A goal without a plan is just a wish.

Citatet lyder: ”A goal without a plan is just a wish” och det talar för att utan mål med en plan så kommer du inte ta dig framåt. Men tänk om det är så att det kan du visst. Du kanske inte alls har något mål just nu. Inte i det stora perspektivet i alla fall. Gör det något? Nej! Det gör inget alls.

Ett mål styr framåt

Ett mål är något som styr dig framåt. Det är något som tar en viss tid att nå beroende på hur stort eller litet det är. Det som lätts glöms bort är att det går att göra på fler sätt än ett. Det finns inget universellt facit för hur vi uppnår våra mål, drömmar eller visioner. Det vi kanske vet är att vägen framåt visar sig medan vi går på den. Det känns ibland lite snurrigt det här. Det är inte målet som är grejen, sägs det ofta, utan vägen dit. Det kan ju betyda att du kan börja gå och skapa ditt mål medan du går. Eller? En önskan kan räcka en lång bit på den där vägen.

Gör som du vill

Gör som du vill! Låt ingen säga att det bara finns ett rätt. Livet är en berg- och dalbana av självklarheter och frågetecken. Ibland mer av det ena än det andra och ibland i total balans. Vid vissa tillfällen i livet är inte ett satt mål det som känns bra. Ibland vill du stanna upp och känna in. Ibland vill du ta dig framåt och se vad som händer. Och andra gånger är ett satt mål med en strategi det som gäller.

Var ärlig med dig själv & lyssna inåt

Något jag lärt mig och vet med säkerhet är att om du vågar att vara ärlig under din resa så kommer det gå väl. Ärlig mot dig själv menar jag nu. Om du lyssnar till ditt inre och verkligen hör vad som händer där så gör det skillnad. Stor skillnad. Lyssna på vad som sägs från den punkten hos dig som brukar vara som mest ärlig. Du har en sådan punkt. Det har vi alla. Min sitter i magen. En bit nedanför naveln.

När du lyssnar inåt föreslår jag att du skriver ner vad den punkten säger till dig och bearbeta sedan det som du får ner på det där blanka pappret. Anteckningsbok efter anteckningsbok. Skriv och dyk djupare. Skriv och dyk djupare. Fortsätt så tills du vet vad ditt mål är. Det kommer kännas självklart om än aldrig uttalat. Du kommer nå fram till det medan du skriver. Det kan ta dagar och det kan ta år men så är det med alla mål i livet. Vissa händer snabbt och andra jobbar vi oss fram emot hela vårt liv.

Glöm inte att outtalade mål är också mål. De kan vara en diffus känsla och det räcker gott. Det kanske är svårare men svårt är inte dåligt. Svårt skapar utveckling och utveckling leder till erfarenhet och erfarenheten hjälper dig att dyka djupare.

Skrivandet en nyckel

För mig är skrivandet nyckeln till så otroligt mycket. Mina mål kommer i skrivandet. Vissa av målen låter jag bara finnas medan andra skapar jag planer kring med delmål och hela faderullan. Jag har mål som är hemliga och jag har mål som är offentliga. Jag har mål som är uttalade och mål jag aldrig har sagt högt. Jag tycker om variationen och jag tycker om att jag får välja hur jag går framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *