Jag vill dela med mig av ”5 sätt att prioritera välmående när den psykiska hälsan vacklar”. Oavsett om du är en person som brukar kämpa med din psykiska hälsa eller inte så är det viktigt att prioritera ditt välmående. Brukar du ha en vacklande psykisk hälsa så finns det många metoder att ta till för att hitta välmående i vardagen. 

Om jag hade ett trollspö

Jag önskar att jag hade ett trollspö som jag kunde vifta och när allt glitter från viftandet föll på dig så skulle du må bra. Din oro och ångest skulle försvinna direkt. Jag skulle använda det trollspöt på mig själv och sedan på dig. Så som man gör med syrgasmasken på flygplanet. Det vore fantastiskt. Nu har jag inget sådant trollspö och heller inte alla svaren. Hade jag haft svaren så hade jag själv varit befriad från all den ångest jag har.

När jag ger tips kring hur du kan må bättre när det kommer till psykisk hälsa så vill jag att du ska veta att jag inte har något magiskt knep som kommer fungera på alla. Jag har det som jag gör och som ibland fungerar på mig och ibland inte. Ångest har många dimensioner hos en enda person bara så hur det där ser ut för dig har jag svårt att tänka mig. Så keep that in mind när du läser vidare. 

5 sätt att prioritera välmående när den psykiska hälsan vacklar

1. Supportsystem

Det absolut viktigaste för mig är mitt supportsystem. Det är de människor som jag kan prata med och be om hjälp. Varje person har en specifik uppgift utifrån personlig egenskap. Det är ingen idé att önska kramar från någon som inte tycker om att kramas (det är jag som inte gillar kramar så jag har inte den funktionen i någons supportsystem). Jag kan skriva, ringa eller ropa efter den personen jag mest behöver. Ropar gör jag efter min man när jag känner mig som mest ynklig. Han vet att jag inte vill prata utan enbart ha tyngden av hans hand mot ryggen eller axeln. Något som ersätter den psykiska tyngden.

2. Minska på scrollandet

Det här att se vad andra gör är sällan till hjälp när måendet är som sämst. Det adderar snarare till prestationsångesten. Tycker jag i alla fall. Så när ångesten inte vill släppa då är det dags att lägga ifrån mig alla skärmar och fokusera på det jag har omkring mig istället. Eller bara sova.

3. Erkänn dina känslor

Något jag funnit varit absolut svårast under alla mina år med ångest är att erkänna att jag mår dåligt. Både för mig själv och för andra. Jag har börjat prata om min ångest öppet nyligen. Ångesten är något jag hållit helt privat. Kan jag inte säga vad jag känner högt så skriver jag ner det istället. Visar sig det jag skriver vara för jobbigt så skrynklar jag ihop pappret och slänger det.

4. Lista vad du tycker om så du kommer ihåg en grå dag

När jag mår som sämst kommer jag inte ihåg vad jag tycker om. Jag kan bara tänka på allt som känns jobbigt och allt som är dåligt. Det som stressar mig är helt i fokus. Därför har jag en lista där jag har skrivit ner vad jag tycker om att göra. Sådant som känns varmt och nästan alltid gör mig glad. Det är allt från att titta på fotboll med sonen till att äta apelsin. Och te! Te finns med på listan.

5. Andas 5-5-7

Och så andas såklart. Det här med att andas i fyrkant fungerar riktigt bra. Inte när det är som värst men det stillar en smula även då. Men många gånger ligger jag i ett mörkt rum och blundar och även om jag kan se något fyrkantigt även när jag blundar så brukar jag ta till 5-5-7 vid de tillfällena. Andas in och räkna till fem. Håll andan medan du räknar till fem och andas ut medan du räknar till sju. Både andetagen och ditt fokus på att räkna gör skillnad för ångesten.

Det var mina 5 sätt att prioritera välmående, hur gör du för att prioritera ditt välmående? Har du något som du tycker hjälper som du vill dela med dig av?

2 tankar om “5 sätt att prioritera välmående när den psykiska hälsan vacklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *