använda uttryck kopplat till båtar och vatten. Varför?

Dags att lätta ankar

Jag vill använda uttrycket  för det finns så mycket jag kan jämföra med kopplat till både mig själv och till det här med ankare och öppna vatten. Det är bra metaforer för personlig utveckling och vad det innebär att ge sig in i något som kanske känns läskigt och spännande på samma gång. Det handlar om att hitta nya mönster och ha något att hänga upp det nya på. Det handlar om att gå utanför det som är bekvämt och släppa taget om det vanliga invanda.

Dags att lätta ankar kan jag koppla till att släppa taget om just det bekväma och invanda. Släppa taget och föreställningar om hur det är och att det inte går att ändra. Ankare används för att fästa vilket kan vara både negativt och positivt. Negativt om du bestämmer dig för att det är på ett visst sätt. Du rotar dig i det. Positivt om du ändrar inställningen och hittar något nytt att fästa dig vid, ett nytt mönster. Jag ser ankaret som något du fäster  på botten av vattnet och inte vill ändra på men också som något du kan hänga upp, som på en lina, för att komma ihåg att du gör en förändring och att det nya hänger där som en påminnelse.

& bli dig själv

Det öppna vattnet är alla möjligheter du har att bli det du vill. Det öppna vattnet är stort och läskigt och för att bege dig ut dit kan du behöva mycket mod. I personlig utveckling använder du dig av mycket mod men du ökar också ditt förråd med mer mod. Allt detta mod tar dig längre och längre ut på vattnet.

För mig är det väldans tur att vattnet i det här fallet inte är riktigt då jag helst håller mig på bryggan men ja, det är ju just det detta handlar om. Att släppa bryggan och ta ett steg i taget längre och längre ifrån. Bryggan är tryggheten. Tryggheten ska du behålla men modet att ge dig längre ifrån ger dig vetskapen om att tryggheten är kvar även om du släpper blicken och riktar den åt ett annat håll. Bryggan är ankrad. Det kan du lita på.

När du lämnar bryggan lär du känna dig själv mer och mer. Du kan styra dig själv och ta dig dit du vill. Du kan varva mellan att sitta lugn i båten och känna hur du guppar fram en stund för att hitta den inre tryggheten och att dra på motorn och låta båten ta dig i snabb takt över vattnet till nya upplevelser och äventyr.

Du kan välja att dyka från båten och ta dig djupare. I djupet hittar du nya pusselbitar om dig själv som ger dig en förståelse för varför du gör som du gör eller varför ditt liv ser ut som det gör.

Du är ju rädd för sådant

Att vara rädd för det nya är helt naturligt. Det är också helt naturligt att känna sig orolig och nervös inför att gå inåt för att förstå dig själv för du kommer behöva vara ärlig med dig själv. Vi ljuger alla allt för ofta för oss själva för att det ger oss ett sätt att må bra trots att allt inte är så bra som det verkar utåt.

Jag arbetar med mina rädslor varje dag. Inte specifikt åka båt eller att bada i sjö eller hav. Det är inte den viktigaste rädslan för mig att bekämpa. Jag har annat jag lägger fokus på. Det som hör vardagen till och som skapar nya beteendemönster som kommer gynna mig.

Förstår du bättre nu?

Börjar du förstå varför jag pratar om ankare och vatten. Jag kan ingenting om båtar. Jag kan ingenting om att segla eller åka motorbåt. Jag går inte i vatten själv om jag inte måste utan håller mig på bryggan MEN allt det här skapar en bild som jag tycker om och som hjälper mig att förklara vad det här med att hitta dig själv handlar om.

Skrivterapin är ett verktyg

Den förändringsprocess jag pratar om är processen att med skrivande nå in i dig själv för att skapa den förändring du önskar. Du väljer ditt syfte att skriva. Allas syfte är inte samma. Någon skriver för att hantera ångest och någon annan för att få kontroll över sin vardag. Olika syften men samma metod. En penna och en skrivbok. Det är allt du behöver.

När du skriver lär du känna dig själv och kommer själv förstå vilka förändringar du vill göra för att uppnå önskat resultat. Även om skrivandet görs i ensamhet så betyder inte det att du behöver vara ensam. Jag finns på det sätt du önskar. I bootcamp där skrivandet varvas med gruppsamtal eller i kombination med enskilda coachingsamtal. Du kan också välja att ha all kommunikation via mejl om det känns bättre. Oavsett vad du väljer så finns jag där för att ställa frågor och guida dig framåt i din förändringsprocess.

Nästa ”bootcamp – write to feel better” startar den 21 februari. Anmälan är öppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *