Viljan att ge upp kommer då och då hos de flesta av oss. Tror jag. Som jag alltid säger så styr du ditt humör och din attityd men visst kan det vara svårt. Så jag vill bjuda på fem tips som kan vända känslan från att inte orka till att ta ett steg till.

När känslan att ge upp kryper på

Att vara inne i en förändringsprocess eller mitt i ett projekt av något slag kan vara jobbigt. Det tar energi och motivationen är inte på topp hela tiden. Det kan till och med kännas så tufft att känslan av att vilja ge upp kryper på. Den stora frågan då är alltid varför du känner för att ge upp och om det verkligen är så att du vill det egentligen? För det mesta är det allt omkring som gör att det känns så och du får känslan att hur mycket du än kämpar så tar du dig inte framåt. Du står på samma plats och stampar eller kanske upplever du att du går bakåt.

5 tips på vad du kan göra om du känner för att ge upp

Istället för att ge upp kommer här fem saker du kan göra för att hitta tillbaka igen och behålla blicken framåt:

1. Kom ihåg varför du började
Sätt dig och fundera på varför du egentligen påbörjade den här resan. Det fanns ju en bra anledning från början. Leta fram den. Känn in känslan igen. Gå tillbaka till ditt mål och påminn dig själv. Och jämför nu med då.

2. Skriv ner 10 anledningar till att du KAN fortsätta
Undvik att lyssna på rösten inom dig som talar om att du inte klarar av det här och att det inte spelar någon roll hur mycket du kämpar för det kommer inte gå ändå. Ignorera! Skriv istället ner 10 saker du vet du kan göra för att gå vidare. Ha den listan synlig för dig ett tag. Låt den påminna dig.

3. Vänj dig vid att det inte alltid är bekvämt
Tyvärr är det så att många ger upp precis när framgången lurar runt hörnet. Den är där och du behöver endast ta ett steg till.  Det är lite läskigt att lyckas och det är läskigt att hela tiden ta steg i en riktning som är okänd. Det som händer är att istället för att låta dig känna den obehagliga känslan av rädsla så backar du. Du ger dig inte in i det och allt du kämpat för faller på så sätt platt. Det är inte lätt att göra nya saker men det är värt det.

4. Visualisera målet
När du känner att det går lite för fort eller just den här känslan av att vilja ge upp dyker upp är det bra att visualisera målet ännu en gång. Känn in känslan när du tagit sista steget och placera ut alla som kommer vara där och hur det kommer se ut. Du kan göra detta i ditt huvud eller så gör du ett collage. Har du ett sådant collage sedan innan så ta fram det och ge dig in i det du kände när du gjorde det. Det som kan hända är att du får din motivation tillbaka men också att du i stunden finner en ny lösning.

5. Gå din väg
Men vänta nu, ge upp var ju inte ett alternativ. Nej just det och det är det fortfarande inte men ibland kan det vara så att det faktiskt är för mycket för en stund och då kan det vara bra att gå iväg. Släpp alla tankar på projektet och gå gör något helt annat.  Gör något annat du tycker om att göra och försök att inte tänka för mycket på ditt projekt. För en stund eller två.

Anledningarna till att vilja ge upp är många och ditt jobb är att se till att inte låta dessa lura dig. Egentligen är det ju så att du vill framåt och du vill lyckas med det du håller på med. Tillåt dig att tycka att det är jobbigt men låt inte det ta över. Gör vad du behöver göra för att få ny inspiration.

Fortsätt framåt och lycka till!

Vill du arbeta med mig? Jag erbjuder kombinationen coaching och skrivterapi och ”Bootcamp – write to feel better ”(intro till skrivterapi)

15 tankar om “5 tips på vad du kan göra om du känner för att ge upp

 1. Helena Dahlberg-Sjöström says:

  Tack för dessa ord, Dorotea. Det var precis det jag behövde läsa idag för att finna motivationen att köra vidare.

 2. Pingback: Det spelar ingen roll hur långsamt du går, så länge du inte stannar | dorro

  • Dorotea says:

   Visualisera är bra att göra. Om du har lättare för att skriva så skriv ner dina tankar istället eller rita. Det viktiga är att du kan föreställa dig framtiden, det som ska hända då. Resultatet.

   Sök på ordet i bloggen så kommer det upp några fler inlägg i ämnet.

  • Dorotea says:

   Sitt varför är riktigt bra att påminna sig om inte bara när det känns som man vill ge upp. Det borde man nog göra minst en gång i veckan. Som egen företagare kan jag ibland känna att det försvinner i allt det praktiska man håller på med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *