C som iDetta inlägg ingår i serien Planeringens ABC. Tanken med Planeringens ABC är att samla det viktigaste om planering och göra det lättillgängligt för dig som läsare. Det är som en ordbok kan man säga. Ord på den gällande bokstaven som på ett eller annat sätt har med planering, tid och struktur att göra.

Jag har suttit länge för att komma på alla tänkbara ord men har säkert missat flera och kanske några självklara. Det vet vi inte förrän serien nått fram till bokstaven Ö. Hjälp mig gärna med ord som du kommer på.

C som i …

Ceremoni

När jag pratar om rutiner och ritualer brukar jag också nämna ordet ceremoni. Ceremoni betyder att det är något högtidligt, en symbolisk handling. Jag nämner det ofta i samband med skapandet av en morgonrutin eftersom jag tycker att just morgonstunden känns högtidlig och att rutinerna du skapar mycket väl kan ha en symbolisk karaktär.

Om morgonen börjas på ett bra sätt så kommer du att sätta tonen för din dag. Du kommer känna dig i kontroll och genom att starta din dag på ett sätt som du tycker om varje dag så blir det som en ceremoni.

Om 5 AM-konceptet
En illustrerad version av fokustimmen
7 förslag på moment att lägga in i din fokustimme

Check

Visst gillar vi att bocka av saker på våra att göralistor. Jag gör det i alla fall. Det blir till och med lite bättre om man samtidigt säger ordet check. Det blir tydligt att det är klart och det är dags att gå vidare till nästa post eller kanske fira att något är avcheckat med en ny kopp te eller kaffe.

Man ska inte underskatta att bocka av saker. Det ger en känsla av tillfredställelse men också självförtroende. En tillit till sin egen förmåga att få klart saker. Det är en bra sak.

Cirkustält

Det här ordet kan ju verka märkligt men det är det faktiskt inte. Jag och mina tjejkompisar har myntat det här uttrycket i samband med planerandet av kalas eller tillställningar. Då när det är lätt att bli överambitiös så att själva anledningen bakom tillställningen nästan glöms bort. Allt handlar om att skapa det fantastiska intrycket, cirkustältet, och inte så mycket om varför det planeras och skapas en fest.

Cirkustält är som en varning till den överambitiösa kan man säga eller en påminnelse om att dra ner på ambitionerna ibland. Att syna varför man gör en sak. Är det värt att vara utmattad när allt är klart? Kommer du njuta? Vem gör du det här för?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *