Hejsan! Hejsan!

Vi är lärda att om vi gör vårt bästa så gör vi gott nog samtidigt som det finns ett outtalat krav att prestera hundra procent. Det känns svårt att genomföra. Tänk om 80 % är gott nog?

2019-08-13

100 % är påfrestande

Att alltid ha ambitionen att prestera 100 % är påfrestande. Det är rätt så orimligt att tro att vi alltid kan göra perfekt ifrån oss i allt vi gör. Ska vi göra det då tycker till och med jag att vi behöver fler timmar på dygnet. Det är vettigare att faktiskt göra sitt bästa än att önska mer tid. Mer tid kommer du ändå inte att få och skulle du fiska fram mer då finns det mycket annat att lägga den tiden på än arbete.

2019-08-13

80 % är gott nog

Tänk istället att du lägger nivån på 80 %. Det innebär inte att du ska slarva eller att du inte ska slutföra arbetet. Självklart ska det du gör vara godkänt. Jag menar att du istället för att göra det lilla extra släpper arbetet före du sätter igång med det. Arbetet är ju egentligen redan klart.

Och visste du att det vanliga är att man gör 20 % av jobbet på 80 % av tiden. Det där med prokrastinering du vet. Att vänta till sista stund med att verkligen sätta igång. Det bevisar att om du istället börjar arbete i tid så kan du få mer gjort. Alltså du kan få andra uppgifter gjorda också.

2019-08-13

Applicera det på din att-göra-lista

Det här sättet att tänka brukar jag applicera på att-göra-listan. Du skriver vad du planerar att göra under dagen eller veckan och när du sedan utvärderar din dag så ska du vara nöjd om
80 % av listan är utförd.

Varför inte 100 %? Många gånger lägger vi till lite extra utifall att samt att det inte är helt omöjligt att något faller ifrån på grund av omständigheter. Detta tänk lär dig också vad som faktiskt är relevant för dig att göra. Om du efter ett tag märker att det är ungefär samma typ av uppgifter du inte får gjort eller faller ifrån då betyder det något. Antingen att det inte alls ska hamna på listan eller att detta är dina typiska prokrastineringspunkter. Om det är en prokrastineringspunkt då ska den i fortsättningen vara en prioriterad punkt så att den blir gjord.

Du får tid till godo

Att lägga nivån på 80 % hjälper dig att inte falla i prestationsfällan och tränar dig i att minska ner på perfektionismen. Om det känns jobbigt så tänk på den tid du får till godo för att göra annat.

6 tankar om “80 % är gott nog

  1. Malin Lundskog says:

    Ja, det är tamejtusan jätteviktigt att vara snäll mot sig själv! Kräver sin träning det – i alla fall för oss som gärna presterar …

    Jag har till och med börjat stryka i min attgöra-lista redan innan jag skriver upp den. Typ. Alltså, det är så lätt att bli besviken om det står för mycket på den, så försöker vara realistisk och flexibel. Och snäll mot mig själv!

  2. Sandifighter says:

    Suveränt bra inlägg, jag är en 100%:are, men efteråt kommer det surt efter när jag sedan inte orkar dagen efter. Jag måste verkligen ta till mig det du skriver ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *