Jag har dedikerat sju år nu åt att prata om planering och struktur. Jag har berättat om olika varianter på planeringar som hjälper dig att få dina dagar att fungera och som hjälper dig att vara produktiv. Det har varit att göralistor hit och att göralistor dit. Men vet du vad som är viktigast? Inte hur planeringen ser ut utan att du faktiskt gör. Att du agerar. Så idag vill jag prata om den operfekta planeringen.

Den perfekta planeringen finns inte

Det här med planering är alltid ett hett ämne. Det finns ingen gång då ämnet planering, struktur och att få saker gjort varit ointressant i sammanhang jag hamnat i. De flesta vill prata om det. Det vill veta hur den optimala planeringen ser ut. Jag har aldrig något svar på den frågan eftersom, som jag så många gånger sagt, den inte finns. Det finns ingen perfekt planering. Det finns däremot väldigt många operfekta planeringar eller så är de precis rätt. Det bestämmer du.

Psykologi bakom planeringen

Planering ger vissa ångest. Det ger en känsla av otillräcklighet. Det skapar en prestationskänsla som inte alltid är så hälsosam. Det blir på något sätt en prestation i att skapa själva planeringen eller listan istället för att lägga fokus på att göra det som skrivs i planeringen. Planeringen tar liksom över och tar mer än vad det ger. Så ska det inte vara utan en planering ska ge energi. Den ska vara till hjälp för dig. Den ska vara ditt minne om ingenting annat. Det finns ingen som kan säga att det finns en planering som är bättre än den andra. Det finns bara det som passar dig. Det är mycket psykologi i det här med planering, prestation och ambition och jag tror snarare att det är här det krånglar till sig. Det är i huvudet som det blir kaos för att tron om att det finns en planering som ska lösa allt finns och du har inte hittat den än.

Den operfekta planeringen

Jag kallar det för den operfekta planeringen, inte för att den har brister utan för att den inte är av den karaktär som du kanske tänker dig. Den är inte bättre än någon annan. Den kommer inte lösa alla problem och den kommer inte heller få dig att bli den mest produktiva i världen. Det är nämligen inte planeringen som gör dig till detta. Det är du. Det är du som har kapaciteten att få saker gjorda. Det är med din energi, din vilja och din glädje som det som står i planeringen blir gjort. Du behöver agera. Göra!

Så skapa du din egen planering som fungerar för dig. Den kan följa alla konstens regler om vad som fungerar för att vara produktiv eller hitta fokus. Det är okej. Det finns metoder och många av dem är riktigt bra. Men sluta leta efter den perfekta. Använd dig själv som måttstock när det kommer till hur bra din planering eller lista är. Får du det du ska göra gjort då är den bra och hjälper den dig att hålla ordning på ditt dagliga schema och alla göromål, ja då är den också bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *