Bokresa från ax till limpa

Att skriva en bok är helt klart en resa. En resa i inspiration, frustration, glädje, ordfrosseri men framför allt är det ett skapande. Det tar tid och det går upp och det går ner. Det som var tänkt från början kanske ibland knappt är märkbart i slutet. Det är en resa som jag både älskar och hatar.

Jag är idag verkligen glad och stolt. Jag har nu skrivit tre böcker och Jag ska bara – konsten att få det gjort i tid, som har sin premiärdag idag, ges ut av Roos & Tegnér.

En resa på drygt ett år

Resan med den här boken tog ett år och två månader ganska så exakt. Från att jag skickade synopsis till idag. Det är ungefär så långt tid det tar för en bok att bli till från ax till limpa. Idén kan komma som en blixt från klar himmel men orden som ska ut på papper och sedan allt arbete för att få texten att bli läsvänlig är inget hastverk. Dessutom ska titel sättas, bokomslag designas, strukturen ordnas och inlagan ska formas. Det är så mycket mer än bara textinnehåll.

Mitt jobb i processen är självklart texten och det är ju ingen liten del direkt. Jag har en hatkärlek till skrivandet. Jag kan skriva men jag är inte bra på det om man ska mäta utifrån svensk grammatik och skrivregler. Jag fick en tre i svenska i skolan. Jag har aldrig varit bra på att hålla mig till ett tempus. Jag skriver vi, du och man i en enda röra och vi ska nog inte ens ge oss in på det här med styckeindelning. Men jag kan svenska, jag kan stava och jag kan skapa meningar. I mitt fall har det tagit mig långt och med hjälp av grymma redaktörer och korrekturläsare så har det alltså blivit tre böcker.

Glad och stolt

Jag är glad och stolt och samtidigt är det läskigt. Alla tre gångerna har jag ångrat mig de sista veckorna och framför allt ångrar jag mig på boksläppsdagen. Det är inte helt enkelt att lämna ifrån sig sin bok. Varför? Jo, för det finns alltid saker man kan göra bättre. Formuleringar som kan göras annorlunda och fakta (i mitt fall) som hade kunnat läggas till. MEN man får släppa taget och bestämma att nu är det klart. Det kanske finns missar och ett och annat korrfel men det får vara så för det går att pilla i alla evighet. Med tanke på bokens ämne och titel så känns det extra viktigt att släppa taget. Att prokrastinera skulle i det här sammanhanget kännas för ironiskt även för mig, som är drottning av ironi.

Bokresa från ax till limpa

19 februari
Jag skickar in synopsis till förlaget och får som svar:

”Hej Dorotea. Tack för detta! Det hela känns onekligen intressant. Låt mig läsa och återkomma, troligen under v. 9. Låter det bra?”

18 mars
Första samtalet med Roos & Tegnér i Malmö.

Jag var nere i Malmö för ett event och då passade jag även på att träffa förläggaren för att presentera mig och min idé.

1 april
Jag får förlagsavtal att skriva på.

April-juni
Inläsning i ämnet. Jag har läst hur mycket som helst och ibland samma bok eller rapport många gånger om. Det tar verkligen tid att läsa in sig på ett ämne.

3 maj
Bokgenomgång med förläggaren på Clarion Post i Göteborg.

Vi pratade idéer, gick igenom synopsis och strukturerade upp en grundidé som jag sedan gick hem med och använde som mall i mitt skrivande.

juni
Jag börjar skriva. Det går oerhört långsamt för jag hittar inte formen, orden, strukturen och den röda tråden känns omöjlig att fånga. Jag har nog aldrig varit så här frustrerad i en skrivprocess förut som jag var under skrivandet av den här boken.

Bokresa från ax till limpa

15 augusti
Deadline för råmanus. Jag skrev på nätterna eftersom det var sommarlov men det gjorde inte så mycket eftersom OS pågick samtidigt. Jag såg i stort sett allt förutom golf.

25 augusti
Titelsamtal påbörjas. Detta skulle nästan få tillägnas ett eget blogginlägg för hjälp vad svårt det är att sätta en titel. Vi bollade idéer fram och tillbaka och jag höll på att bli tokig ett litet tag. Jag ska bara bestämdes tidigt men det var underrubriken som var svår.

8 september
Titeln är satt. Puh!

20 september
Porträttfotografering för omslag och PR.

Jag åkte ner en vända till Malmö igen och fick se förlagslokalerna och träffa de andra som jobbar där.

Bokresa från ax till limpa

24 september
Omslagsarbete påbörjas samt baksidestext.

Detta var inte heller något enkel match. Vi var inte direkt överens och det fick bli en kompromiss men jag är nöjd ändå. Man ska inte haka upp sig.

3 oktober
Omslag klart.

22 november
Redaktör börjar arbeta med manus.

Nu bollas manus fram och tillbaka och ändringar görs och strukturen fastställs.

6 januari
Ny redaktör tar vid.

Av olika anledningar blev det så att det blev två redaktörer denna gången.

30 januari
Formgivare börjar jobba med formgivning och sättning av inlagan.

Jag skrev ihop ett dokument med förslag på illustrationer och bestämde vilka citat jag ville ha med och så skickade jag över det till förläggaren som tillsammans med formgivaren beslutade vad som skulle vara med. Jag är över förväntan nöjd med resultatet.

6 februari
Slutkorr.

Slutpillet. Evighetsarbetet. Ord för ord. Bokstav för bokstav. Det är inte jag som är huvudansvarig för detta men även jag ska kolla igenom texten.

15 februari
Till tryck! Att få mejlet av förläggaren där det står ”Då kör vi!?” är otroligt läskigt.

8 mars
Jag får första fysiska boken.

Alltid en speciell känsla att hålla första boken i handen och så även denna gången. Woho!

15 mars
En pall med böcker vid min dörr som visar sig innehålla nytryck av 5 AM-boken och Tid för te men inte en enda Jag ska bara.

16 mars
Boksläpp!

Jag har valt bort den stora festen denna gången. Jag känner för att ta det lugnt, vara för mig själv och fira med ett glas champagne under kvällen. Under dagen kommer jag köpa mig ett bukett med blommor att ställa på mitt arbetsbord. Och eventuellt tar jag mig en tur till Akademibokhandeln för att se om boken står där i hyllan. Mina böcker har tidigare inte funnits i den fysiska bokhandeln. Det ska bli spännande.

Bilder från hela resan kan du se på Instagram under taggen #skriverbok3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *