Den här veckan står det LEDIG i min kalender. Jag bestämde för ett par veckor sedan att jag behöver ha en vecka för att fokusera på mitt skrivande vilket jag kommer göra. Det kanske inte ses som ledig men när jag tittar i min kalender så är den helt tom från bokningar så jag skulle nog ändå vilja påstå att jag är ledig.

Att vara ledig för mig innebär att jag har möjlighet att fokusera på det jag verkligen behöver få gjort. Att helt enkelt inte ha spridda åtaganden. Det innebär också att jag verkligen kan välja när jag sitter och skriver, vilket är anledningen till ledigheten denna gången, eller när jag gör något annat. Jag kanske vill gå och fika med en vän, då gör jag det. Jag gissar att en del tid kommer gå till att sitta och träna handstil och doodla för det ger mig ro. Det blir det jag kommer göra när jag tar en paus från skrivandet. Det går inte att skriva precis hela tiden.

DET ÄR VIKTIGT ATT VARA LEDIG

Att boka in ledighet i sin kalender är viktigt. Du kanske kallar det för semester men det är samma sak. Det handlar om att vara ledig från det som du gör i vanliga fall. Det som kanske upptar mest av din dagliga tid som du för några dagar vill använda till något annat. Kroppen och sinnet behöver få vila från det dagliga arbetet och göra andra saker. Vi behöver alla omväxling och det är inte alltid helt möjligt att få in allt det där vi önskar göra under hela året. Då gäller det att skapa förutsättningar för det på annat sätt. Låt ledigheten vara då det verkligen finns plats för det där extra.

DET VARIERAR HUR VI GÖR MED LEDIGHET

Hur vi lägger vår ledighet är helt individuellt. Vissa vill ha den sammanhängande på sommaren med någon vecka sparat kring jul. Någon annan tar kortare sommarledighet och reser bort två veckor under vintern. Hur du gör påverkas såklart av ditt arbete och av familjeförhållanden men viss frihet finns för det mesta i hur man lägger sin semester.

Jag väljer att förlägga ledighet till den här veckan för att det passar bäst i mitt schema. Jag har helt enkelt sett till att inte boka in möten och klienter och resten som jag gör väljer jag själv om jag vill göra eller inte. Fokus är att skriva. Det känns skönt.

HUR GÖR DU MED DIN LEDIGHET?

Hur gör du med din ledighet? Det börjar bli dags att klura på det nu. Sommaren kommer snabbt nu.

√ Vad vill du ska vara i fokus när du är ledig?
√ Vart vill du vara?
√ Hur länge vill du vara ledig?
√ Planerar du upp vad du ska göra när du är ledig i förväg eller låter du dagarna bli som det blir?

Mitt mål med ledighet/semester är alltid att det ska finns mycket utrymme till vila och flexibilitet. Helt ledig från arbete är jag aldrig och jag har oftast inte behov av det heller.

Vad är ditt mål?

Dorotea Pettersson

2 tankar om “Det börjar bli dags att förbereda för semester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *