Planeringens ABCDetta inlägg ingår i serien Planeringens ABC. Tanken med Planeringens ABC är att samla det viktigaste om planering och göra det lättillgängligt för dig som läsare. Det är som en ordbok kan man säga. Ord på den gällande bokstaven som på ett eller annat sätt har med planering, tid och struktur att göra.

Jag har suttit länge för att komma på alla tänkbara ord men har säkert missat flera och kanske några självklara. Det vet vi inte förrän serien nått fram till bokstaven Ö. Hjälp mig gärna med ord som du kommer på.

B som i …

Backup

När du planerar för en dag så skriver du upp de saker du vill eller behöver få gjorda. Kanske skriver du även in hur lång tid varje uppgift tar och vilken tid på dagen det är mest lämpligt att få det gjort. Denna planering utgår du ifrån under dagen och bockar av när du är klar.

Jag brukar rekommendera att ha en extralista, en backup. På din backup-lista skriver du ner sådant som inte är viktigt just idag men som inom kort tid behöver bli gjort. Om eller när det blir en stund över så kan du plocka ifrån den listan. Det kan faktiskt även hända att du blir klar med det som du har skrivit på din lista och då är det bra att ha en lista att ta av.

Backup-listan kan du alltid ha i ”bakfickan”.

Balans

Ordet balans har många olika betydelser men syftar alla till att det ska vara jämvikt eller stabilitet. Det kan vara balans i form av en term inom ekonomin eller i att något ska ligga i våg när det vägs.

När jag pratar om balans så syftar jag på känslan av att ha en jämvikt mellan det privata och det offentliga. Mellan arbete och fritid. Mellan oordning och ordning. Balans i livet helt enkelt. Balansen som vi på ett eller annat sätt strävar efter för att må bra.

Denna balans är olika för oss. En person har inget emot att arbeta tio timmar per dygn och ha två timmar till annat medan en annan person tycker sig behöva tio timmars sömn och vill ha egentid fem timmar i veckan.

Balans är närvaro i det du gör och en känsla av tillfredsställelse. Det handlar om att känna sig nöjd med aktiviteterna som vardagen består av och att även få till tid för lugn och reflektion.

Balans, som om du går på lina
3 faktorer för att hitta balans mellan arbete och ledighet

Bullet Journal

Bullet Journaling är en planeringsmetod där du utgår ifrån en tom anteckningsbok och skapar ditt eget planeringssystem. Denna metod är anpassningsbar utifrån dina behov och kan förutom själva planeringen innehålla annat som hjälper dig att få din vardag att fungera och som du brukar återkomma till. Det kan vara listor av olika slag – inköpslistor, födelsedagslistor eller middagslistor. Det kan också vara en plats för reflektion och för dina rutiner.

Bullet Journaling är alltså ett analogt sätt att planera. Det är skapat av Ryder Carrol och har blivit väldigt populärt.

Inlägg om Bullet Journaling

2 tankar om “B som i …

  1. Lisa says:

    Jag skall ta och följa dessa inlägg du gör om detta.
    Bena upp saker lite.

    Ps. Jag har faktiskt beställt din bok, 5AM. Skall läsa den under semestern och se om jag kan ändra lite på mitt liv.

    Ha en fin dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *