Jag förstår inte ens att jag ställer den frågan, Är det dags att kasta alla mål? Är det dags? Går det att nå framsteg utan? Jag ifrågasätter och jag konstaterar. Det jag kommer fram till skulle ha chockat mig för några år sedan.

Har du satt dina mål?

Du är kanske en av otroligt många människor som suttit och satt mål nu inför 2023. Du har tänkt, skrivit, formulerat och sedan försökt att applicera någon form av plan till det du önskar att uppnå. Applåder till dig. Det är ett digert arbete och psykologiskt både jobbigt och vackert. Jobbigt för att det kräver erkännanden från dig själv och vackert just för den ärligheten som det är att erkänna vad det är du vill uppnå framöver. 

I år vill jag kasta alla mål

Frågan jag ställer är provocerande. I all fall för mig. Jag har under så lång tid arbetat med att hjälpa till med att planera och i det har det ingått målsättning. I alla fall för dig som velat. Alla sätter inte mål. Alla tycker inte om att ha mål. Vissa vill göra på andra sätt. Nu är jag en av er som vill göra på annat sätt. 

Jag började skriva ner mål för 2023. Det jag skrev blev inte konkret. Inget blev bra. Det blev mer som en vision eller en önskan och då insåg jag: Jag vill inte ha mål. Jag behöver de inte. Jag behöver bara mitt ledord. Ledordet kommer att styra mig dit jag ska.

Och det är inte något jag hade kunnat föreställa mig för några år sedan. Jag har alltid haft mål och jag har älskat det. Nu känner jag inte så längre. Målen känns inte i kroppen och när de inte gör det då är de inte sanna för mig. Jag är en magkänsleperson och när pirret saknas då lämnar jag och går vidare. Nu går jag vidare med mitt ledord och jag kommer helt enkelt ”kasta” alla mål.

Ledord, en plattform

Det fina med ledord är att du väljer ett för året men du har också ord från förra året och året innan. Det gör att du har en samling med ord som kan leda dig. Dessa tillsammans blir som en plattform för dig att stå på. Låt mig visa.

Mina ord de senaste åren har varit:

2020: SJÄLVSNÄLL

2021: MENINGSFULLHET

2022: MJUKHET

2023: PROFESSIONALITET

Tre mjuka och ett kantigt skulle man kunna sammanfatta det som. Dessa tillsammans blir min plattform framåt för att jag ska kunna fatta mina beslut, skapa projekt, jobba och leva det liv jag vill leva. För även utan mål vet jag vad jag vill. Jag har en vision, en bild, av vad jag vill med mitt liv och för att den bilden ska bli verklig så förstår jag att jag behöver göra vissa saker. Vad de sakerna är vet jag till viss del och andra har jag ingen aning om än men jag förlitar mig på att det kommer till mig. Flummigt det blev nu va? 

Tanken är densamma som med mål men utan jag skriver ner allt och staplar snyggt så att det går att se vägen. Istället går jag på vägen och är uppmärksam.

När jag då ställs inför en fråga, ett beslut, kan jag ställa de här fyra frågorna till mig själv:

1. Är detta bra för mig? Om jag säger ja är det då destruktivt eller uppbyggande?

2. Är detta meningsfullt för mig? Om jag säger ja kommer det öka känslan av ett bra liv eller kommer det ge mig en önskan att fly?

3. Hur kommer detta kännas? Om jag säger ja kommer mina känslor att vara goda känslor eller kan de leda till oro och ångest (eller annan för mig negativ känsla)?

4. Hur gynnar det mitt företag och mig? Om jag säger ja kommer detta bygga upp företaget och ge mig rätt energi?

Såg du vad som hände nu? Jag får med min personliga utveckling, mina känslor och mitt företag. I alla dessa kommer det ingå människor som jag ska förhålla mig till och det gör att jag bygger det liv jag vill ha genom möten, nya och gamla relationer.

Du har gjort ett bra jobb

Men du, de mål du har satt, jag tror de är fantastiska. Du har gjort ett riktigt bra jobb. Behåll och följ din plan. Du har satt din riktning och den riktningen har du redan känt in och kändes den rätt så är den rätt. Och jag kommer fortsätta att hjälpa människor med riktning i livet. Med eller utan mål. Jag har alltid utgått från det individuella behovet så det kommer inte göra någon skillnad att jag själv gör på ett sätt för det är mitt sätt.

2 tankar om “Är det dags att kasta alla mål?

  1. mia says:

    Vad skönt och befriande, precis så känner jag med, det känns som om ett mål begränsar mig, tänk om jag kan nu förbi det målet. Eller vad kommer jag att känna om jag inte uppnår det målet, för att livet kommer i mellan eller Putin eller någon annat. Ja gå på ditt ledord, jag har bara inte hittat mitt än, jag skulle vilja ha en sorteringshatt som på Harry Potter som kunde hjälpa mig välja riktning. Men, men jag vet att det finns där i bakhuvudet att jag måste bara låta det mogna lite mer innan det är färdigt att sägas högt. Glad trettondags helg på dig.

    • Dorotea says:

      Ja, men precis. Det finns många aspekter i det här med att ha mål. En sorteringshatt vore ju inte alls dumt. Säg till om du behöver hjälp men förmodligen dyker ordet upp när du minst anar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *