vabruariNu nalkas februari eller vabruari. Sveriges sjukaste månad och många blir hemma med sina sjuka barn i många dagar. Kanske till och med veckor. Vi vet ju att det blir så här varje år så jag tänker att det kan vara en god idé att vara förberedd. Så jag har jag gjort en lista över sådant som kan vara bra att tänka på samt tips på aktivteter för sjuka barn. Det är helt enkelt dags att rusta sig för VABruari.

Rusta dig

Eftersom sannolikheten att barnen blir sjuka är rätt så hög så kan det vara klokt att vara väl förberedd. Det är så trist att bli sittande hemma utan de där bra att ha sakerna. Se helt enkelt till att fylla på skafferiet och medicinskåpet.

Jag vill dela upp detta i två delar. En för det som är bra att ha hemma och en med tips på aktiviteter för barnen.

Bra att ha sakerna

1. Fyll på med kex, isglass, frukt eller annat som barnen tycker om så att du säkert vet att du har något de gärna äter om de har ont i halsen eller hög feber.
2. Fyll på med hostmedicin, alvedon och annan medicin som du vet att barnet/barnen brukar behöva
3. Ha typisk magsjukemat hemma: ris, kyckling, vit fisk, vitt bröd och någon nypon/blåbärs-soppa.
4. Förbered kul pyssel. Gör en pyssellåda som du tar fram med toarullar, pennor, kritor, linjaler, vita och färgade papper, gamla tidningar och presentpapper att klippa i, klister.

Planera dagen utifrån lek och vila

Dagarna kan bli rätt så långa och nätterna likaså så mamma och pappa blir snabbt trötta. Barnen däremot har en tendens att kunna hålla igång även när de är sjuka. Inte de första dagarna men sedan blir det full fart.

dags att rusta sig för vabruariNär barnet är för sjukt för att leka så är det inte så svårt. Då är det soffmys med film, bokläsning och spel som gäller. När barnet är piggare tycker jag att man ska planera dagen utifrån lek och vila.

 När det är lektid engagerar du dig i leken. Hittar på, guidar, gör röster och går ifrån om barnen kommer igång och leker själv.

 När det är vila i form av film eller spel eller rentav att barnet sover då har du möjlighet att göra du det du vill göra.Barnet kanske gärna vill leka och hålla igång hela tiden men vi vet ju att de egentligen inte orkar det. Vila är bästa medicinen.

dags att rusta sig för vabruari14 tips på aktiviteter under vabruari

1. Leta fram filmer som barnen tycker om men inte sett på länge eller dina egna favoriter som barn. Sjuka barn får se på film nästan hur mycket de vill. Eller hur?
2. Skriv ut familjefoton och låt barnen pyssla ett album. Berätta samtidigt vad som händer på fotona.
3. Bygg en koja. Perfekt för gosedjur och böcker.
4. Ha teparty.
5. Klä ut er och sätt på musik och dansa
6. Gå på skattjakt. Be barnet leta fram 10 saker som är blåa eller 20 saker som börjar på barnets första bokstav (du kan sitta i soffan och vila under tiden).
7. Skriv ut målarbokssidor från internet på barnets favoriter just nu.
8. Lär barnen kortspel som du spelade som barn eller patiens om barnet är större.
9. Gör ett zoo med alla gosedjur och plastdjur. Bygg ”hem” till dem. Eller gör en kikare av toarullar, ta på en ryggsäck och en sommarhatt och gå på safari.
10. Välj en bild i en tidning och skriv en berättelse tillsammans.
11. Baka kakor.
12. Mindre barn älskar vattenlek. Fyll en badbalja i badrummet och ta in lämpliga köksattiraljer och låt barnet skvätta runt hur mycket det vill.
13. Spela ballongtennis = 1 ballong och två större burklock eller kastrullock om man inte har tennis eller badmintonrack hemma. Det går även lika bra att spela med händerna.
14. Ring upp farmor, farfar, mormor, morfar eller en moster på Skype eller Face Time. Låt barnet/barnen prata en stund. Det uppskattas av alla.

dags att rusta sig för vabruari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *