Jag har länge sagt att den långsiktiga planeringens tid är förbi. Det fungerar helt enkelt inte längre med tanke på hur snabbt vårt samhälle förändras och sociala medier mer och mer styr hur vi gör saker. Jag vill hävda att Corona satte sista spiken i kistan. 

Det är inställningen som ändras

Den långsiktiga planeringen i den bemärkelsen att allt finns på plats med alla steg på vägen till målet under en lång tid framåt fungerar inte längre. Såklart går det fortfarande att planera och såklart tycker jag att planering är nödvändigt för att ta sig framåt. Det som ändras är inställningen och perspektivet på hur det är bäst att tänka om man bygger något långsiktigt, vilket vi ju för det mesta gör. Inställningen till planeringen behöver läggas på en annan nivå än tidigare. Planeringen är fortfarande en guide men den är inte hela kartan längre. Den är inte en tydlig kompass på samma sätt utan mer som en fingervisning.

Att det inte är en tydlig karta behöver inte vara negativt. Det ger mer utrymme för spontanitet och flexibilitet vilket gör det dagliga livet roligare att leva. Jag får ju ofta höra att planering är jobbigt för att det ramar in för mycket. Det håller jag inte med om men nu känns det som det argumentet blir ännu mer ohållbart än tidigare.

Fem år är långt fram i tiden

Nu när en pandemi tagit över världen blir det väldigt tydligt att till exempel fem år framåt är väldigt lång tid. Just nu är det svårt att veta vad som händer om en vecka. Och ja, detta är en extrem situation och vi kommer att återgå till en ny form av normal i ett välfungerande samhälle. Såklart är det så, men jag som planeringsexpert ser nya tendenser just nu. Jag ser företagare som gör en plan för den kommande veckan eller för den kommande månaden för mer än så går inte. Jag ser ett samhälle som försöker sig på långsiktigt tänkande men som inte kan svara på frågor om morgondagen. Och hur kan vi då ens fundera på att göra en femårs- eller tioårsplan?

Hur ska du tänka nu då?

Hur ska du tänka nu då? Du kan fortfarande ha en plan. Det är vägen dit som är svårare att staka ut som det ser ut nu. Du kan fortfarande ha en vision, en målbild, som ligger långt fram i tiden. Jag skulle nog vilja säga att du ska ha en vision. Du kan definiera hur du vill att till exempel ditt varumärke eller hur din karriär ska ha utvecklats i framtiden. Du kan fortfarande göra en analys över vilken strategi som passar dig bäst för att ta dig framåt. Och du kan ta fram dina grundvärden som du håller dig till på vägen dit du ska. Allt detta brukar ingå i en långsiktig planering så du behöver inte tänka om helt. Det du behöver ändra är din inställning till vilka steg du ska ta. De berömda delmålen kan fortfarande finnas kvar men du får vara beredd att ändra vägen flera gånger om. Visonen, målet, håller du kvar vid.

Genuinitet och ärlighet vinner alltid

Genuinitet och ärlighet är alltid bra utgångspunkter oavsett om det handlar om din personliga utveckling, karriärmål eller byggande av ett personligt varumärke online. Om du utgår från dig själv när du tar dig mot dina mål så kommer det bli rätt i slutändan. Det är verkligen så enkelt. Så fort du går ifrån dina grundvärderingar eller ruckar på din ärlighet så kommer du börja halka runt och skapa oro för dig och för dem som är inblandade.

Förvirrad?

Blev det förvirrande nu? Det är okej. Det är förvirrande för mig också. Jag klurar en hel del på hur jag ska tänka nu. Jag har två företag som ska ha en plan för framtiden samt en planering för mig och min personliga utveckling. Dessutom någon tanke kring min familj och vardag. Det är många bitar som ska läggas på plats och jag har aldrig varit så förvirrad och ovetande som jag är just nu.

Vad gäller då? Jo, den klassiska acceptansen. Hantera det du kan ha kontroll över och låt det som känns för svårt att göra något med vänta tills läget är mer stabilt och du kan börja se runt hörnet lite mer. Försök vila i att världsläget som är inte kommer pågå för evigt.

This too shall pass.

2 tankar om “Den långsiktiga planeringens tid är förbi

  1. Jenny Olsson says:

    Jag har ju egentligen behov av att planera framåt eftersom jag precis håller på att starta upp ett företag. Mitt i coronakrisen. Men jag tar det lite löst just nu. Inga stenhårda planer utan mest en ram och väldigt fritt inuti. Det får växa fram vartefter jag ser hur samhället utvecklas i detta. Spännande och läskigt på en gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *