blanda-inte-in-jante-i-din-tacksamhetDet finns massvis med forskning kring tacksamhet, glädje, lycka och i positivt tänkande och det mesta pekar mot att livet blir trevligare att leva om vi känner dessa känslor. Vi är människor och vi påverkas av vår omgivning vilket är bra att tänka på när det känns lite mörkare. Jag har egentligen hur mycket som helst att säga om det här med tacksamhet men idag väljer jag att fokusera på att inte blanda in jante i sammanhanget samt att vår omgivning är viktig.

SE SMÅSAKERNA

När det kommer till tacksamhet så kan det kännas som det ska vara något stort. Att någon blev frisk från en läskig sjukdom eller att man fick det där jobbet man så väldigt önskade. Jag tycker snarare att det handlar om de små sakerna. Det lilla som händer i vardagen. Jag känner tacksamhet för saker som:

√ att mannen gör te till mig utan att jag ber om det.
√ att solen skiner.
√ att någon skriver det där blogginlägget som jag verkligen behöver läsa just nu.
√ att det inte är halt när jag ska ut och köra bil.
√ för den första krokusen på våren.
√ att barnen lägger sig utan knorr.
√ att hemmet är städat.
√ att jag trivs i mitt hem.
√ att jag har så många fina vänner.

Blanda inte in Jante i din tacksamhet

BLANDA INTE IN JANTE

I kommentarerna på gårdagens inlägg var det en person som skrev:

Att vara tacksam är något jag upplever att vi knappt vågar vara i vårt samhälle. Att stanna upp och faktiskt inse vad mycket vi har att vara tacksamma för. Tänk om fler tillät sig att göra det så mycket bättre vi alla skulle må.

Detta fenomen är verkligen tråkigt. Så ska det inte vara. Klart vi ska vara tacksamma för det som händer oss och dem i vår omgivning. Det är självklart tycker jag. Tacksamhet går inte bara åt ett håll. Alltså att du ska visa glädje över andras framgångar utan du får även lov att prata om det du själv är tacksam för.

Det handlar inte om att skryta utan om att se det som man har. I vårt samhälle är det så mycket som handlar om vad vi vill ha och genom att träna på att vara tacksamma så minskar vi också behovet av att ha mer.

Vi har inte svårt för att känna oss glada eller tacksamma men vi låter den där dumma Jante stå i vägen. Vi håller inne på den stora husaffären eller att vi fick in en kund som kommer generera ett stort klirr i kassan. Varför? Jo, för alla ska vara lika och ingen ska behöva känna sig avundsjuk. Men du har faktiskt också rätt att få vara glad. Tänk istället att någon annan får träna på att vara glad för någon annans skull. Som sagt tacksamhet går åt flera håll.

Blanda inte in Jante i din tacksamhet

VI PÅVERKAS AV VÅR OMGIVNING

När det gäller känslor överlag så påverkas vi av vår omgivning. Har du människor omkring dig som ofta klagar och ältar så kommer du sannolikt och ramla in i ett sådant beteende. Om du däremot umgås med människor som glatt berättar om vad de gjort det senaste och de som lyssnar ger positiva kommenterar och feedback så kommer du också vilja prata, berätta och berömma.

Vi blir som vi umgås. Tänk på det när du känner att det du gör inte uppskattas eller att du arbetar i motvind. Vilka pratar du med om det som händer och vem är det som kommenterar det du säger. Får du positiv energi tillbaka eller blir det en ond spiral av negativa känslor. Välj vem du låter påverka dig. Du får lov att göra det.

VAD ÄR DU TACKSAM FÖR?

Fundera på vad du är tacksam för och vilka du berättar det för. Vilka har du i din omgivning som lyssnar. Låt tacksamheten bli en del av din vardag. Om det inte är det idag, vad behöver du göra för att det ska bli så?

Och glöm inte att skriva ner tre saker som du är tacksam för innan du går och lägger dig på kvällen.

Blanda inte in Jante i din tacksamhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *