Meningsfullhet – ett ord jag tar med mig länge till.

Nu kommer årskrönikorna! En här och en där och överallt. Och det är kul. Jag älskar att läsa om vad som hänt i människors liv (de jag följer och känner) och få möjlighet att glädjas för andras framgångar.

Jag brukar skriva årskrönika

Jag brukar också skriva årskrönika varje år och har funderat på vad den ska innehålla i år men i år känns det inte roligt. Inte för att mitt år varit dåligt eller för att det varit tomt på upplevelser. Absolut inte! Året har varit otroligt innehållsrikt och jag har lärt mig massor. Det vore konstigt om det inte var så. I alla fall för mig som har ett och annat järn i elden hela tiden. Ändå känns det inte rätt. Och när det inte känns rätt då betyder det att jag ska göra något annat.

Hur gör man en årskrönika utan att skriva om upplevelser (många är dom), framgångar (en och annan), resor (räknas Eskilstuna?), fester jag varit på (flera fantastiska), antal skrivna blogginlägg (pinsamt få) eller konserter jag hunnit med (en)? Ja du, jag vet knappt men jag tänker att det kommer ge sig medan jag skriver. Det brukar det.

Jag låter ledordet leda

Årets ledord har varit MENINGSFULLHET så jag tänker att det kanske ur den vinkeln jag ska forma detta. En annan tanke är att skriva årskrönikan för 2022 men det känns överväldigande och intressant på en och samma gång och jag vet inte om det vore för ambitiöst. Jag väljer att utgå ifrån ledordet. Det har varit en så stor del av mitt år så även om du inte får läsa om vad jag har gjort eller upplevt så får du en inblick i vad som känts viktigt i år.

Here goes…

Mentalt måendet i fokus vilket gett insikter om vad jag mår bra av att göra och vad som ger fel signaler till mitt mående och fel energi till mitt varande. För att må bra behöver jag omringas med rätt energier. Det för mig betyder människor som hjälper mig skapa den stämning som jag behöver för att hamna i rätt sinnesstämning. Det betyder också att det som inte ger mig den rätta energin behöver ändras på eller tas bort.

Elasticitet har jag jobbat mycket med under året. Med det menar jag att stretcha mitt sinne. Jag har djupdykt i det svåra och försökt förklara det som inte riktigt har ord. Att tänja på sinnet och fatta mod för vad som finns där skapar en meningsfullhet som jag tidigare inte fullständigt förstod kraften i.

Närheten till känslorna. En av mina största rädslor har alltid varit att känna känslorna fullt ut. Det har jag på inget sätt bemästrat i år men jag kan bättre se vitsen med det men än är den dammluckan inte öppnad. Jag närmar mig.

Intresseväckande på många plan. Jag har utforskat saker jag i vanliga fall inte hade varit inne och nuddat på. Inga konstiga saker men jag har läst artiklar om både det ena och det andra. Det blir mycket psykologi för min del när jag studerar eftersom jag alltid vill förstå vad som händer i vårt sinne när vi förändras.

Jag skulle vilja ha ett i till i ordet men det finns ju inte för jag vill lägga till att intuition. Jag har återlärt mig hur viktigt det är för mig att lyssna på magkänslan och fatta beslut med den.

Närvarande är inte samma som närhet. Att vara närvarande har varit viktigt då jag inte kan avgöra vad som gör vad om jag inte stannar i det som sker. Otroligt jobbigt många gånger. Jag har ”tvingats” att svara på frågor inom ämnen jag inte vill prata om. Främst till mig själv när jag har suttit och skrivit. Att hålla sig närvarande kan vara tröttsamt så det gäller att balansera det.

Glädje som genomsyrar är bättre än den tillfälliga glädjen men allt glädje är bra. Den som genomsyrar spänner över flera områden och går att bära med sig. Det bosätter sig i kroppen och kan ta över det mörka och allt för sköra.

Skörhet ligger nära meningsfullhet har jag märkt. Att vara skör är en känsla som känns utan att den går att helt förstå och försvinner lika snabbt som den kom. Skörheten behövs för att känna det som ger rätt mening.

Fridfullt när det som känns meningsfullt landar. När jag är i det meningsfulla i min vardag och kan känna att mina dagar löper utan att det känns som att jag är på väg åt fel håll på något sätt eller nuddar vid att göra något som ligger för nära att bryta på för mig viktiga värderingar.

Utvecklande. Jag får väl nästan inte utelämna det ordet när bokstaven u finns att använda. Självklart har det varit utvecklande på många olika plan men jag vet inte om det är ordet meningsfullhet i sig eller det att jag utvecklas hela tiden. Jag behöver mer distans till året för att kunna svara på det känner jag.

Lagom blir på riktigt. Det känns som med meningsfullt blir det mesta lagom. Stress, överdådighet och meningsfullhet hör inte samman så det blir automatiskt att det blir rätt mängd när meningsfullhet får råda.

Lugn som känns. Jag är en rastlös person och jag behöver lugn som verkligen går att känna in och nästan ta på. Det går ju inte ta på lugn så ja, den behöver vara aningen överdriven för att jag ska anamma den. I år har jag varit bättre på att ta mig de stunderna när jag känner in lugnet. Vila har jag alltid varit bra på men då handlar det om att göra något annat än att jobba medan lugn mer är att det ska in i kroppen.

Härligt att få vara med och förstå vad som verkligen är meningsfullt för mig. Det är en resa jag inte är klar med. Detta är ett ord som jag absolut tar med mig in i nästa år tillsammans med mitt nya ledord.

Enhetligt över alla delar av livet. Det kan verka konstigt kanske men på något sätt så har meningsfullheten samma slutpunkt i vilken del av livet den än sätts i verket. Slutpunkten med meningsfullhet är på något sätt alltid att det som görs ska ge värde och kännas rätt idag och imorgon.

Tankeväckande så det rinner över. Att förstå vad som är meningsfullt är både självklart och hur svårt som helst. För ja, det handlar om god energi, glädje och rätt relationer men samtidigt kan det obekväma och jobbiga ge meningsfullhet också. Det goda behöver inte ens vara enklare att göra. Ibland tvärtom har jag insett. Det jobbiga kan ibland vara lättare för då behöver jag ta sats. Det goda kräver egentligen ingenting av mig men bristen på utmaning lägger det på is.

Blickar framåt

Med ordet meningsfullhet i erfarenhetsbanken blickar jag nu framåt. Jag tar ordet med mig och ger det en kompis: MJUKHET. Mjukhet är ordet som ska följa mig under 2022. Luta mig mot mjukhet är vad jag tänker mig att jag ska bl bättre på. Vad det innebär vet jag inte riktigt än men det visste jag inte med meningsfullhet heller när det här året började.

Ha nu en fin dag. Gott Nytt År!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *