Kritik, känslor av ständig motgång, begränsande övertygelser …

Allt är delar av soloentreprenörens resa och det kanske är så att du behöver acceptera att allt inte kommer att gå som du vill. Det betyder inte att du ska sluta försöka eller att du ska gå runt och känna dig negativ.

Det är inte alltid bekvämt att driva företag

I businessvärlden är det tufft. Du ska lära dig massor och du har andra som gör samma sak som dig. De känns som konkurrenter som du behöver slåss med och med det kommer utmaningar som du får dyka rätt in i. Det kommer inte alltid att kännas bekvämt men du kommer lära dig och tjena vad du kommer att växa.

Den stora frågan är hur du tacklar de här begränsande övertygelserna du har och samtidigt njuter av resan…

Så jag vill dela med mig av fyra av de vanliga begränsande övertygelserna som soloentreprenörer upplever och också hur du kan hantera dem. 

Det finns fler men jag vill inte få dig att känna dig överväldigad.

4 begränsande övertygelser att sluta upp med

1. Inte än men snart

När fick du den där riktigt bra idéen eller när var det du insåg att du behöver göra ändringar i din företagsstruktur för att får företaget att växa?

Saken är den: DET ÄR ALDRIG RÄTT TILLFÄLLE!

Utmaningen minskar inte för att du väntar utan det som händer är att du putter drömmen framför dig.

Se till att inte förminska dig själv. Du kan! Det du inte kan, det kan någon annan hjälpa dig med. Så se till att ta det första steget för att komma igång. Skapa system och metoder som du kan följa och ta ett steg i taget. Det är så du skapar resultat.

Och kom ihåg: Du kan göra svåra saker.

2. Jämför dig inte med andra

Du vinner ingenting på att jämföra dig med andra och ändå är det så vanligt att hamna i jämförelseträsket. Jag gör det om och om igen fast jag vet att det enbart dödar min energi. 

Det är inte alls konstigt att du vill vara en av dem främsta eller den som andra vänder sig till för att få hjälp med det du är expert på. Det är ju en del av att driva företag att få in affärerna men bara för att du inte är som en av dem andra så betyder inte det att du är bra.

Du gör ingen nytta av att trycka ner dig själv. Jämförelse naggar på din självkänsla och dessutom finns det inget vettigt med det. Du är du och den där andra entreprenören är en annan. Ni jobbar på olika sätt och har olika liv. Ni är inte samma person så varför ska du göra likadant?

Du ska enbart jämföra dig med dig själv. Gårdagens jag. Var har du lärt dig den senaste tiden? Vad kan du idag som du inte kunde för ett år sedan? Vad har hänt med företaget sedan du startade?

3. Den där rädslan

Du vet den där gnagande känslan av att snart kommer allt gå åt skogen. Så här bra kan det vara hur länge som helst. Känner du igen den? Jag tror de flesta företagsägare känner den. Det finns en underliggande oro för att något ska gå fel eller att affärerna ska sluta ramla in. 

Det jag har lärt mig under mina tio år som egenföretagare är att det kommer gå fel någon gång och det kommer perioder då det är mindre pengar i omlopp. Det är en del av driva företag. Att vara rädd för det okända är en del av att vara människa. Det finns ett sätt att komma över rädslan – gå rätt in i den!

Vad är det värsta som kan hända? Du har ju redan valt livet som entreprenör, ska du inte köra vidare på det spåret då?

eller

Tänk om jag gör det här och det visar sig vara mitt bästa beslut ever? Du kan ju inte veta förrän du har testat. Eller hur?

Om du ger dig hän rädslan så kommer de tuffa besluten bli enklare och stegen rätt mindre läskiga.

4. Jobba hårt så löser det sig

Alla vet väl att det enda som krävs för att lyckas är hårt arbete? Det är så det låter i vårt “mycket att göra samhälle” men det är inte sant.

Att få mycket gjort kan såklart vara viktigt men är det inte så att det viktigaste är att få gjort rätt sak. Lösningen är med andra ord att se över dina att görapunkter. Inte att göra en hel massa som kanske inte alls leder dig dit du vill. Tanken är ju att ditt arbete ska generera ett företag som matchar din vision. Ett företag som drar in den mängd pengar du beräknat att du behöver och vill ha. Att jobba för jobbandet skull kommer inte ge dig de resultaten. 

Fundera på:

Jobbar jag med rätt uppgifter?
– Tar de mig närmare min vision?
– Leder uppgiften till pengar in för företaget?
– Utvecklar det mig och/eller företaget?

Så nej, jobba hårt är inte alls poängen. Jobba rätt är vad som gäller.

De begränsande övertygelserna kommer alltid att finnas

De här begränsande tankar som du har om dig själv kan skada ditt företag. Det är den krassa sanningen. Framgång byggs av många komponenter så som marknadsföring, planering, säljprocesser och annat spännande som du som soloentreprenör sysslar med.

Förutom det så bygger du med hjälp av ditt mindset. Om du väljer att hålla fast vid det som begränsar så kommer du inte nå din vision. Det kommer till slut leda till att du själv är den begränsande faktorn. Jag är ledsen att säga det, men det är så det är. 

Ett framgångsrikt företag byggs inifrån och ut. Det börjar med andra ord med dig. Inte med fantastiskt snygga projektplaner. Så låt inte begränsningarna ta överhanden, bege dig in i rädslan och du kommer komma ut starkare på andra sidan.

Begränsande övertygelser är en av många saker vi kommer jobba med i gruppcoachingprogrammet ”Företagsflow”. Ett måndagsmöte för dig som är entreprenör för att starta upp veckan på bästa sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *