Det är inte alltid det går lätt och livet känns roligt. Ibland känns det snarare väldigt tufft som om man går i tuggummi och ingenting händer. Nästan ångestladdat. Det är bara så det är ibland men jag tror ju, eller faktiskt vet, att det där går att vända. Det behöver inte kännas tungt, grått och trist.

För att vända på det hela är det först och främst bra att försöka förstå varför du känner som du gör just nu.

 Har det hänt något stort som får dig att känna dig nere?
√ Är det något som hänt under dagen, igår eller ska hända som gör att ditt humör dippar?
√ Kan du se att det är en återkommande känsla eller är den ny?
√ Kan det vara så att det är vädret som påverkar dig?
√ Var det länge sedan du gjorde något i ensamhet?
√ Var det länge sedan du träffade vänner?

Det finns mycket som kan orsaka att det känns deppigt men det kan också bara vara en känsla som kommer över en utan någon direkt anledning.

Återigen är det så att det är de små stegens kraft som kan göra skillnad. En deppig dag är sällan deppig hela dagen, om det nu inte är något stort som faktiskt har hänt. Försök att fundera på vad som gör dig glad och vad det är du oftast saknar när det kommer en tuggummidag och ta till det. Skapa dig en pepp-lista med saker som hjälper som du kan ta till när du känner dig nere. Du behöver alltså inte titta på listan men det kan vara bra att ha en liten strategi och har du väl skrivit ner det en gång så brukar det stanna kvar i minnet.

När jag har en tuggummi dag har jag ett antal peppande inslag som jag tar till. Det är inget stort alls men det hjälper. Det här är mina 5 peppande inslag jag tar till när jag har en tuggummidag:

1. Jag städar min arbetsplats
Jepp, det gör jag faktiskt. Många gånger är det så för mig att jag blir deppig när det är rörigt omkring mig. Jag kanske inte tänker på det just i stunden men det påverkar mig. Så om jag känner mig nere brukar det vara en bra idé att se över min arbetsplats. Jag sätter in papper i pärmar, sorterar bort sådant som jag inte längre behöver och så lägger jag ordning allt snyggt. Det brukar göra skillnad för mitt humör. Energin stiger och det blir lättare att ta tag i att-göra-listan.

2. Jag ringer en vän
Många gånger handlar det om att jag har för mycket i huvudet samtidigt och då kan det vara skönt att prata av sig. Så jag ringer någon. Antingen en vän som vet precis hur jag fungerar och också har koll på vad jag håller på med för tillfället eller så ringer jag någon jag inte har pratat med på länge. Jag utgår lite från vad som känns bäst. Helst ringer jag någon jag inte pratat med på länge för då blir det mer att jag lyssnar än att jag pratar och det känns bra både för mig och för den jag pratar med. Efter ett samtal med en vän stiger energin samt att jag förmodligen har sagt vad som är viktigt för mig just nu högt. Att säga saker högt gör det verkligt.

3. Jag äter en mumsig lunch
Mat är ju bra tänker jag. Om jag har en deppig dag brukar jag försöka att satsa lite mer på lunchen. Jag lagar mig något jag inte ätit på länge eller något som jag varit sugen på ett tag. Gärna något som känns nyttigt för av någon anledning gör nyttig mat mig gladare. Har säkert att göra med att det ger en känsla av att jag tar hand om mig själv. Det ger liksom bonuspoäng på något sätt.

4. Jag köper en bukett med fina blommor
Blommor piggar alltid upp mig. De är vackra, färgglada och doftar gott. Ingen stor sak men de gör skillnad för mig. Så har jag en trist dag så brukar jag köpa med mig blommor på vägen hem när jag är ute och gör något.

5. Jag dricker te. Såklart!
Såklart finns teet med även här. Te är alltid gott och det är alltid bra att ta till. För mig. Jag lägger ner lite mer tid på ordna med teet. Tar fram någon av mina kannor, väljer ut kopp med omsorg (och ja det blir oftast min tänkarkopp men ändå) och så sätter jag mig och funderar på vad det är jag behöver göra härnäst. Kanske tar jag mig en chokladbit om jag har någon hemma.

Har du någon pepp-lista?

IMG_7479

2 tankar om “Fem myror: 5 peppande inslag jag tar till när jag har en tuggummidag

  1. Linda says:

    Min lista är väldigt lik din men jag byter ut te mot kaffe 😉 Jag försöker ta hand om mig själv de dagar som känns lite motiga och göra iaf något som får mig lite gladare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *