Det här med att planera det divideras det om. Är det så viktigt verkligen? Blir jag inte låst om jag har allt planerat för dagen? Dessutom är det jobbigt och tråkigt. Det finns många åsikter och till det vill jag säga att det är okej. Du får lov att göra som du vill men jag vet att en planering kommer spara tid åt dig och jag vet också att struktur i livet ökar välmåendet. Men du gör som du vill.

Så varför är det så bra då? Vad ska det ge mig? En planering är A och O för att få en tillvaro vars innehåll är valt av dig och inte av någon annan. Här får du 5 ljuspunkter med att planera:

1. Kontroll
När du planerar skriver du ner allt du ska göra under veckan och sedan under den specifika dagen du just sitter och försöker få struktur på. Detta medför att du vet precis vad som behöver göras under veckan och uppgifterna kommer inte lika mycket som en överraskning men framför allt: Du glömmer inte! En planering ger dig kontroll på din tillvaro.

2. Struktur
Med hjälp av planeringen vet du vilken dag, vilken tid, varför och hur du ska göra dina uppgifter eller aktiviteter. Att ha struktur på dina dagar hjälper dig att kunna flyta genom dagarna utan att stressa upp dig för nästa moment. Självklart behöver du utföra uppgiften/aktiviteten själv så arbetet kommer du inte undan men du slipper huvudbry över hur du ska hinna. Du vet redan att du kommer hinna med och med det kommer lugn.

3. Spontanitet
Att ha en planering gör att du kan vara mer spontan. Jepp! Detta är ett av de argument mot planering jag får mest: men då kan jag ju inte vara spontan. Det är precis det du kan vara eftersom du har kontroll på vad som hänt, vad som händer just nu och vad som ska hända framöver. Att vara spontan innebär att frångå något redan planerat så för att vara spontan krävs en planering. När du har en planering kan du svara ja oftare på förfrågningar av vänner om AW, fika eller match i tennis med tenniskollegan. Då vet du vad du är klar med och vad du har kvar att göra och vilket utrymme du har för annat.

4. Fritid/egentid
Att hinna med sina intressen, hobbies och egentid står högt på önskelistan. Det är synd att de är där och inte som en del av din planering. Om du sitter ner och planerar varje dag eller i alla fall minst en gång i veckan kommer du kunna se vart det finns tid för de saker du önskar. Det blir tydligt för dig vad du gör som du skulle kunna sluta göra och istället lägga in fritidsaktiviteter där. När det gäller egentiden så är den perfekt att lägga på morgonen före alla andra vaknar.

5. Du når dina mål
Med en planering förblir inte drömmar just drömmar utan du kan agera på dem och göra dem till verklighet. När du sätter i ord vad det är du vill göra och dessutom skriver in det i din kalender då kommer det att hända. Dina mål kommer att uppnås och du kommer känna mer glädje och få mer energi.

En planering är verkligen ett fantastiskt verktyg. Den gör skillnad.

Hur planerar du?

IMG_7297

2 tankar om “Fem myror: 5 ljuspunkter med att planera

  1. Sofia Brolin - Hildas hem says:

    Efter 5 år som företagare har jag tvingats att bli bra på att planera mitt arbete. När jag väl fått in snitsen så funkar det riktigt bra – och precis som du skriver så är det toppen för spontaniteten. Nu behöver jag inte ha dåligt samvete när jag är spontan … för jag vet att det ryms i mitt schema. 🙂

    Tack för kommentaren på min blogg häromdagen, du hamnade mitt i ett skifte eftersom jag precis bytt bloggplattform och därför hamnade din kommentar lite i ingenmansland eftersom den kom efter exportering och för importering. Men jag såg den. Hoppas att vi ses på något QQ-event framöver. Vore jättetrevligt. 🙂

    Jag önskar dig en fortsatt fin vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *