De fem vanligaste planeringsmisstagenPlanering av sin tid är både lätt och svårt. Det lätta är att skriva ner vad som ska göras och det svåra är att få det gjort och att inte stressa över att listan är så lång. Det kan kännas som man tar ett steg fram och två steg bak ibland. Många gör samma misstag när det kommer till planering så idag bjuder jag på en lista med fem av de vanligaste planeringsmisstagen som görs.

De fem vanligaste planeringsmisstagen

#1 Stressad över sin egen att göralista

Listan är skriven och den är milslång. Pulsen börjar slå snabbare och snabbare och tanken på att ens komma igång är överväldigande. Ett av de vanligaste misstagen som görs när det kommer till planering är att låta sig bli stressad av sin lista. Listan ska vara till hjälp. Den ska inte få dig att må dåligt.

Knepet är som vanligt: gör EN SAK I TAGET men i första hand minska på mängden punkter på din lista. Ha max sex punkter och helst enbart tre. Din långa lista kan du gömma undan medan du arbetar på det som står på listan med det viktigaste du har att få gjort. Detta handlar alltså om prioritering.

#2 Brist på rutiner

Jag vet, jag återkommer till detta om och om igen. Rutiner är inte av ondo utan de hjälper dig att få struktur på din vardag. De hjälper dig att veta vad som gäller och hur du ska ta tag i allt det där du behöver göra. Om du har en rutin för din morgon så kommer du gå ut genom dörren redo för din dag. Rutinerna behöver inte vara många och de behöver inte vara tidskrävande eller komplicerade.

En morgonrutin kan bestå av att gå upp, lite rörelseövningar och sedan dricka en kopp te eller kaffe medan du ser över din planering för dagen. Efter det kan du gå vidare med din dag. Gör det inte svårt för dig när det kan vara enkelt.

#3 För få pauser

Alla behöver återhämtning så är det bara. Det är inte bra att springa på varje boll och inte stanna mellan. Det fungerar inte i längden. Till slut blir du för trött. Simple as that.

När du gör din planering för dagen så ska pauserna finnas med där. En andningspaus på tre minuter, en prata-med-kollegan-paus på fem minuter, en dricka-en-kopp-te-medan-du-stirrar-ut-genom-fönstret-paus och lunch som inte äts framför datorn.

De fem vanligaste planeringsmisstagen#4 Ha planeringen i huvudet

Jag träffar många som har sin planering i huvudet. De kommer ihåg vad de ska göra. Så är det säkert till den dagen då de inte gör det. Att ha allt i huvudet gör att hjärnan inte får möjlighet att vila eftersom du hela tiden söker efter din att göralista. Du formar den om och om igen.

En planering behöver inte vara avancerad. Det krävs inte att du skriver fint i en anteckningsbok med fint ritade blommar. Inte alls. En simpel lista i mobilen räcker gott. Det viktiga är att du tömmer huvudet så att du kan fokusera på din faktiska uppgift.

De fem vanligaste planeringsmisstagen#5 Din tid är inte allas tid

Ett väldigt vanligt misstag är att inte sätta gränser för sin tid. Arbetstiden spiller över in på kvällar och helger och familjetid försvinner. All din tid blir andras tid för att du inte säger nej.

Tänk över hur du vill att din tid används. Hur mycket som är bara din tid och hur mycket som andra får lov att vara med och styra över.


Den 31 januari är sista dagen för att erhålla det lägre priset på minimaraton. Passa på att boka in dig redan idag.

5 tankar om “De fem vanligaste planeringsmisstagen

  1. Emilia Westerström says:

    Viktiga punkter att ha med sig Dorro! Jag övar på att ta pauser, ofta känner jag ”äh, skitsamma, jag kör lite till nu när det går så bra”, men det håller ju sällan i längden och en halvtimme senare är jag istället helt virrig och slut

  2. Sandra Jönsson says:

    Jag håller med Emilia, det är viktiga punkter att ha med sig. Det tog mig lång tid att inse att en för lång att göra-lista stjälper mig, men nu, och äntligen, brukar jag bara skriva ner de tre fyra viktigaste punkterna för dagen. Jag tränar dock fortfarande på att säga nej till andra och tycker det är jobbigt när mitt ja-sägande påverkar både min egen och mina näras fritid. Det är bra så som du formulerar det: ”familjetid försvinner”. Det är ju sant. Inga andra är så viktiga som människorna i våra liv.

    • Dorotea says:

      Människorna är alltid viktigare även när vi har en viktig deadline. På något underligt vis så hinner vi ju klart även om vi väljer att umgås med någon för oss viktig person. Vad bra att du hittat ett sätt som fungerar för dig när det kommer till att göralistan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *