All denna klokskapJag har funderat mycket på det här med hur mycket vi egentligen har kunskaper om. Vi sitter alla inne på hur mycket klokskap som helst. Vissa saker är det lätt att dela med sig av och andra blir liksom kvar med en själv. Tänk om vi skulle dela med oss av all denna kunskap som vi har på ett bättre sätt än vad vi gör.

All denna klokskapAll denna klokskap

Detta är en tanke in the making kan man säga. Jag har inte alls tänkt klart den på något sätt men jag fascineras av allt de jag pratar med kan. Samtalen kan gå från ett ämne som för oss känns självklart till sådant jag aldrig trodde vi skulle prata om. Varför? Jo, för att personen jag pratar med besitter kunskap som jag inte visste om. Jag älskar det.

Snäv i kommunikationen

Jag vet att jag kan massor men att jag enbart visar en liten del av allt för min omgivning. Ibland begränsar det mig känner jag men för det mesta känns det rätt skönt att vara snäv i kommunikationen. Jag kan sakna att prata om allt för att det ger mig en känsla av enkelsidighet att hålla mig inom ramen av en kategori. Samtidigt är det skönt för inom ramen känner jag mig trygg och faktiskt fri. Trygg för jag vet att detta är något jag verkligen kan och fri för det finns hur mycket som helst att prata om och göra även inom denna ram. Det finns många boxar att gå utanför så att säga.

All denna klokskapVad skulle hända om …?

Jag kan undra vad som skulle hända om jag plötsligt förflyttade min begränsning inom företaget en aning. Inte så väldigt långt bort men att jag la till ett ämne till. Ämnet jag tänker på skulle inte på något sätt chocka er utan jag tror att ni skulle tänka: Såklart! Det där är hon ju bra på. Jag kan fortfarande hålla mig inom planering men inom ett annat ämne. Lite spännande måste jag säga men det kräver att jag tänker till och att jag tar ett litet språng. Inte ut på okänd mark, men på någon annans mark.

Vad är din klokskap?

Brukar du någonsin fundera på allt du är duktig på men som du sällan pratar om? Kanske är det saker personerna du har närmast ser som självklart men jag som träffar dig i en professionell miljö inte alls vet. Jag blir lite pirrig av tanken känner jag. Jag tycker ju om att ta reda på det där som andra inte vet. Det är en del av vad jag gör på dagarna trots allt.

All denna klokskapDetta är jag bra på

När jag tänker tanken och tänker att jag ska lista saker jag är bra på, som ni kanske inte vet att jag kan, inser jag att jag nog snuddat vid många saker lite i förbifarten. Det är möjligt att det inte alls är förvånande alls. Vi får se.

 • Jag är riktigt bra på att laga mat och min främsta talang är ”soppa på en spik”. Alltså laga något gott trots att det ekar rätt tomt i både kyl och skafferi.
 • Jag är bra på att göra bjudningar. Alltså bjuda hem människor och göra det enkla lyxigt.
 • Jag älskar att städa. Det blir inte så ofta jag gör det längre på grund av mina reumatiska sjukdomar men när jag gör det blir jag lycklig. Att ta fram tandborsten, bokstavligt, och skura alla lister är fantastiskt.
 • Jag är riktigt bra på barns utveckling. Alltså alla stadier. Har universitetsutbildning inom det från mina psykologistudier. Tog liksom lite extra kurser kan man säga.
 • Ni vet ju att jag läst psykologi, men jag har även en examen i religionsvetenskap. Jepp, undervisade i religion på gymnasiet då när jag jobbade som pedagog.
 • Jag är fantastiskt bra på att komma på vart borttappade saker har hamnat. Jepp, även hemma hos andra. Vet inte riktigt vad det går ut på. Är det en kunskap?
 • Jag kan sy kläder. Är ingen expert direkt men jag kan. Har till och med gått kurs i mönsterkonstruktion.
 • Jag har öga för inredning. Det där lilla extra som gör att det blir behagligt.
 • Jag har en talang i att komma på kul saker som inte kostar pengar.
 • Jag är bra på anpassningar. Som min vän sa: ”Du sätter dig inte på dina händer o säger: nä, då går det inte.” Helt sant. Jag ger inte upp. Det finns alltid en lösning. Inte alltid den mest optimala men något går alltid att göra.
 • Jag kan fyra språk. Två flytande och två hyfsat flytande. Kunde ett femte när jag var barn, spanska, men har tyvärr glömt allt. Franska som jag läste i skolan räknar jag inte alls.
 • Jag är oväntat duktig på fysik med tanke på att jag är humanist. Det blir väl så när man växer upp med en pappa som är Chalmerist och har undervisat i högspänningsteknik och är så där löjligt bra på fysik.

