Jag har funderat mycket på det här med att vara rastlös. Man pratar ju om att vissa har det som kallas för en rastlös själ. Jag har inte så mycket funderat på vad det egentligen betyder utan gått till mig själv och tänkt: ja, jag är ofta rastlös.

Jag sammanknippar ordet med att inte vara så bra på att sitta och se på en film utan att samtidigt göra något annat eller att ständigt behöva ha ett projekt igång. För mig har rastlöshet varit synonymt med att vara uttråkad men när jag gör en djupdykning i fenomenet rastlöshet inser jag att jag har fel. Rastlöshet är inte detsamma som att vara utan aktivitet, uttråkad.

Rastlöshet handlar om oro, ångest och ängslan i olika grad. Att vara rastlös handlar många gånger om ett psykiskt tillstånd där man känner sig orolig över saker som händer i omgivningen. Det kan vara relaterat till individen eller något som händer i samhället. Alla känner rastlöshet då och då men när det övergår till ett återkommande tillstånd eller till och med ett tillstånd som finns hela tiden övergår det till en psykisk sjukdom. För vissa handlar det om att ha ett katastroftänk vid varje företeelse i livet. Det blir svårt att ge sig ut och göra saker eller låta någon familjemedlem åka iväg ensam. Det skapas scenarion i huvudet som även sätter sig som en känsla i kroppen.

Rastlöshet kan absolut handla om ett viss mått understimulering men då ska det inte vara något som är återkommande. Då handlar det snarare om att vara uttråkad än rastlös.

Det underliga i mitt liv är att jag inte egentligen kan vara uttråkad för jag har saker att göra hela tiden. Jag har alltid fullt med projekt igång både privat och i arbetslivet. Nu när jag läst mer om det här med att vara rastlös så inser jag att det snarare handlar om en känsla av överväldigande. Alltså, jag har många saker som ska göras och även om jag har en väl utarbetat plan så skapas en fysisk känsla i samband med detta. Jag vill inte kalla det för stress för jag är inte stressad. Jag har för många roliga saker på gång samtidigt vilket är en del av en företagares vardag och jag är nöjd med det. Det är bara de där stunderna då och då som det tar över kroppen som det känns jobbigt. Och det är okej. Ännu mer okej nu när jag förstår mig på definitionen.

Vad kan du göra när du känner dig överväldigad? Här är tre förslag:

Lär dig att slappna av. Genom att öva avspänning varje dag kan du så småningom använda dig av tekniken också i vardagssituationer. En snabbavspänning kan stoppa händelseförloppet i hjärnan och kroppen.

Se över din projektplan eller din anteckningsbok över alla roliga projekt. Ibland kan det vara så att det bara behövs en stund reflektion kring varje sak för att komma igång. Välj det som för stunden känns mest relevant eller rentav roligast.

Rör på dig. Gå en promenad, ta en cykeltur eller gör några armhävningar. Det kan mycket väl handla om att kroppen behöver ut och rastas lite. Dessutom sätter motion fart på må bra-hormonerna som lugnar oss och ger en känsla av tillfredsställelse.

IMG_5506

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *