Den första timmen på din dag, den jag kallar för fokustimmen, tycker jag helst ska vara en timme som ger dig kraft. Den ska vara en bra start på dagen och ge dig energi och fokus. För mig ger den känslan av att jag har fått en extra timme på min dag och det är en av många fördelar jag ser med att ha en timme om dagen till planering och fokusering.

Jag vet att inte alla tycker om att ha sin timme på morgonen och det är okej även om jag tror att effekten blir störst om fokustimmen är satt till första timmen på din dag eftersom den hjälper dig att börja din dag på ett skönt och avslappnat sätt.

DETTA KAN INGÅ I EN FOKUSTIMME

När jag pratar om fokustimme så brukar jag prata om tre delar: rörelse, planering och inspiration. Vad du lägger in i dessa delar är upp till dig. Det enda att tänka på att en timme är inte lång så är det en timme du vill avsätta så behöver du ha lite koll så du får med alla de delar som är viktiga för dig. Samtidigt får det inte bli en stress.

Fokustimmen är din egen och du gör den till det du önskar.

Här är 7 förslag på vanor/aktiviteter att lägga in i din fokustimme:

1. Anledningen till att du går upp
Att gå upp tidigt är inte helt enkelt så det gäller att komma fram till sitt eget syfte. Vad får dig att hoppa ur sängen på morgonen? Vad kommer du längta efter? Lägg in det i din fokustimme på något sätt. För mig är det att jag vill ha min ensamhet och jag vill njuta av det krispiga som enbart finns tidigt på morgonen.

2. Något produktivt
När du gör din planering så ha som mål att dagen ska bli produktiv. Alltså ha med uppgifter/aktiviteter i din planering som behöver bli klara. Prioritera de tre viktigaste och sätt dem överst i planeringen.

3. Något aktivt
Lägg en liten stund av din morgontimme på någon form av rörelse. Sätt igång både kropp och knopp så känner du dig genast piggare. Jag föreslår att du lägger den först. Själv gör jag stretchövningar.

4. Något nyttigt
Jag brukar säga att det inte ska ingå frukost under fokustimmen och det står jag fast vid. Detta för att äta tar ifrån fokus från det som är syftet. Däremot betyder inte det att inte du får lov att äta eller dricka. Välj då kanske en nyttig smoothie eller citronvatten. Något som ger energi.

5. Något meditativt/inspirerande
Meditation är ett bra sätt att få klarhet i sinnena inför en dag. Alla är inte förtjusta i att meditera men kanske passar det att läsa en bok eller skriva något. Jag väljer helst att skriva. Det får igång min kreativitet.

6. Något som kan göras på 5 minuter
En annan sak som jag på senare funnit väldigt effektivt att ha med i min planering är de där små sakerna jag vill ha gjort som egentligen inte tar någon tid men ändå aldrig blir gjorda. Jag lägger till dem i min lista. Det är mina femminutare.

7. Något att undvika
Vi har alla något som vi gör för mycket av som stör vår rytm under dagen. Det kan vara att kolla av status på sociala medier eller gå och prata med kollegor fast det egentligen avbryter ditt fokus. Det kan vara bra att faktiskt skriva ner vad som ska undvikas under dagen.

Vad ingår i din fokustimme idag?

produktivitet

4 tankar om “7 förslag på vanor/aktiviteter att lägga in i din fokustimme

  1. Anneli says:

    Vilka jättebra tips, från och med imorgon tänkte jag börja igen med min fokustimme som fått stryka på foten under många månader tack vare en grym sjukdom.
    Detta inspirerar verkligen. Fortsätt ☺️??

  2. Pingback: 004: En timme är väldigt lång tid

  3. Pingback: Tillbaka till rutinerna – Dorotea Pettersson, Personal Planner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *