Jag vet att ni väntar på min Bullet Journalrapport så här kommer den äntligen.

När jag påbörjade projektet i februari var det med syftet att:

avgöra hur effektivt det är ur planeringssynpunkt.
avgöra om det är en rimlig metod utifrån tidsperspektiv.
avgöra om denna metod är bra ur struktursynpunkt.
avgöra om det är en bra inkörsport till en överskådlig mål- och tidsplanering.

Denna testmånad tycker jag har gett mig en klar inblick för att kunna ge svar på dessa frågor så jag tar en i taget.

Avgöra hur effektivt det är ur planeringssynpunkt
Här kan jag säga att jag är splittrad. Det är effektivt om man kan hantera att enbart skriva ner vad det är man ska göra,  vilken ordning och sedan kryssa av när man är klar. Då är det absolut effektivt och ett bra sätt eftersom man samlar sin planering och sina att göra listor på ett och samma ställe.

Men om man har ett behov av att få det perfekt och gärna pysslar med att göra det fint då faller effektiviteten direkt.

Avgöra om det är en rimlig metod utifrån tidsperspektiv
Här blir svaret ungefär samma som ovan. Om man kan hålla sig till själva planeringen så blir det mer effektivt om man tänker på vilken tid det tar. Skriver man i vanliga fall på lösa papperslappar så behöver man också räkna in tiden att hitta rätt lapp vid rätt tillfälle. Här är allt som sagt samlat på samma ställe.

Min tanke med detta var just att det skulle spara tid ur synpunkten att allt är samlat. Man har sina listor och sin månadsöversikt på samma plats. Det vinner man tid på.

Avgöra om denna metod är bra ur struktursynpunkt
Absolut! Det som händer med att samla allt i samma anteckningsbok på det här sättet är att det tar bort kravet på att saker och ting behöver komma i en speciell ordning. Man kan skriva det man vill skriva på första lediga sida och sedan anteckna i index vart det hittas. Det underlättar för den som upplever sig leva i ett kaos.

Det blir på något sätt en strukturerad ostruktur som fungerar.

Avgöra om det är en bra inkörsport till en överskådlig mål- och tidsplanering
På det svarar jag helt klart ja. Om man tycker det är svårt att planera och man inte vet hur man ska komma igång är detta ett bra sätt. Det är inte bara roligt utan också väldigt tydligt. Det finns ett helt community kring Bullet Journalmetoden vilket gör att det finns hjälp att finna.

Fördelarna är många. Man kan samla sina mål, sina årsplaner, sina rutiner, checklistor, att göra listor, och vecko- och dagsplaneringar på samma ställe. Det blir utan tvekan överskådligt. Detta är en bra början för den som tycker att det är svårt.

Hur gör jag?
Jag har testat mig fram med olika sätt att göra mina dagsplaneringar, göra min tidslinje och användningen av olika symboler för att skilja på uppgiftens art. Det jag har kommit fram till är att det gäller att hitta det som man själv förstår bäst men som också är mest effektivt. För mig är det viktigt att kunna titta snabbt på sidan och veta vad som gäller. Därav är min tidslinje färgkodad.

Bullet Journal

Jag började med åsikten att jag absolut behövde ett helt uppslag för att få plats med min dagsplanering men tack vare att jag ändrade min tidslinje och började använda mig av symboler så behöver jag inte mer än en sida.

Bullet Journal

Jag har valt att samla mål, sidor med rutiner och veckans höjdpunkter i anteckningsboken tillsammans med dagsplaneringarna och att göra listorna. Jag roas av att rita och skriva fina bokstäver. Jag slappnar av när jag gör det så stunden då jag skriver i BuJon är när jag behöver en paus. Ja, förutom dagsplaneringen som jag gör under min fokustimme.

Bullet Journal

Att ha en Bullet Journal har gjort skillnad för mig på så sätt att jag har allt samlat på samma ställe. Sättet att planera är inte så annorlunda från hur jag har gjort tidigare. Nu kan jag ha en bok istället för flera eftersom jag inte behöver tänka på sidföljden. Det gillar jag.

Sist men inte minst
Jag vill avsluta med att säga att det är viktigt att tänka på att en Bullet Journal sällan ersätter hur man bokar in möten. Att ha bara en pappersvariant för all planering kan absolut fungera men jag anser det svårt att inte använda en digital kalender för att skriva in inbokade möten. Gärna en som du synkar mellan dator och telefon. Detta för att försäkra dig om att inte dubbelvika. En papperskalender fungerar förstås också men då ska du komma ihåg att alltid ha den med dig. I dagens samhälle glömmer vi sällan vår telefon och därav förespråkar jag en digital kalender för detta ändamål.

Dorotea Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *