Har du någon gång tänkt: Detta måste vara den mest briljanta idéen jag någonsin fått? Det har jag många gånger och en av mina mest briljanta idéer ever är tisdagslistan. 

Tisdagslistan

Tisdagslistan är precis vad ordet antyder. Det är en lista som är skriven för tisdagar. Tisdagar i juli för att vara mer specifik. På den listan skriver jag det jag ska göra under dagen. Varken mer eller mindre. Det ska gå att genomförbara på en dag vilket innebär att prioriteringsfärdigheten behöver vara på topp. Med andra ord skriver jag upp det som verkligen är viktigt för mig att få gjort och det avgörs av tid kvar till deadline eller min önskan att bli klar med något.

Tisdagslistan är kopplad till jobb för mig. I juli vill jag ha så mycket frihet som det bara går. Jag driver eget företag vilket betyder att det är svårt att ta helt ledigt. Jag har saker som behöver fixas med även i juli. Jag har kunder som väntar på leveranser och jag har klienter som är inbokade för coaching. Jag har även egna projekt som jag vill fixa med för att få en bra start när hösten drar igång.

Minskar dåligt samvete och stress

Att jag gör så här lämnar sex dagar av sju till total spontanitet. Jag behöver inte känna dåligt samvete över att jag inte jobbar eller stress över att mina idéer och tankar inte blir förankrade i något konkret. Jag kan med enkelhet låta arbetet vänta till nästa tisdag för det är på riktigt väldigt sällan under sommaren som något akut uppkommer i mitt arbete. Skulle det göra det så tar jag tag i det såklart men i övrigt kan jag sitta lugn i båten. Får jag en idé eller kommer på en lösning på ett problem jag har så skriver jag ner det i min telefon eftersom den är med mig på utflykter och annat jag sysselsätter mig med. Där kan jag lämna det tryggt och när tisdagen kommer så väljer jag om det har prioritet att komma med på listan.

5 anledningar till varför tisdagslistan är briljant

Hjälpes vad jag svamlar känner jag så låt mig bli mer konkret. Här kommer 5 anledningar till varför tisdagslistan är briljant:

1. Den skapar rutin
Rutiner ger dig trygghet och klarhet. De gör att du inte behöver fundera på om du kommer ha tiden för det du behöver hinna med för du har dedikerat ett tillfälle för det att utföras.

2. Den skapar lugn
När du dedikerar en dag eller tid för något gör att du skingrar oro, stress och prestationstankar. Det ger lugn. Du behöver inte prestera varje dag och du behöver inte känna stress över att hinna med.

3. Den tränar dina prioriteringsfärdigheter
Att prioritera är inte alltid helt enkelt. Vad är verkligen viktigast? Det fantastiska med att ha en tidsgräns för ditt arbete gör att du på riktigt behöver förstå vad du behöver få gjort och hur lång tid det tar. Prioritering handlar om att se vad som behöver göras först och det som ska komma först (oftast) är det som har deadline närmast.

4. Den gör att ditt fokus blir knivskarpt
Effekten av att ha ramat in arbetet under en dag är att ditt fokus automatiskt blir riktat. Du lägger inte tid på att hitta fokus för med hjälp av listan har du redan banat väg för knivskarpt fokus.

5. Den sänker din tröskel
Att komma igång kan ta tid framför allt om det som egentligen står högst på prioriteringslistan är ledighet. Men när du har tisdagslistan blir det inte lika svårt att ta tag i det som står för du vet att du har all tid i världen alla andra dagar.

Och du, din tisdag kan vara en torsdag eller onsdag och din lista kan ta tre timmar eller åtta timmar. Det där väljer du helt själv. Dessutom får du lov att byta dag om det visar sig att en utflykt passar bäst att göra på en tisdag. Lägg tisdagslistan en annan dag då. Det där spelar ingen roll. Det är vad listan gör för dig som är det viktiga. 

Och du igen, om du får en massa energi och känner dig kreativ så får du såklart jobba när som helst. Tisdagslistan är mest till för att du ska veta att du skapat utrymme för både jobb och ledighet.

Vem passar tisdagslistan?

Enligt mig passar tisdagslistan alla. Du formar den så att den ger dig den effekt du önskar få.

För dig som driver eget företag är detta ett sätt att sänka ambitionsnivån och få den vila du behöver för att sätta igång med kraft när din ledighet är över. Det ger dig framför allt möjlighet att vara ledig utan dåligt samvete.

För dig som har semester från arbetet där du är anställd kanske tisdagslistan dedikeras till det där du känner att du ”måste” göra under semestern och som skapar en stress för dig. Det kan vara klippa gräset, städa hemmet eller fixa det där projektet som du lämnat till en annan dag.

Med andra ord: Tisdagslistan är till för att skapa utrymme för att njuta av din ledighet. 

PS Det bästa vore såklart att inte känna dåligt samvete alls men det min vän är så mycket enklare i tanken än vad det är i verkligheten. I alla fall för mig.

Vill du ha hjälp? Jag finns här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *