När jag arbetar finns det ett antal verktyg som jag inte kan vara utan. Vissa använder jag dagligen och andra när jag åker ut och träffar klienter eller föreläser. För mig som är en vanemänniska är det viktigt att ha samma verktyg för de olika moment som jag gör under en typiskt arbetsdag.

Anteckningsverktyg

Kopieringspapper: för mina veckoplaneringar använder jag helt vanligt kopieringspapper. Det går åt mycket av den varan men eftersom jag vill spara på miljön använder jag samma papper tills det verkligen inte går längre. Har jag skrivit ut något med skrivaren så slänger jag inte testpapprena utan skriver anteckningar på baksidan. Jag har alltid en hög med redan använda papper som jag tar till när jag snabbantecknar.

Anteckningsböcker: förutom vanligt papper har jag anteckningsböcker för olika ändamål. De ska helst ha vita ark. Mina tre främsta anteckningsböcker är:

Idéboken: här skriver jag ner alla mina idéer. ALLA!
Tips och trixboken: här skriver jag ner mina anteckningar från när jag läser faktaartiklar eller lyssnar på föreläsningar/webinars.
Bloggboken: här samlar jag mina bloggidéer och anteckningar för det.

Mobiles notes: för när jag är ute på språng. Inget avancerat verktyg utan jag kan skriva in mina tankar eller göra en lista lätt och snabbt vart jag än befinner mig.

Wunderlist: för permanenta listor använder jag Wunderlist som är en app för mobilen. Wunderlist har kommit att bli ett favoritverktyg.

bubbl.us: använder jag när jag gör mind-maps digitalt men även dessa gör jag oftast för hand på vanligt kopieringspapper.

Pennor

Jag använder främst helt vanliga bläckpennor men de ska vara lite tjockare och runda. De känns bra i min hand. De ska alltid finnas i flera färger. Då menar jag färgen på utsidan av pennan för bläcket ska alltid vara svart.

När jag finskriver eller skissar upp mallar använder jag pennor i olika färger och då är mina favoriter tuschpennor med tunn spets. Stabilo eller Bright Office 0.4.

Program

wordpress.org
Word
PowerPoint
iPhoto
Paint2 för snabb och enkel design annars InDesign
Hangouts
Skype
ny favorit: Canva

Föreläsningar/workshops

När jag åker iväg för att föreläsa har jag med mig mitt föreläsningskit. Jag rekommenderar att du har ett färdigt kit för dina föreläsningar och workdshops. På så vis vet du att du alltid får med dig allt.

whiteboardpennor i fyra färger
fjärrkontroll till datorn för PowerPoint-presentationer
adapter till datorn för att koppla upp mot projektorn
samlingssmapp för utdelningsmaterial
visitkort

Social media

Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn
G+
MyNewsDesk
Bloggen

Mitt främsta verktyg är förstås min dator. Jag har en MacPro som jag älskar.

Coachens verktyg den här coachens verktyg

20 tankar om “Favorit i repris: Den här coachens mest använda verktyg.

 1. Marie Kanter says:

  Jag tror inte att du kan förstå hur mycket jag skulle vilja vara med dig under en arbetsdag ”at the office”. Jag är så rörig i huvudet att inte ens JAG orkar med mig själv.. och när jag ser hur underbart strukturerad du är så dör jag lite av avund. Dock blir jag ju även inspirerad.. så nu jäklar! Tack för alla braiga idéer 🙂

  Kram Marie

  • Dorotea says:

   Du kan bli strukturerad Marie men du behöver ha en idé och en plan om hur ditt sätt att vara strukturerad ser ut. Du får sätta dig ner och tänka över hur det är runt om dig när du får saker gjort och skapa den miljön när du ska arbeta. Härma det som passar dig och skapa ditt eget där det behövs.

   kram

 2. Jessica Jäger says:

  Tack för att du delar med dig! Strukturerat, tydligt och motiverat. Jag ser att vi över lag verkar jobba väldigt lika så förmodligen är det flera av redskapen som du använder som skulle passa mig också. De av redskapen jag inte redan använder, vill säga.

 3. Johan Andersson says:

  Struktur är viktigt. Ibland är det struktur i material ibland i mitt liv. Struktur och form kan både vara ett stöd men också bli ett hinder om formen hindrar mig att vara fri.

  Tack för din delning och dina tips. / Johan

  • Dorotea says:

   Ja så är det Johan. Strukturen behöver vara anpassad efter person. Vi är alla olika och vad som stänger in oss och vad som skapar frihet är olika för alla. Strukturen/ordningen/planen ska vara sådan att det alltid ska finnas utrymme för frihet och spontanitet. Det är mycket viktigt.

   Tack för att du kikar in.

 4. Nathalie Sjögren says:

  Jag skriver också mycket för hand. När jag jobbar med mitt manus är en bra penna a och o. Men jag har även appen Writer, där jag skriver lite när jag är iväg eller gör listor och minnesanteckningar. Sedan är jag så avundsjuk på dig som har en mac! Jag hade en via ett jobb en gång men när jag slutade var jag tvungen att lämna tillbaka den. :-(Mac är ju bäst.

  • Dorotea says:

   Appen Writer ska jag kolla upp. Låter intressant!

   Jag har alltid haft PC men för två månader sedan bytte jag till Mac. Det ångrar jag inte en sekund.

 5. Sanna Levelius says:

  Känner igen mig, det finns vissa saker jag alltid släpar med mig. Ett välfyllt pennskrin såklart, jag har alltid pennor i blyerts och tusch i olika tjocklek och anteckningsböcker. Försöker ibland byta ner till en mindre väska men det slutar bara med att jag drar med mig en tygkasse för alla grejer också. Arbetar mycket digitalt (på PC jag älskar ;)) men vill för det mesta också skissa, skriva och anteckna på papper. Roligt att läsa om din struktur, och tar nog efter det där att ha flera anteckningsböcker för olika tankar.

  • Dorotea says:

   Ja du behöver nog ha en hel del saker med dig när du ger dig iväg hemifrån. Jag kan klara mig ganska långt med mobilen. Kul att höra om din tygväska som lätt slinker med. Känner igen mig i det.

 6. Yvonne Nyman Sand says:

  Jättebra inlägg! Struktur är viktigt som sagt och ibland får man ju verkligen hålla i sig för att inte gå utanför sin struktur om det ska bli något gjort!

  Jag använder mig av evernote och dropbox bland annat för att ha koll på vad jag gör och har det hela tiden med mig dessutom eftersom dessa är både på min dator och telefon 🙂

 7. Marion says:

  Bra struktur! Blev nyfiken på bubbl.us. Tycker du att det funkar bra?
  Har provat ett annat program men gick tillbaka till papper och penna.

  • Dorotea says:

   bubbl.us fungerar rätt bra men jag tycker inget sådant program fungerar så bra som det gör när jag gör det själv med papper och penna. Jag använder det bara när jag ska ha det med till någon presentation eller i en PowerPoint och det inte riktigt duger med mina egenritade.

   Tänk att det ändå är så i denna dataålder att vi går tillbaka till det traditionella i många saker ändå. Jag gillar det.

 8. Maria says:

  Vilken ordning och reda. Jag blir nyfiken på Wunderlist. Det måste jag kolla upp mer om. Telefonen finns ju nästan alltid nära och då kanske man kan minst detta med små lappar man tar till när en idé dyker upp man inte har sitt anteckningsblock nära till hands.

 9. Yvonne says:

  Fantastiska tips som jag ska fundera och undersöka närmare. Jag behöver verkligen bli mer strukturerad, både som chef på mitt ” vanliga” jobb och som egen företagare. Just nu känns det som jag har så mycket att göra men inget blir påbörjat…..

  • Dorotea says:

   Vad bra att du kan ha nytta av tipsen. Om du behöver hjälp så vet du vilken coach du ska vända dig till. Jag är igång hela sommaren.

   Om du har mycket att göra men har svårt att veta hur du ska gå tillväga för att komma igång så sätt dig ner och lista allt och prioritera sedan. Viktigast och störst först. Delegera det som går att delegera. Flytta fram det som inte är viktigt just nu. Gör en plan över dessa saker och tidsbestäm.

   Lycka till!

 10. Lena Brolin says:

  Å, vilka bra tips! Detta med att åtminstone ha med block och penna överallt ska jag börja anamma! Ibland kläcker mina härliga ungar ur sig kvickheter och såna roliga kommentarer att man bara häpnar! Då vill man gärna ha penna och papper snabbt till hands!

  • Dorotea says:

   Ja det där med vad barn säger vill man komma ihåg. Jag skriver det i min mobil oftast eller så går jag fortfarande på min tokiga idé om att jag ska komma ihåg det vilket jag aldrig gör.

   Roligt att du tycker om tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *