Vad skulle hända om du började heja på dig själv? Föreställ dig att du hejar fram dig själv i livet. Du står där vid sidan av banan med sådana där pompomps och viftar och ropar peppande ord. ”Heja mig, jag kan klättra i berg” eller ”Heja mig, jag kan byta jobb”. Det skulle väl göra skillnad eller hur?

Påverkan utifrån

I livet påverkas vi alla av vad som händer omkring oss. Vi ser vad andra gör och funderar på om det är något vi själva kan göra. Jag är rätt säker på att du också gör det. Det är okej så länge det inte handlar om att du jämför dig och samtalet med dig själv blir – ”Hen är så mycket bättre på det där än vad jag är så det är ingen idé att jag försöker eller jag kommer aldrig att lyckas så där bra”. Det sänker dig så sluta med det. Men påverkas det gör du och jag. Det kommer vi inte ifrån. 

Om du och jag då lär oss att vi kan peppas och bygga upp tillit till den egna förmågan då kan vi slippa jämföra oss och istället agera och skapa egen framgång. Det kan du göra. Du kan skapa din egen framgång inom det du önskar bli framgångsrik i.

I livet behöver vi människor som peppar oss framåt. Kombinerar du det med att även peppa dig själv så får du dubbelt så mycket push framåt. Jag brukar kalla det för din inre och yttre cheerleader.

Din inre och yttre cheerleader

Om du kombinerar att ha en inre och en yttre cheerleader så ökar du dina egna möjligheter att uppnå det du önskar men också att må så som du önskar. Det handlar inte enbart om prestation. Det är viktigt att nämna.

Inre cheerleader

Den inre cheerleadern är du själv. Det är du som tror på dig själv och visualiserar när du startar upp något och sedan går i mål med det. Det är du som hejar på dig själv när det känns svårt och som ropar hurra när du ser dina egna framsteg. Föreställ dig själv hoppande och dansande. Kanske har du en helt egen hejaramsa, affirmation, som du säger om och om igen. Tänk vilken gåva det vore till dig själv.

Mina pompoms är rosa och vinröda såklart. Jag har ingen rytm men i mitt sinne kan jag dansa hur bra som helst. Och jag hoppar av glädje för varje hinder jag tar mig över. Jag ser nog rätt tokig ut men det bryr jag mig inte om ett dugg. Och i vanlig ordning ropar jag: ”dorro, du kan göra svåra saker. KÖR!”

Hur ordnar jag med en inre cheerleader? Vet du, jag tror du redan har en men kanske har du inte låtit hen komma fram så tydligt. Våga låta din cheerleader ta plats. Du kan visualisera din cheerleader om du vill. Hur ser hen ut? Jag har ju rosa och vinröda pompoms men vad har din cheerleader. Din kanske inte alls har pompoms utan något helt annat. Försök att se din cheerleader framför dig och börja lyssna till vad hen säger. Ge din cheerleader en hejaramsa också. Det är viktigt att det är rätt ord som repeteras.

Yttre cheerleader

Den yttre cheerleadern är dina människor. Alltså de människorna som du har omkring dig som tror på dig och som bekräftar dig. Det kan vara en vän, din mamma eller din partner. Du har valt dem själv för de ger dig rätt energi. De här människorna kanske sällan klär sig i cheerleaderkläder men de bär på ett leende och du kan lita på att de finns där för dig. 

Hur ordnar jag med att få en grupp av mina människor? Jag tänker att du nog redan har någon i din omgivning som brukar ge dig beröm eller bekräfta dig när du har gjort något. Det kan vara någon på jobbet eller en vän som du känt länge. Det kan vara någon i en förening du ingår i. Det viktiga är att det är en person som du känner att du kan berätta fritt för.

Vad skulle du våga göra om du hade en bra cheerleadergrupp? Fundera på det.

2 tankar om “Bli din egen cheerleader

  1. Anna-Maria says:

    Du har nog helt rätt i att man mer behöver vara sin egen cheerleader. Det skulle man nog må bättre av. Märkligt att det ska vara så svårt att heja på sig själv bara..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *