fokus planering produktivitet skriva bok Tid Tid för te
Fem myror: De små stegens kraft
De små stegens kraft är stark. När man har mycket att göra är det lätt att tänka att det här kommer inte gå och i den stunden tappar man energi och det blir svårt att att finna motivationen till att ta tag i det som ska göras. I alla fall är det så för mig.
Just nu har jag en mycket lång att göra lista. Lätt evighetslång. Allt ska inte göras på samma dag men den är mastig och flera av sakerna tar lång tid att göra. Hur hanterar jag det? Det gör jag genom att ta ett steg i taget.
1. Se över listan
Jag börjar med att se över listan. Vad är det som ska göras och i vilken ordning är det bäst att jag tar det. Jag utgår ifrån vad som är viktigast och mest bråttom, vad som tar längst tid och vilken energi jag har och så sorterar jag sakerna i rätt ordning. Rätt ordning för dagen. Imorgon kanske det ser annorlunda ut.
2. Skriv in sådant som kanske känns onödigt men hjälper
När jag har mycket att göra så skriver jag inte allt. Precis allt. Det gör jag för att påminna mig själv om att det finns annat att göra än arbete. Det kan vara när och vad jag ska äta, att sonens fotbollskläder behöver tvättas och att jag ska ringa min mamma. Dessa saker är nödvändiga men ger mig också en paus från arbetet och stillasittandet.
3. Gör en segerdans
För varje sak jag blir klar med. Liten som stor så hurrar jag för mig själv, sjunger något, reser mig upp och dansar till hög musik eller sätter mig en kvart i soffan för att göra ingenting en stund. Pauser är otroligt viktiga för att kunna hålla uppe fokus och vara kreativitet.
4. Drick te (eller det du föredrar)
För mig är teet ett måste. Teet triggar igång mitt tänkande, min kreativitet och med koppen bredvid mig är det som om fokus kommer av sig själv. Nästan alltid. Dessutom är det återigen en anledning till att ta en paus. När teet tar slut behöver koppen fyllas på. Dagar som idag går det åt mycket te.
5. Var nöjd
Var nöjd med det du får gjort och se inte till det du inte hann med. Det är överväldigande att ha en lista som egentligen inte är helt rimlig och då gäller det att vara snäll mot sig själv. Men om du faktiskt gör det du ska och har bedömt tiden rätt så kommer du att hinna.
Idag har jag bockat av:
√ Redigera all boktext (första omgången)
√ Välja ut foton som ska vara med i boken
√ Preliminärt placera vart fotona ska sitta i boken
√ Ätit havregrynsgröt
√ Äta avocado med räkgott till
√ Mejla den och den personen
√ Letat fram sonens fotbollskläder som gömt sig
√ Ringt ett viktigt samtal
√ Utvärderat Bokmässan (det gjorde jag först)
√ Och snart dagens blogginlägg
Det gäller att ha struktur på sin att göra lista när man har mycket att göra. Det är lättare att vara effektiv då.
Hur gör du?
Glöm inte att vara med att tävla om den nya boken och en påse med te. Det gör du här.
Tack för påminnelsen om att de ”små stegens kraft är stark”. Nu ska jag börja skriva på min orimliga lista.
Vassego! Skriv du ner din orimliga lista och börja någonstans så ska du se att det händer saker. Lycka till!
Jag har efter mycket om och men lyckats få en bra överblick över mina dagsaktuella listor genom att foga ihop dem i en tabell med olika kategorier, som ”Komma ihåg” (för saker jag kommer på som jag behöver notera snabbt utan att behöva sortera in i en kategori), ”Ringa”, ”Vid datorn”, ”Inne”, ”Ute”, ”Ärenden” osv. Försöker planera efter Getting Things Done-metoden och har gjort en radikal uppdelning av tabellen i ”Nästa åtgärd” respektive ”Någon gång kanske”. Det gör att jag i ett skarpt läge snabbt kan skilja mellan måsten och ambitioner. När jag gör min dagsplanering rödmarkerar jag de punkter jag behöver/vill hinna med under dagen. Denna del av planerandet rör inte rutinsysslor utan är mer ett sätt att hantera att göra-saker och rör bara mitt liv utanför arbetet så i vissa fall kan det kanske bara bli några enstaka punkter på en dag. Fungerar bra för mig!
Du verkar verkligen ha tänkt igenom din planering. Låter mycket snyggt tycker jag. Och som du säger: fungerar bra för mig! Det är just så man behöver tänka. Vi är olika. Det som funkar för mig funkar inte för någon annan.
Riktigt bra jobbat!