Att vara i balans är inte detsamma som att allt bara flyter på, vågskålen ligger i lod. Det handlar om mer komplexa saker.

Tänk dig att du går på lina. Hur kommer du se ut? Du kommer svaja fram och tillbaka. Antagligen blir det en hel del flaxande med armarna för att finna mittpunkten. Efter ett tag går du på linan ganska fritt men små justeringar kommer krävas. En liten lutning åt vänster då en deadline kryper närmare eller en viftning med högerarmen när familjens tonårsdotter inte kommer hem i tid på fredagskvällen. Korrigeringar hit och dit. Det är balans. En lina i luften där du med dina livsomständigheter korrigerar hela tiden för att nå din mittpunkt.

Om du vill ha balans mellan arbete, familj, vila och fritid kan det vara bra att tänka på dessa 3 saker:

1. Balans är inte detsamma som vila.

Oftast handlar inte obalans om att vi behöver en vilodag vilket vi ofta vill och tror utan det innebär att vi har omständigheter som stör oss och gör oss vingliga på vår lina. Att hantera dessa störmoment kan vara jobbigt och tidskrävande men är en del av balansprocessen.

2. Balans är dynamiskt.

För att få/återfå balans krävs det rörelse. Stannar du på linan mitt i ett vingel kommer du att falla. Att hela tiden se till att vara i momentum hjälper oss att vara i balans. Balans kräver planering hela tiden.

3. Balans är avsiktligt.

Vi är programmerade att stå upprätt. När vi har mycket att göra är det svårare att med den där mittpunkten och då är fokus oerhört viktigt tillsammans med en plan och aktiva val. Våra beslut ska vara medvetna. Vill vi ha balans kan vi inte låta saker falla på plats slumpmässigt. Det fungerar inte i längden. Balans kräver ordning och medvetenhet.

Att få till en perfekt fördelning mellan arbete, familj, vila och fritid kräver arbete och kommer att se olika ut från period till period. Ibland från dag till dag. Balans kräver som sagt momentum och ständig uppmärksamhet. Balans är något du skapar utifrån dina livsomständigheter.

Försök att se balans som om det vore att gå på lina så blir fantasin om den perfekta balansen en annan än vad den är idag. När det lite tufft ibland får vi se det som en justering, ett sökande efter mittpunkten.

balans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *