Behöver jag vara bra på att skriva? Jag får den här frågan förvånansvärt ofta. Och mitt svar är alltid NEJ!

För att skriva terapeutiskt behöver du inte vara bäst på att skriva. Det är ingen bok du skriver som ska ges ut. Du skriver för dig själv. Alla kan skriva. Du skriver varje dag varken du är författare eller inte. Skrivandet är inte privilegierat författaren, journalisten eller poeten. Skriva är för alla. Skriva är för dig.

Detta gäller när du skriver terapeutiskt

När du skriver terapeutiskt är det inte grammatiken som är det viktiga och inte heller handstilen. Ingen kommer att kontrollera din svenska jag lovar. Här finns ingen rödpenna. Texten du skriver behöver inte ens vara sammanhängande. I know. Helt knasigt men det är sant. Du skriver det som kommer och ibland kommer det i osammanhängande meningar och då får det lov att vara så. 

Ibland när jag går tillbaka för att läsa något jag skrivit förstår jag inte vad det står. Jag kan inte tolka min egen tankebana och ibland är det handstilen jag inte kan lista ut. Det är helt okej. Det var så jag kände den dagen och det får stå för den dagen. Är det så att det jag skrev då är viktigt på riktigt då kommer jag att skriva det igen. Det har jag lärt mig genom åren att det viktiga kommer alltid tillbaka i någon form.

Ingen annan än du ska läsa

Och du, ingen ska läsa det du skriver. Du behöver inte oroa dig för att det du skriver ska granskas av någon annan. Det är inte syftet med det terapeutiska skrivandet alls. Texten är för din egen skull. Den enda gången någon annan ska läsa är när du vill att någon ska göra det. Du behöver alltså ge tillåtelse till personen att läsa. Det gäller din psykolog och din coach. Det är inte självklart att de ska ha tillgång till det du skriver i skriven form

Däremot väljer du vad du vill prata om i samtalet med din coach. Det du har skrivit är relevant eftersom du har skrivit ner det. I det skrivna finns erfarenheter, glada och jobbiga minnen, trauman och beteendemönster. Allt detta går det att prata om och hitta nya sätt att hantera de olika situationerna på. 

Börja skriv

Så sätt igång och skriv med säkerheten att detta är för dig och i och med att du nu vet att du inte behöver skriva på ett speciellt sätt så har du allt utrymme i världen att öppna upp och skriva precis som det kommer. Bromsa inte dig själv med tankar om att det du skriver inte är okej att uttrycka. Allt är okej. Det du är stolt över får trängas med det som du skäms över. Allt får lov att finnas.

Låt det skrivna representera dig. Inte den som du tycker att du borde vara.

Nästa ”Bootcamp – write to feel better” startar den 11 april. En introduktion till skrivterapi. En 30-dagarskurs online där du får 30 uppgifter för att komma in i skrivandet och närmare dig själv.

2 tankar om “Behöver jag vara bra på att skriva?

  1. Anna-Maria says:

    Det där behövde jag höra tror jag. Jag kan lätt fastna i att allt jag gör måste vara så bra och perfekt hela tiden men skrivandet behöver ju inte alltid vara det. Inte när det enbart är för ens egen skull.

    • Dorotea says:

      Nej, nej, lägg perfektionismen åt sidan. Jag är helt säker på att det du gör är hur bra som helst utan den extra nivån du lägger till. Skriv för din egen skull och gör andra saker mindre jobbiga för dig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *