8 förslag på praktiska helgaktiviteter till både vila och förberedelse

Vad gör du på helgen? Veckodagarna är för det mesta välplanerade och mycket är självklart men vad händer på lördag och söndag? Jobbar eller vilar du på helgen? Idag vill jag ge 8 förslag på praktiska helgaktiviteter. Inte för att just dessa är de bästa utan för att de kan hjälpa dig tänka till kring vad som är viktigt för dig.

VAD FYLLER DU DIN HELG MED?

För mig som är egen företagare blir det en blandning av arbete och ledighet och det passar mig väldigt bra. Men jag har allt mina saker som jag tycker om att göra på helgen. Jag ligger gärna kvar i sängen länge även om jag vaknar lika tidigt som vanligt. Jag mediterar, läser och ibland sitter jag i sängen och skriver. Jag vill vakna långsamt. När mannen och barnen vaknar trippar de ner för trappan och har jag tur dyker någon av dem upp med frukost till mig. Jepp, bortskämd mamma. Men för det mesta går jag ner och äter frukost tillsammans med familjen.

Vad sedan dagarna bjuder på är såklart olika från helg till helg. Barnen kanske har kalas att gå på eller så är vi bjudna på middag någonstans men oftast tillbringar vi vår helg hemma med att greja i huset, stöka ner igen med lek och pyssel och så ser vi på film tillsammans. Att mysa mycket är viktigt.

8 förslag på praktiska helgaktiviteter till både vila och förberedelse

HELGEN ÄR TILL FÖR LUGNA AKTIVITETER

För mig och min familj är helgen till för lugna aktiviteter. Det är då vi varvar ner och försöker hålla oss ifrån tröttande måsten. Och för att kunna göra det behöver man definiera vad som är en lugn aktivitet och vad som är ett måste. Detta är olika för oss alla. För mig är till exempel arbete oftast inte en måsteaktivitet utan något jag tycker är roligt och gärna gör. En lugn aktivitet för mig kan vara att se en film tillsammans med familjen eller för mig själv men kan också vara att sitta och rita. Och ett måste är något som gör mig stressad eller trött vilket mycket väl kan vara arbete så det gäller att jag väljer rätt sak om jag ska göra arbete på helgen.

Så alltså vad är ett måste och vad är en lugn aktivitet för dig? På helgen. På en veckodag betyder det kanske något helt annat. Klura och skriv ner för att skapa bästa möjliga helgkänsla. För mig kan det se ut så här:

Helgmåste: se över kommande vecka och städa hemmet.
Helglugn: se på film, läsa en bok eller ligga kvar länge i sängen på morgonen.

Jag har tidigare skrivit inlägg om skillnaden mellan måste och vilja där jag förklarar varför ordet måste är ett ord som jag använder.

8 förslag på praktiska helgaktiviteter till både vila och förberedelse

BLANDA PRAKTISKA HELGAKTIVITETER MED VILA OCH FÖRBEREDELSE

För att kunna fastställa vad du vill med din helg så kan du börja med att svara på den här frågan.

Vad tycker du om att göra när du är ledig och vad känner du att du behöver få gjort för att kunna starta en ny vecka på måndag?

För helgen är ju till vila men är också en förberedelse för nästa vecka. Det gäller att vara redo att börja måndagen med ett leende och med energi vilket är lättare om du gjort sådant du trivs med medan du var ledig.

Vad som är viktigt för dig vet jag inte men här är 8 förslag på praktiska helgaktiviteter som hjälper till både vila och förberedelse:

√ Förbereda matlådor för veckan.
√  Se över kalendern så du vet vad som ska hända under kommande vecka.
√  Bestämma vilka kläder du ska ha på dig på de olika aktiviteter du ska på (vilket också hjälper dig att tvätta rätt).
√  Göra en matsedel för veckan (fast det kan vara smart att göra på måndagar när veckans rabatter går att hitta i affärernas reklamblad).
√  Städa hemmet så att det känns vilsamt att komma hem från jobbet.
Träna tycker jag är perfekt på helgen för då har man inte samma tidspress.
Ägna dig åt din hobby (tex pyssla/trädgård/snickra).
 Läs böcker som på något sätt hjälper dig i din personliga utveckling eller som handlar om ditt arbetsområde (förutsatt att det inte stressar dig).

Berätta gärna vad du gör på helgen så kan vi fylla på listan.

En tanke om “8 förslag på praktiska helgaktiviteter till både vila och förberedelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *