8 förslag till förenkling av din vardag

Händer det att du känner dig överväldigad av allt du har att göra? Hemmet ska tas hand om, jobbet skötas, barnen sysselsättas och dessutom är det inte dumt att träffa en vän då och då. Känns det svårt? Det förstår jag. Vi har ett fullt liv men det finns enkla steg för att förenkla vardagen.

Vad fyller du ditt liv med?

Inget tips eller trix i världen kommer hjälpa dig om du inte utvärderar ditt innehåll. Om du är stressad och känner att mycket av det du gör inte ger dig det värde du önskar då finns det anledning att göra något åt det. Dags att sortera bort och sedan strukturera upp.

Känner du att du har helt rätt innehåll men ändå känns vardagen överväldigande ja då är det med största sannolikhet struktur du behöver.

Komplicerar du livet?

Ibland tror jag att vi komplicerar det för oss lite väl. Det är lätt att tänka att det krävs mycket för att få struktur eller mer tid men det gör det många gånger inte alls. Vi kan hitta tid, utrymme för våra saker och njutning av det lilla livet utan större ansträning om vi höjer blicken lite.

Att förenkla betyder inte att det ska bli tråkigt eller att vi plötsligt inte ska äga något. Att förenkla är att minska antalet steg för att uppnå vårt önskade resultat. Det handlar om att se över den delen som känns stökig och svår och ta reda på vad det är som orsakar problemet och sedan hitta en lösning. En lösning som är rimlig och som du faktiskt kommer att utföra eller använda dig av. Annars är det ju ingen idé. Enkelhet och rimlighet är nyckelorden här.

8 enkla förslag till förenkling av din vardag

Jag har satt ihop en lista med åtta förslag på vad du kan göra och tänka på för att förenkla din vardag. Det finns fler saker man kan göra såklart och det kan vara så att just de här inte passar dig. Men jag vill belysa att det inte behöver vara så svårt. Det gäller att tänka till lite och skapa rutiner kring det som är svårt just nu.

Plocka ordning på vägen
Låt inte saker du gå förbi förbli i oordning när det enbart tar någon minut att fixa. Använd femminutersregeln. Tar det inte mer än fem minuter så hinner du göra det nu. Bädda sängen direkt när du går ur sängen. Diska koppen när du är klar eller torka av dammet i bokhyllan när du ser att det blivit en aning för mycket.

Rensa bland dina saker
Denna tar en stund men den sparar dig tid i längden. Gå igenom dina kläder, kökslådor, skåp och pappershögar och gör dig av med det du inte använder. Att ha för många saker gör i alla fall mig överväldigad. Att rensa ger dig utrymme i skåpen, du sparar tid för du slipper leta och du gör någon annan människa glad när du lämnar sakerna till välgörenhet.

Ha ordning
Var sak har sin plats brukar man ju säga och det är en mycket bra regel. Ha en plats för allt du äger. Alla dina saker. När du har använt något så lägg tillbaka det där det ska vara. På så sätt behöver du inte lägga en massa onödig tid på att städa.

Sluta göra flera saker samtidigt
Det är lätt att tro att man vinner tid på att göra mer än en sak i taget men så är det sällan. Planera din tid och gör en sak i taget. Det kommer hjälpa dig att vara mer fokuserad.

Ha en morgonrutin
Här finns mycket tid att spara. Jag lovar. Att börja dagen enligt en färdig struktur förenklar massor. Bestäm hur du vill ha din morgon och i vilken ordning du vill göra saker. Och se till att använda en del av tiden till planering av dagen.

Ha en kvällsrutin
Kvällsrutin och morgonrutin går hand i hand. De hjälper varandra. Lägg fram vad du ska ha på dig. Packa din väska. Se till att det du ska äta till frukost finns och/eller förbered det du ska äta. Och varva ner i god tid inför att du ska lägga dig. Natta mobilen en stund före du nattar dig själv. Sömn är A och O för att överhuvudtaget fungera.

Rensa bland dina aktiviteter
Hur många aktiviteter har du på en vecka eller en månad? Är alla relevanta och ger dig det värde du önskar? Fundera på vad som är viktigast för dig och gör utrymme för att kunna lägga tid på just det. Avboka de aktiviteter som du bedömer tar mer tid och energi än vad de ger och håll sedan bra koll på vad du bokar upp dig på i framtiden.

Säg NEJ
Detta har jag pratat om och igen. Säg NEJ. Du dör inte. Vill du inte så gör det inte. Hinner du inte så säg definitivt nej. Skapa dig inte mer arbete än du klarar av. Släpp det dåliga samvetet. Att säga nej är inte detsamma som att inte bry sig om andra. Det går utmärkt att säga ja till människor men i mån av tid och att du faktiskt vill hjälpa till med just det du blir tillfrågad om.

Vad har du för knep?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *