När jag skriver formulerar jag mina tankar och känslor till något
konkret som går att förstå.

Skrivandet är som att andas för mig och jag har lärt mig massor från att skriva. Att sammanfatta det till några punkter är inte det lättaste men jag har fem saker som är tydliga och går att ”ta på”.

Skrivandet tar mig från A till B i huvudet och hjälper mig att hantera mina tankar, mina känslor och min vardag. Skrivandet är dagens introduktion och avslutning. Orden genom pennan är den gemensamma nämnaren för mitt välmående eller vägen till välmående. Det är så det är för mig och det kan bli det även för dig.

5 saker jag har lärt mig från att skriva

Som sagt så har jag lärt mig massor och mest är det en ventil och en plats att samla känslor och göra dem begripliga. Men jag har grubblat och kommit fram till 5 saker som är påtagliga att jag har lärt mig. Dessa är:

1. Mina tankar är inte vem jag är
I huvudet spårar det snabbt ur. Det som händer där är inte alltid sant så att fastna i de tankarna gör ingen gott. Det jag tänker definierar inte min personlighet då så mycket av det jag och du tänker är negativa tankar om oss själva. Den inre kritikern tar sällan rast. Detta till trots blir det med hjälp av skrivandet väldigt tydligt att de negativa tankar och föreställningar jag har inte är vem jag är. Jag är den jag väljer att vara och genom att bearbeta de negativa tankarna kan du och jag vända den negativa cykeln.

2. Genom pennan kommer klarhet
När jag skriver formulerar jag mina tankar och känslor till något konkret som går att förstå. Orden på pappret börjar ofta i kaos och som ifrågasättanden men ju mer jag skriver så kommer lösningar och förståelse för varför jag tänkt, känt eller reagerat på ett visst sätt.

3. Det stillar ångest och oro
Om jag skriver om ångesten och oron så kan jag samtidigt förklara för mig själv att det inte är så farligt som det verkar. Ibland hittar jag lösningar som förenklar min dag. Ångesten tar lätt över så genom att skriva ut den så kan jag låta en den av den stanna på pappret. Skrivandet tar inte bort hela ångesten men det ger mig en startpunkt för att agera istället för att fastna i känslan och låta den leda.

4. Jag kan hitta lösningar på det som är svårt. Jag är rätt smart
Det är så lätt att tro att man är ointelligent när livet känns svårt. Så är det inte. Du och jag är smarta. Vi har lösningar och idéer om hur förändring kan skapas. Känslor drar lätt iväg med tankarna så det gäller att fånga dem i farten och använda smartheten och överlista.

5. Jag är konsekvent
Att skriva varje dag (jag missar såklart dagar ibland) bevisar att jag kan vara konsekvent. Det bevisar även att jag kan skapa vanor inom andra områden då jag bevisat att jag har kapaciteten. Att vara konsekvent är nyttigt i många sammanhang men samtidigt är det viktigt att låta sig vara flexibel. Flexibilitet är i alla fall viktigt för mig MEN jag kan vara konsekvent när jag behöver vara det.

Skriver du? Vad har du lärt dig?

Är du intresserad av att börja skriva? Då är Bootcamp – write to feel better en perfekt start. Det är en introduktion till skrivterapi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *