Att planera i förväg gör livet så mycket enklare. Det tycker i alla fall jag och det vet ni alla vid det här laget. En planering ger dig en översikt men det finns också saker som behöver göras för att planeringen ska gå i lås. De där sakerna som gör att du mår bättre och slipper känna frustration över att de inte blir gjorda på grund av allt arbete och alla aktiviteter som fyller vardagarna.

Jag föreslår att du förbereder din vecka under helgen. Den här gången pratar jag inte om att göra en planering över alla aktiviteter utan att skapa en miljö som du vill vara i när du är hemma och ha saker hemma som gör hemmalivet enkelt. Det göra att du under veckan kan fokusera på ditt arbete och vardagsaktiviteterna. Du gör säkert redan flera av de här sakerna men jag ville ändå skapa en sammanhängande lista.

Om du vill göra alla sakerna i ett svep under till exempel söndag förmiddag eller om du vill sprida ut sysslorna över hela helgen väljer du själv men att få det gjort kommer kännas som en befrielse under veckan.

7 saker att göra varje helg för en bra start på veckan

 

1. Tvätta sängkläderna och bädda om sängen
Visst är det skönt att ha en renbäddad säng? Även om du kanske inte bäddar din säng varje dag, vilket inte jag anser vara det viktigaste i livet, så är det i alla fall skönt att sova i rena sängkläder.

2. Tvätta dina kläder och välj ut vad du ska ha på dig
Tvätta kläder så du vet att du och resten av familjen har det de behöver under veckan. Förbered sedan även vad du ska ha på dig under veckan. Samla dina outfits på en galge och så slipper du att välja ut din klädkombination på morgonen. Gör samma sak med träningskläder. Hjälp resten av familjen att göra samma sak.

3. Städa hemmet
Jag storstädar oftast på fredagar för jag tycker om att ha det fint till helgen men när det blir söndag är det redan stökigt. Alla är ju hemma på helgen och kanske har man gäster som kommer dessutom och då blir det snabbt rörigt. Ta en stund och svep över hemmet. Plocka bort saker som ligger framme, torka tvättställ och städa rent köket. Eftersom jag städar på fredagar blir det inte så tufft på söndagen. Det är så skönt att vakna till ett städat hem på måndag morgon. Det ger en bra start på veckan tycker jag.

4. Storhandla
Fyll på i kylskåpet så du har till alla måltider under veckan så du slipper åka till affären på vägen hem från jobbet. Det både sparar tid, energi och pengar. Planera dina måltider så blir det lätt att veta vad du ska handla.

5. Förbered din mat
Förutom att du planerar veckans måltider kan du också tillaga vissa av maträtterna under helgen. Kanske kan du rentav laga mer när du ändå lagar middag under helgen och frysa in eller ställa in i kylskåpet till en av veckans middagar. Om du brukar ta med dig lunchlåda till jobbet så förbered minst den du ska med dig på måndagen. Det kan även vara smart att förbereda sin frukost kvällen före men det beror helt på vilka morgonrutiner du har.

6. Se över veckan och skriv din att-göra-lista
Ta en titt i kalendern och se över vad som händer under den kommande veckan. Vilka möten ska du på, är det någon skolutflykt och är det någon kvällsaktivitet? Att veta hur veckan ser ut gör det lättare att planera vem som gör vad under den kommande veckan. Skriv även din att-göra-lista för veckan. Den som du sedan använder som underlag under din fokustimme på vardagsmorgnarna.

7. De där småsakerna
Det känns som det alltid finns saker som glöms bort. De där småsakerna som är återkommande men ändå på något sätt försvinner. I alla fall är det så för mig. Jag har skapat en lista över just dessa saker. Jag glömmer till exempel alltid bort vilken dag som dottern behöver ha med sig idrottskläder till skolan. Varje vecka samma sak så jag gjorde något åt det. Satte ett larm i telefonen. Vad dina småsaker är vet bara du själv. Lägga ner frukten i väskan, vara säker på att busskortet ligger i rätt jacka, att ta medicin en viss tid eller skicka sms och beställa lördagsfrallorna (ja vi har en pojke i området som har skapat en sådan tjänst).

7 SAKER ATT GÖRA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *