chefens högra hand personlig utveckling planering psykisk hälsa psykisk ohälsa
7 tecken på att du har produktivitetsångest
Jag tänker att du vet vad produktivitet betyder och även vad ångest betyder men har du någon gång satt samman dessa ord? Produktivitetsångest! Hur känns det i kroppen när du läser det ordet?
Produktivitetsångest
Vad är produktivitetsångest för något? I grund och botten handlar det om känslan att du aldrig eller sällan känner att du har gjort tillräckligt. Du lägger ner massor med tid på att jobba och får massor gjort men känner dig ändå inte helt nöjd med dina prestationer. Det finns ju alltid mer att göra.
Produktivitetsångest kopplas även till en känsla av skam för det du gör som inte direkt kan verka produktivt. På en ledig dag känner du dig skyldig för att du inte har bockat av något på din att göralista. Du känner stress över det du borde göra istället för att tillåta dig själv att vila.
Effektivitet och produktivitet är syskon
Den här ständiga jakten att hela tiden göra sådant som är produktivt och leder dig framåt kan resultera till motsatsen. Det kan mycket väl ta dig bakåt istället för framåt då du till slut kommer känna dig för trött och stressad. Den ångest du känner över att inte hinna med kan sätta sig som ångest i andra delar av ditt liv/känsloliv och kan över tid leda till utmattning.
Då fokus ligger på att hela tiden göra något som känns vettigt tappas lätt effektiviteten i ditt arbete. Effektivitet och produktivitet är syskon. Den ena behövs för att den andra ska fungera. När du arbetar effektivt, rätt sak vid rätt tillfälle, så kommer även din produktivitet, göra rätt sak på rätt sätt, att vara på den nivå du önskar. Om du då hela tiden jobbar för att få så mycket som möjligt gjort kommer du att tappa begreppet om vad som är viktigast och du blir därmed ineffektiv.
Byt mindset
För att vända produktivitetsångesten till glädje över det arbete du gör behöver du ge dig själv tillåtelse att vila och göra sådant som ger dig energi. Du kan inte hela tiden tömma dig på energi. Om du önskar att hålla din produktivitetsnivå på en hälsosam nivå så är det bra om du försöker komma underfund med i vad stressen egentligen ligger och vad du kan göra för bra aktiviteter för att motverka den triggande känslan.
7 tecken på att du har produktivitetsångest
1. Själva görandet ger dig en känsla av kontroll
Genom att hela tiden göra något ger det dig en känsla av att vara i kontroll. Sanningen är ju att ingen av oss kan kontrollera allt. Det bästa är att fokusera på det du kan kontrollera istället. En av de saker vi har i livet som är konstant lika och som vi har möjlighet att kontrollera är tid. Använd den klokt. Jobba när du ska jobba och vila när du ska vila. Boka inte in för mycket i din kalender så du inte har utrymme för det roliga och spontana.
2. Bekräftelse är viktigt för dig
Om du känner att vara produktiv hela tiden är för att du ska känna dig bekräftad så kan det vara ett tecken på produktivitetsångest. Att vara upptagen som något bra har blivit som en norm i samhället och har kommit att bli ett mått på lycka.
Ett sätt att undvika det här sättet att tänka är genom att du istället för att söka bekräftelsen gör sådant som du själv värderar högt. När du gör det mer och mer så kommer börja undvika den stressade normen av att alltid vara upptagen och istället arbeta i en bra takt för dig.
3. Du tar dig sällan tid att på riktigt vila
Vilandet är inget brott. Du behöver vila liksom alla andra. Ingen kan vara produktiv på riktigt utan att ta sig tid till att ta det lugnt. När du börjar värdera din hälsa, vilket du gör om du vilar, så kommer du märka att du kommer vara mer fokuserad när du jobbar. En trött person klarar inte av att vara produktiv hela tiden. Det är fysiskt och mentalt omöjligt faktiskt.
4. Du sover dåligt
Här har du ett produktivitetsångestsymtom som är enkelt att märka. Om du inte kan somna på grund av att du i ditt huvud försöker organisera allt du behöver göra eller om du känner dig skyldig för det du inte gjorde under dagen då är det sannolikt att du känner av produktivitetsångest. Det enda sättet att komma i fas med sovandet är att du hittar rutiner för att minska din skam över det ogjorda. En sak du kan göra är att skriva en lista för morgondagens arbete det sista du gör innan du avslutar din arbetsdag.
5. Görandet distraherar dig från din känslor
Om du är en person som jobbar mycket har du funderat på att det kan vara en försvarsmekanism för att slippa erkänna dina känslor? Du distraherar dig med arbete och andra sysslor för att inte behöva tänka.
Att vara ensam med sig själv kan vara läskigt och det är inte alls ovanligt att hålla sig sysselsatt för att slippa känslan som kan komma i den ensamheten. Du kanske inte känner dig redo att bearbeta de känslor som kommer och kanske känner du dig dig rädd för att känna dem men försök att ge känslorna utrymme att finnas. De är inte farliga. Stanna upp och våga erkänna de känslor som kommer till dig. Det räcker långt. Du behöver inte gå in i analys och förståelse det första du gör.
6. Du känner dig aldrig nöjd
Den här är en av de vanligare skulle jag säga. Du gör och du gör men du känner dig ändå inte nöjd. Du gör inte tillräckligt mycket oavsett alla dina resultat. Det du missar är att stanna upp och fira dina resultat eftersom du värderar produktiviteten högre istället för att se allt du gjort och känna att du är riktigt bra som har gjort allt det där.
Börja att ha som standard att varje vecka och varje månad se över vad du har gjort. Skriv ner de resultat du gör och fira dem.
7. Du har satt för höga mål
Om du verkligen vill bränna ut dig så ser du till att sätta mål som är för höga. Mål som är svåra för dig att uppnå i nuläget och som inte riktigt har en uttänkt plan. Då kan du jobba och jobba och jobba lite till och du kommer känna att de steg du tar inte räcker till. Du kommer säkert vara produktiv men på ett destruktivt sätt.
Sätt mindre delmål som du kan sätta sikte på.
Så vad säger du, har du produktivitetsångest? Om ja, läs de tips som jag skrivit här en gång till och fundera på vad som skulle kunna hjälpa dig.
PS Du kan skicka en förfrågan om coaching till mig om du känner att du behöver hjälp.