Jag måste säga att det är svårare än vad jag trodde att skilja mellan kunskap, färdighet och talang. De går visst in i varandra för mig. Så ja, det blev en salig blandning.

11 tankar om “All denna klokskap du bär på, har du koll på den?

  • Dorotea says:

   Det är inte helt ovanligt att behöva snäva. Jag snävade rejält för tre år sedan och sedan dess håller jag mig där. Att få kunder att känna sig bekväma är en bra egenskap.

 1. Gunnar F Novik says:

  En salig blandning, eller kanske kalla det multikompetent? Så är vi kanske alla?

  En sak som jag sällan snackar om är att jag är bra med fingrarna, trots att det ligger långt från alla uppdrag och yrkesval. Till exempel: jag ”känner” hur folk vill bli masserade. Och jag kan lösa små intrikata tekniska saker, mest genom att känna och röra, än att se på dem. Mina fingrar kan lösa små problem – taktilt om en säger så.

  Och så kan jag riktigt mycket om champagne och Champagne, men det vet nog de som känner mig närmare. (Just det, det är faktiskt Världschampagnedagen just idag…)

  • Dorotea says:

   Multikompetent lät fint 😀 Taktila fingrar är inte helt fel. Det tror jag många skulle önska att någon i ens närhet hade. Min syster är så. Hon brukar kunna massera ordning det mesta på min rygg.

   Champagnekunskap känner jag är det absolut viktigaste.

 2. Helena Roth says:

  Kunskap, färdighet, talang…. ja du, hur särskilja? Och varför egentligen? I levandes livet kanske det inte spelar så stor roll egentligen.

  Blir dock nyfiken på dina språk – svenska och engelska, tippar jag som de du kan väl, men resterande två då?

  • Dorotea says:

   Nä, men varför egentligen? Det är något jag kan och det får räcka så.

   Jag pratar svenska och polska flytande. Engelska nästan flytande. Och så kan jag romani.

 3. Skincares says:

  Åh vilket bra inlägg! Känner igen mig i det du skriver. Jag jobbar ju som kurator på sjukhus o när jag börjar prata hudvård är det många som höjer på ögonbrynen av förvåning. Olika sidor o olika intressen hos mig. Har även jag skrivit en C uppsats om barns anknytning så jag kan också mycket om små barns behov. Sen har jag läst 3 års biologi på universitet o fokuserat på etologi o djurskydd.. Och är bra på att städa och baka och leva billigt. Är även bra på att skriva och på det svenska språket. Jag gillar detta inlägg mycket för att många i Jantelagens anda inte vågar berätta vad de är bra på. Känner mig peppad, heja dig!

  • Dorotea says:

   Härligt att du känner dig peppad. Tänk så mycket du kan och så många saker du kan göra och prata om därför. En fantastisk blandning måste jag säga.

  • Dorotea says:

   Du plockade den Tess. Att jag vill lyfta något nytt. Jag har en livesändning om bloggande imorgon på Facebook. Det är jag bra på så varför inte dela med mig av det.

 4. Pingback: 4 punkter för att komma igång med ditt bloggande – Dorotea Pettersson, Personal Planner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *