Ceremonier, ritualer och rutiner går in i varandra för mig. Ibland kan jag inte riktigt särskilja vad som är vad och det är okej. Jag tror att jag har kallat det för rutiner mest för att ta bort det flummiga ur ordet ceremoni men jag älskar ceremonier. Ceremonier skapar cirkulära rörelser och cykler är något människan trivs med.

Flum eller inte flum

Att skapa ceremonier i sitt liv är inte så flummigt som det kan låta. Hur mycket flum du lägger in i det du gör väljer du själv. Du kan gå all in på kristaller, tarotkort och drömfångare. Det är helt fine om det ger dig en bra känsla. För känsla är det som är nyckeln i ceremonin. Känslan av lugn, av trygghet, av att bli grundad och känslan att gå inifrån och ut och kanske upp i alltet. Det är andlighet eller spiritualitet utan att blanda in religion.

Ett behov hos mig

Jag behöver det spirituella inser jag mer och mer. För mig handlar det inte om gud eller något annat gudomligt. Det handlar knappt ens om universum. Det är mer existens tror jag. Att jag är här och här verkar jag. Att jag verkar är meningsfullt för mig och kanske betydelsefullt för dig. Det spirituella ger mig det grundande jag behöver och det lugn och fokus jag vill ha när jag tar tag i de uppgifter jag har i min vardag. I det spirituella bor jag, det stora och mina känslor.

Hitta dina ceremonier

En ceremoni behöver inte vara avancerad. Den behöver inte ta lång tid och den behöver inte vara stor. Du behöver absolut ingenting materiellt för att utöva en ceremoni. Att sätta sig på en sten i skogen, blunda och lyssna till lövens susande är en ceremoni. Den stunden binder samman ditt inre, dina tankar med det yttre. Det räcker långt. Det kan ta två minuter av din dagliga promenad eller fem minuter en gång i månaden. Det kan vara en stund som du återkommer till när du ska fatta ett beslut eller när du önskar sinnesro.

Att hitta dina egna ceremonier är roligt. Det ger mening till dig. Det är inte för någon annan alls. När du funnit det som passar dig skapar du dig återkommande stunder med dessa ceremonier och där kommer de cirkulära rörelserna. Det återkommande. Igen och igen. Din födelsedag kommer varje år. Nyårsafton firas samma dag varje år och tolvslaget har en viss mening. Din morgonrutin med morgonkaffet och telefonen kan bytas ut till morgonkaffet, en anteckningsbok och en penna. Du skriver ner dina tankar och något du vill ska hända under dagen. Det är en ceremoni.

Känsla och stämning

Ceremonier kan vara kantiga och de kan vara runda. En kantig skulle jag säga är att var tredje månad lämna in en momsdeklaration till skatteverket medan en rund är att tända ljus, hälla upp en kopp varmt te, sätta på lugn musik och göra momsdeklarationen. Förstår du grejen? Visst blir det en finare känsla och skönare stämning i den sistnämnda fast ditt slutliga resultat är detsamma. Momsdeklarationen blir inlämnad.

Det återkommande gör att du kan hålla fötterna på marken och huvudet i skyn.

Ger riktning

Det du gör ofta ger dig riktning och driv framåt. Det är stunderna då du ställer dig själv frågorna om vad som är nästa steg. Frågorna kan vara skrivna av någon, av dig själv eller så använder du tarotkort som en hjälp i ditt tankearbete. Frågan kan lyda: Vad är min intention för den kommande veckan eller månaden? Frågan kan också vara: Känns detta rimligt och bra för mig? Du kan börja din dag med en intention och avsluta den med en tacksamhetsstund. Du kan ha en månceremoni vid varje nymåne och du kan dansa runt med en salviabunt i ditt hem inför ett nytt år. Det sistnämnade planerar jag att göra i år.

Lätta upp begreppet ceremoni

Jag vill lätta upp begreppet ceremoni men jag vill inte att det meningsfulla och spirituella försvinner ur det. Det ska fortfarande vara en viktig stund som ger kraft. Jag känner att detta är min mission under det kommande året. Jag vet inte varför jag känner så starkt för det men jag gör det och när en tanke och en känsla kommer tillbaka till mig om och om igen då behöver jag ta den på allvar. Den betyder något då. Den kanske inte kräver tolkning. Den behöver ageras fram och landar det så landar det. Om inte, så är det också okej.

Med mission menar jag för egen del men du som känner mig och har följt mig ett tag vet att jag ofta tar med andra på mina nyfikenhetsresor. Mission låter kanske lite väl pretensiöst men för mig själv är det nog det. Jag behöver landa. Jag behöver skapa mig en ny grund att stå på. Den jag har nu är gammal och behöver renoveras. Jag är person med självförtroende och förståelse för vem jag är men jag har också mycket kontroll kopplat till det. Detta ska lätta upp det och skapa en grund som för mig idag känns gungande men kan bli stabil om jag släpper på mitt kontrollbehov. Lät det där ens vettigt? Hur som helst är det roligare att utforska tillsammans med andra. Det ger genast mer djup när det skapas en gemenskap kring något som är ett gemensamt intresse.

Mina ceremonier

Jag har redan ceremonier. Det jag håller på med nu i mellandagarna är en återkommande ceremoni varje år. Tre dagar av reflektion och planering. I år har jag ändrat om lite men det är fortfarande samma syfte. Jag har en morgonrutin och morgonrutin har varit mycket viktigt för mig i många år. Det jag behöver fundera på är vilka ceremonier som känns relevanta för mig och på vilket sätt jag vill forma dem men här är det viktigt att komma ihåg att innehållet kan få ändras. Det jag bestämmer nu behöver inte vara sant om ett år.

Ceremonier jag redan nu vet att jag har behov av är:

Min morgonstund – den kommer innehålla mer meditativa inslag från och med nu.
Månceremoni – en gång i månaden vid nymåne för att sätta min intention för den kommande månaden.
Planering – ja, det är en ceremoni. Jag kan inte sluta planera bara för att jag vill runda kanterna.
Medvetna promenader – jag behöver röra på mig så varför inte lägga till en tankestund i promenaden. Vad vet jag inte än. Kanske hittar jag en bra sittsten.
Tarokorten – måndagsdragning för veckans riktning tänker jag mig just nu men också vid tillfällen då jag behöver hjälp att tänka eller ska fatta beslut. och behöver tänka utanför boxen.

Men kristallerna då?

Det jag ännu inte klurat fram alls är hur kristallerna ska användas. Jag har under min eftermiddag idag när jag har reflekterat över mitt ledord, meningsfullhet, för året och vad ceremoni egentligen betyder för mig haft två av mina stenar liggande bredvid mig. De ligger på det kort jag drog för dagen på vilket det står: Dance with life – Do something to charge your energy.

Kristallerna kommer få sin plats det är jag rätt säker på men på vilket sätt vet jag inte än. De får arbeta sig in på egen hand tänker jag.

Vad kan du börja med redan idag?

Och det där kortet jag drog för dagen fick bli det som jag valde som svar på frågan: Vad kan du börja med redan idag? Jag behöver mer rörelse i mitt liv och då blev det ju väldigt passande att dra ett kort där det stor att jag med hjälp av dans, fuldans gissar jag, kan skifta min energi. Jag dansar liksom inte men lite fuldans i mitt vardagsrum kan jag allt bjuda på. Jag valde att i den andan låta min dedikerade stund till mellandagsplaneringen att vara meditativ och ceremoniell. Här kommer en ceremoni som jag kommer upprepa:

Att tända ljus, sätta på meditationsmusik dra ett kort, välja rätt kristaller för ändamålet och ta fram pennan och anteckningsboken och låta orden och tankarna flöda. Det har jag gjort förr men skillnaden nu är att jag gjorde momenten i en följd som jag gillade mer med dansen som inledning, och med den stilla musiken. Jag brukar snarare lyssna på pop och rap.

Kristallerna jag valde var en Golden Healer och en svart Obsidian. Golden Healer hjälper till med att  balansera och heala alla våra chakran samtidigt som den lugnar vårt mind. Om du känner dig stressad eller uppe i varv är det här kristallen du ska ta fram och meditera tillsammans med. Svart Obsidian är en manifesteringskristall som är perfekt att använda för att sätta starka och kristiallklara intentioner.

Vad började du med idag?

Ceremonier skapar cirkulära rörelser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *