Hej lovelies! Idag ska jag prata om det här med att sätta mål. Ni vet det här att bestämma sig för vad det är man vill göra och sedan faktiskt göra det. Svårt eller lätt? Jag får frågor om detta i stort sett varje dag.

Prestation eller trigger?

Att sätta mål är inte helt självklart för alla. Vissa blir pressade av det medan andra triggas av det. Vad pressen beror på tror jag många gånger handlar om prestationsångest. Det här att faktiskt göra det man så gärna vill kan man tro bara ska gå av farten men det gör inte det. Det kommer in oro, tvivel, prestationskrav och en massa andra trista känslor som man inte så gärna vill beblanda sig med, men det behöver inte vara så.

Det som avgör om det blir ett prestationskrav eller en en tydlig riktning mot det man längtar efter är hur du formulerar dina mål men också hur du förhåller dig till det du har bestämt. Din attityd är oerhört viktig och för att du ska få ett förhållande till dina mål som ger dig energi så behöver du vara väldigt tydlig med ditt varför. Det är ditt varför som är din morot. Det som gör att du kommer överbrygga de trista känslorna som kommer smygande med jämna mellanrum. Ditt varför gör att du kan säga åt de känslorna att ge sig iväg och lämna dig ifred.

sätta målBörja med att formulera ditt varför

När du sätter dig ner för att formulera dina mål behöver du alltså börja med att formulera och/eller förtydliga ditt varför. Vad är det här jag vill göra bra för? Vad kommer det ge mig för resultat? Varför är detta viktigt för mig och är jag beredd att lägga ner tid och energi på att nå ända fram? Vilka hinder kommer jag stöta på och hur ska jag reagera när de kommer? Hur kommer jag känna när jag är framme? Du behöver svara noga på frågorna och skapa dig en väldigt målande målbild. Den ska glittra. Den ska göra så att hinder som kommer i vägen är värda att röja undan även om det känns motigt. Det ska vara knivskarpt.

Läs gärna inlägget Sätta ord på ditt syfte och 8 sätt att ge kraft till ditt syfte. Där skriver jag om ditt syfte, ditt varför, ur en annan vinkel.

sätta målInte så svårt egentligen

Att sätta mål kan vara klurigt men det är inte supersvårt egentligen. Om du vet vad du vill så har du ju redan ett mål. Det svåra är att formulera det så att du själv förstår vad du menar och skapa en plan som driver dig att genomföra.

Jag rekommenderar dig att skriva ner dina mål för målet i sin skrivna form blir konkret och på riktigt. I huvudet händer det så mycket hela tiden. Det skrivna kan du titta på när du fastnar. Det är det skrivna målet du använder när du utvärderar under resans gång. Du har ingen aning om du är på rätt väg om du inte vet vägen dit. Målet, delmålen och planen är vägen dit.

Sätta mål

Hur gör man då? Det finns hur många metoder som helst. Alla är bra på sitt sätt och ingen är dålig. Det viktiga när du formulerar ett mål är att det är tydligt, rimligt och mätbart. Du ska förstå.

Tydligt
Ett mål som är tydligt är ett som vem som helst kan läsa och förstå. Där ska stå vad det är du vill uppnå. Det ska inte vara långt. En mening räcker. Allt annat är en förklaring till målet. Det kan vara (målen är påhittade):

  • Jag ska ha en föreläsning om Bullet Journaling för minst 100 personer i december.
  • I mars ska jag springa 5 km utan att börja gå.
  • Före jul ska huset vara rensat från saker som vi inte använder.

Dessa går inte att missuppfatta. De är tydliga. Det som står är det som gäller.

Rimligt
Ett mål ska vara rimligt. Det är inte rimligt att sätta mål om att klara av att springa 5 km om tre veckor om du idag inte springer alls. Däremot ska målet gärna vara utmanande. Det får gärna vara lite mer än vad du tror att du klarar av. Utmaningar och att ta steg utanför boxen ger energi och skapar utveckling.

Mätbart
Ett mål ska helst vara mätbart. Med mätbart menar jag att du ska lätt veta att du nått målet. Du ska under resans gång kunna se hur långt du har kommit. Alla målen ovan är mätbara.

Däremot är det så att ibland är det inte riktigt möjligt att mäta sina mål. Då får du komma på ett eget mätinstrument. Låt säga att du vill skratta mer för att du saknar det. Hur mäter du det? Hur mycket är mer? Det är ett bra mål så jag tycker inte du ska strunta i det bara för att du inte kan mäta det så som du kan med kilometrar.

När jag säger att du får komma på ett eget mätinstrument menar jag något som gör det tydligt att du avancerar. I det här fallet skulle du till exempel kunna notera hur många gånger du skrattat under dagen i din kalender. Du skulle även kunna skriva till varför du skrattade och under hur lång stund. Och tada, du har skapat dig ett mätverktyg och en dagbok i ett.

sätta målDags för delmål

När du har skrivit dina mål är det dags att formulera dina delmål. Delmålen är vägen fram till slutmålet. Det du behöver göra för att ta dig dit. Det du gör är att du bryter ner ditt stora mål i delar och tidsbestämmer dem.

Det gör du genom att först skriva ner vad du behöver göra för att uppnå ditt mål. Vilka moment ingår? Vad är det du behöver få gjort och i vilken ordning. Tänk: först behöver jag göra det här och sedan det här och när det är gjort behöver jag göra detta. På så sätt får du även en tidslinje över när det är dags att påbörja nästa steg.

Och en plan

När du har alla moment ställer du dig frågan – Vad behöver jag? Alltså vad krävs för att du ska kunna ta dig framåt. Om du ska börja springa så kanske du behöver ett par löparskor eller om du ska föreläsa så behöver du marknadsföra din föreläsning till rätt målgrupp så du får en publik.

Det du har skrivit ner på pappret när du gått igenom alla moment och vad du behöver är din plan. Det är den du ska följa. Det är den som ska vara ditt underlag så att du är på rätt väg.

Så där ja. Nu kan du börja med dina mål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *