”Skriva är bra för dig.” säger jag.

”Jaha, men varför?” säger du.

Ja varför egentligen? Mitt snabba och spontana svar är:

För att det funkar!

Det är det enkla svaret. Det funkar. Det gör skillnad. Du når nivåer av dig själv som du kanske inte känner till om dig själv idag. Det finns en enkelhet i skrivandet inte bara enbart för att det enda du behöver är papper och penna men också i att du får färdiga uppgifter att utgå ifrån. Dessa uppgifter hjälper dig att komma igång. Du behöver inte frammana startpunkten själv utan det är redan ordnat för dig. Du sätter pennan mot pappret och låter pennan bestämma vilka ord som kommer.

Vanliga rädslor

Och ja, visst låter det enkelt. Det är det inte. Det är inte så enkelt som jag får det att låta. Det finns många rädslor på vägen till ett beslut om att börja skriva och några av dessa rädslor är:

Jag vågar inte skriva för tänk om jag kommer på något jag inte vill minnas.

Sannolikheten är stor att du kommer komma på saker om dig själv som du idag inte riktigt kommer ihåg. Detta beror helt på vilket ämne du valt att skriva om såklart. Det är också beroende på hur djupt du själv väljer att gå i varje uppgift du skriver om. Alla uppgifter har mer än en nivå.

Jag vågar inte skriva för då får jag min egen sanning svart på vitt.

Jepp! Det kommer att hända. Det är inte alls ovanligt att vara rädd för sin egen sanning. Med det menar jag att du kommer skriva om sådant som du skäms för, helst inte vill komma ihåg eller sådant som hänt dig som gör ont. Men återigen, det beror på vilket ämne du valt att fördjupa dig i.

Jag vågar inte skriva för jag är rädd för mina egna ord.

O ja! Ord är läskiga. De förtydligar dina tankar på ett sätt som ibland kan vara skrämmande men dessa ord ger dig också en förståelse om dig själv, dina beteenden och rädslor. Att få fram detta genom skrivande ger dig utvecklingsmöjligheter.

Jag vågar inte skriva för tänk om någon ser. Jag vill inte bli dömd.

Detta är en av de vanligaste rädslorna – att bli dömd. Tanken är att det du skriver endast ska vara för dina ögon. Ingen annan ska läsa om inte du själv väljer att dela. Ingen kommer döma dig eftersom ingen läser. Du får ha din anteckningsbok på en plats där du känner att den ligger tryggt från andras händer.

”Men dorro nu skräms du ju.”

Ja, jag vet men det kan kännas skönt att veta att du inte är ensam med tankar om att det är läskigt att skriva. Jag var också rädd i början och då är jag ändå en person som skrivit så länge jag kan minnas men det terapeutiska skrivandet är mer naket. Det nakna är läskigt.

Därför är skriva bra

Whether you’re keeping a journal or writing as a meditation, it’s the same thing. What’s important is that you’re having a relationship with your mind.

Att skriva reflekterande blir som en form av meditation när du har hittat din rätta rytm. Du har nämligen en egen rytm för ditt skrivandet. Med rytm menar jag hur lång tid du vill sitta och på vilket sätt du väljer att formulera dig när du skriver. Kanske skriver du ett stycke och sedan vill du rita något också. Vi är alla olika i vårt uttryck och det är helt okej. Det som fungerar för dig är rätt.

Med meditation menar jag att skrivandet kommer bli lugnande för dig när du kommit in i det. Det hjälper dig att tömma tankarna och kan släppa på tunga känslor som du går och bär på. Det ger en lätthet till din dag att skriva bort det i din anteckningsbok och sedan stänga den och lägga undan den. Det finns en frihetskänsla i det.

Inom medicinsk forskning har man kommit fram till att det terapeutiska skrivandet kan vara fördelaktigt för personer med psykiska ohälsa av olika slag. Det kan vara ADHD, depression, ångest, utmattning eller trauma.

Psykologer tror till och med att skrivandet kan stärka vårt immunförsvar då det kan agera som en faktor för att reducera stress. Så ja, det handlar om hälsa förutom det faktum att det hjälper dig att hantera dina beteenden och hitta vägar för att få den vardag och liv du önskar.

En kort lista över goda anledningar till att skriva:

Må bra känslomässigt: Skrivandet hjälper dig att förstå dig själv bättre och reducerar stress och förvirring.

Psykisk och känslomässig tydlighet: livet är många gånger stressigt och att då sätta dig ner och skriva en stund ger klarhet.

Stressreducerande: som jag redan skrivit så är skrivandet stressreducerande. Får du ur dig det som stressar dig så kan du fokusera på lösningen istället.

Problemlösning: Beroende på vad du skriver om så kan du också använda skrivandet för att lösa problem. Det är enklare att se lösningar och problemet är nedskrivet än när det snurrar i huvudet. Tänk matematik – du räknar väl helst ut en ekvation på papper?

Så vad säger du? Är det dags att prova på det terapeutiska skrivandet? Det är bara att höra av sig till mig så hjälper jag dig.

 

Denna text är del 2 av 3 i en serie om skrivande och anteckningsböcker.

Del 1: En eller flera anteckningsböcker?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *