skriva på morgonenNågot av det första jag gör på morgonen, förutom dricker te, är att skriva. Jag varierar mellan att skriva på datorn och för hand. Det jag har märkt med att jag börjar dagen med att skriva är att det på ett väldigt tydligt sätt sätter igång min hjärna och gör mig kreativ. Jag tycker du också ska testa att boosta din kreativitet med att skriva på morgonen.

skriva på morgonenMorning Pages

Det finns något som heter Morning Pages och baseras på en idé om skrivandet ökar kreativiteten även inom andra områden än själva skrivandet i sig. Julia Cameron som skrivit boken The Artist Way hade som syfte att få konstnärer att öppna upp för sin kreativitet och inte låta rädslan i skapandet ta över. Många kreatörer fastnar i sina tankar av att inte göra rätt eller att inte duga och låter sig hindras av detta i sitt skapande. Det är verkligen synd då skapandet i sig, oavsett vad det är, bara blir bättre och bättre ju mer man gör.

Att skriva öppnar alltså upp kanalerna för kreativiteten men det handlar inte bara om det tycker jag. Det blir ett dagboksskrivande också. Ett sätt att samla sina tankar och händelser på en plats. Det hjälper till att bearbeta det som händer.

skriva på morgonenHur går det till?

Det finns en färdig metod om man håller sig till just morning pages, vilket man inte på något sätt måste. Då skriver man på morgonen. Använder en anteckningsbok eller vad som helst som går att skriva i och så skriver man precis det som man kommer att tänka på. I tre sidor. När tre sidor är skrivna är man klar.

För egen del känner jag att själva antalet sidor inte är viktigt men jag förstår tanken bakom det. Anledningen till antalet sidor är för att släppa spärrarna och sedan också hinna skriva lite när flödet väl kommit igång. För min del är det mer att jag vill skriva för att komma igång i mitt tankearbete.

skriva på morgonenBoosta din kreativetet med att skriva på morgonen

Jag får ofta frågor kring kreativitet och flow, om att det är svårt att komma igång och att komma in i flow. Att sätta sig ner och göra en bestämd uppgift som dessutom har en begränsning men som i sig inte är viktig för din egen prestation gör att du låter tillåter dina rädslor och spärrar att läggas åt sidan. Du släpper dina egna begränsingar och styrs av att det enda du ska göra är att skriva. Du har inte ens ett ämne du måste skriva om. Du kan skriva om vad som hände igår eller om vad du önskar mest av dagen. Det går bra att skriva om hur du inte ser fram emot dagens uppgifter och där någonstans kanske du hittar lösningen och motivationen. Det går bra att klaga och det går utmärkt att skriva allt du är tacksam för. Du får skriva om precis vad du vill. Om det blir fler än tre sidor gör ingenting alls och inte heller om det blir färre.

Låt skrivandet ta dig framåt, boosta kreativiten och ta dig in i ett flow. Visst vore det en bra början på dagen?

2 tankar om “Boosta din kreativitet med att skriva på morgonen

  1. Charlotta says:

    Ja, morgonsidor det första man gjorde, det minns jag. Jag märkte en stor skillnad med när jag började med det för nu ganska många år sen. 3 A4 för hand gjorde jag, ibland blev det bara att öva handstil och ibland blev det någon dröm eller ngt jag funderade över eller bara en inköpslista. För mig var det viktigt att hålla de tre sidorna, inte mer eller mindre till morgonsidorna, och att inte läsa dem förrän efter flera veckor enligt Camerons förslag. Och på kort tid märkte jag att jag faktiskt tänkte och gjorde mer och friare än tidigare.. De andra två stegen som hon lyfte var den dagliga 20 minuters promenaden och en kreativ intryckstimmer i veckan där man gjorde ngt planerat och annorlunda för sin egen skull, kunde vara att besöka en djuraffär eller en tygaffär eller ett museum… Jag hade lättast att få till morgonsidorna..
    Nu använder jag morgonsidor eller kvällsidor i perioder, ofta om det är några tankar som ältar runt och behöver komma i pränt för att släppa. Morgontiden är just nu inte min egen, men väl lite längre fram på förmiddagen 🙂

  2. Helena Roth says:

    Morning pages heter mitt skrivdokument i Pages, inspirerad av densamma. Och tack för lite kick i häcken, för jag älskar när jag faktiskt skriver på morgonen, något jag föresätter mig men alltför sällan faktiskt genomför. Bättring käre HERO, bättring! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *