Idag börjar bloggutmaningen och dagens ämne är #mittföretag. Ett stort eller litet ämne beroende på vad jag väljer att fokusera på. Jag kan prata om vad jag erbjuder dig och vilket värde du får ut av att ta del av mina tjänster, min väg till att bli företagare eller vad jag tycker om att driva eget. Ja, jag skulle kunna dyka ner vart som helst.

SVAR PÅ EN FRÅGA

Igår fick jag frågan om vad det var som triggade mig till att starta företag. Det är en fråga jag har fått många gånger men just igår stannade jag upp lite extra vid frågan och jag insåg att det ligger så mycket mer bakom än vad jag brukar tänka. Det går längre tillbaka i tiden än vuxenlivet. Det skulle förmodligen gå att skriva en hel bok om min personlighet och mina egenheter redan som barn som kommer igen idag som företagare och entreprenör. Entreprenör är jag och ett led i det är att driva företag. För mig.

ETT BRAK GENOM VÄGGEN

När jag nu för 10 år sedan brakade genom väggen och blev sängliggande totalt orkeslös och utan några som helst tankar på att någonsin göra något kreativt eller krävande igen började nog min faktiska resa mot företagandet.

Inte i början och inte heller riktigt i mitten heller men lite efter mitten kan man säga att det började. Tre-fyra år in i läkandeprocessen skedde det som jag idag ser som min stora vändning. Jag hade redan innan sagt upp mig från mitt dåvarande arbete och helt släppt tankarna på att någonsin gå tillbaka till en anställning. Mer än så visste jag inte. Jag visste bara att nu är jag hemma och kraven från de som bestämmer var borta. Nu var det bara jag som kunde avgöra vad som skulle hända. Men detta var inte det som var början. Inte friheten att totalt välja.

MIN PSYKOLOGS FRÅGA TRIGGADE

Ett samtal hos min psykolog som jag då träffade en gång i veckan har visat sig vara starten. Självklart visste jag inte det då och helt ärligt tyckte jag min psykolog totalt tappat alla begrepp. Han hade inte fattat någonting om mig överhuvudtaget. Hans förslag, hans idé till mig, var helt absurd och uppåt väggarna. Men efter alla år kan jag idag se att det han sa den dagen och det jag fick göra efter det har varit hela lösningen för mig. Och i ett enda ord startade min företagsidé och min verksamhet.

”Du Dorotea, vad tror du om att freestyla i ett år?”

Ingen planering, inga tankar om vad du ska göra imorgon eller nästa vecka. Inte städa, umgås, pyssla varje vaken timme. En timme om dagen max till måste-arbete. Resten av tiden får det bli som det blir. Komma som det vill.

Jag satt tyst. Stirrade. Jag hade förmodligen öppen mun. Chockad. Och jag gick hem.

MEN PLANERA ÄR JU MOTSATSEN TILL FREESTYLE

Hur kan att freestyla vara grunden till det jag gör idag? Jag jobbar ju med planering, med att hjälpa dig att få dygnets timmar att räcka till. Att avgöra vad som ska hända nu, sen och imorgon. Motsatsen till det som psykologen sa.

Jo, under den tiden, minns inte om det blev ett år, som jag freestylade lärde jag mig massor om mig själv och jag lärde mig ännu mer om hur jag värderar tid. Hur jag hade värderat min tid och om hur jag ville värdera den. Jag lärde mig skillnaden mellan måste och att vilja. Jag lärde mig att om jag under en timme skulle få gjort det arbete som jag kände var nödvändigt så gällde det att välja rätt. Det gällde att verkligen veta. När timmen var slut var mitt arbete slut.

SKILLNADEN MELLAN MÅSTE OCH ATT VILJA

Att förstå skillnaden mellan måste och att vilja är roten till allt jag gör egentligen. Vi har alla måsten. Jag vet att vissa tycker att ordet behöver utrotas men jag är inte en av dem. Vi måste faktiskt göra vissa saker. Sedan har vi saker vi vill göra. Ibland är det vi vill och det vi måste samma sak. Men det finns en skillnad. Måste uppfattas som negativt och att vilja är något positivt. Jag måste jobba idag kanske egentligen inte är något du inte vill göra. Förhoppningsvis tycker du om ditt arbete och då är det inget måste. Det är ett vill men det är något du gör på en bestämt tid av ditt dygn och där förvirrar vi oss. Det är planerat och därför blir det ett måste.

[bctt tweet=”Det är ett vill men det är något du gör på en bestämt tid av ditt dygn.”]

TA DIG EN FUNDERARE

Förmodligen är väldigt mycket av det du gör vill-saker men du kallar dem för måste-saker. Fundera på det under en tid och se vad som händer. Du behöver inte begränsa dig till att bara utföra arbete under en timme. För min del var det en nödvändighet och det visste min psykolog. Jag visste det inte då.

Den timmen men framför allt tiden runt den timmen lärde mig en oändlig lärdom. Och det jag lärde mig vill jag hjälpa dig att förstå så att du kan få ett ”jag vill” liv.

I SAMTALEN MED DIG

I samtalen med dig blir det mycket prat om planering och prioritering och till viss del om livets alla komplicerade frågor, men det kommer en dag då det plötsligt flyter och du säger ”men det funkar ju”. När du säger det till mig, då vet jag att du har fattat och att jag är klar med mitt arbete. Det är den finaste presenten jag kan få.

dorotea pettersson

12 tankar om “Att freestyla ändrade mitt liv

  1. Ulrika says:

    Intressant att läsa om din resa och hur du har vänt din motgång till en lärdom som du idag kan ha nytta av. Älskar ditt avslut….hur du vet när du är klar med din klient 😉

  2. Joanna Olofsson says:

    Det låter så frigörande att få freestyla under en längre period och samtidigt kan jag förstå att det kan vara utmanande och läskigt. Vad härligt att lösa att du skapat ett nytt liv och nya förutsättningar för dig själv

  3. Pingback: Framtiden är din att fånga, den är din om du vill ha den – dorro

  4. Pingback: Tillsätt liv i livet – dorro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *