4 punkter för att komma igång med ditt bloggandeFörra veckan skrev jag inlägget om all klokskap vi bär på som inte kommer till någon direkt användning. Jag nämnde lite snabbt att det fanns något som jag skulle vilja prata mer om eftersom jag är bra på det. Och som ni kanske börjar förstå är det här ämnet bloggande. Om att blogga helt enkelt. Jag vill påstå att jag vet hur man gör.

4 punkter för att komma igång med ditt bloggandeDagens LIVE handlade om bloggande

Idag hade jag en LIVE-sändning på Facebook där jag pratade om just bloggande. Jag utgick från fyra punkter och gick igenom dessa. Eftersom detta var min första sändning inom ämnet bloggande så utvecklade jag inte varje punkt speciellt mycket men gav er en bra start.

Vad ska jag blogga om?
Det första du behöver bestämma dig för är vad du ska blogga om. Vilket ämne är det du vill berätta om för dina läsare. Här är en rad frågor du kan ställa dig:

Vad vill du skriva om?
Varför vill du skriva om just det?
Är det ett ämne som du har aktivt i ditt liv/företag?
Kommer du kunna komma på nya inlägg och vinklingar vecka efter vecka och år efter år?
Vem ska läsa det du skriver?
Vart finns målgruppen du vill nå?
Är det en stor målgrupp?

När du har svarat på dessa frågor har du en bra grund att stå på när det kommer till ditt faktiska ämne i stort. Efter det kommer du behöva fatta beslut kring hur ofta du ska blogga, vilken tonation du vill ha i dina texter och om du vill göra något mer som kompletterar till bloggandet. Det kan vara att även finnas på Instagram, twitter, YouTube eller annan social plattform.

4 punkter för att komma igång med ditt bloggande2. Bred eller snäv
Nu när du har valt ditt ämne behöver du bestämma dig för hur bred eller snäv du ska vara inom ditt ämne. Är du bred når du fler men når du rätt personer? Om du är snäv så når du färre människor men kanske människor. Du behöver känna efter hur du vill göra här.

En snäv blogg kan ta längre tid att bygga upp men syns kanske på ett annat sätt i vimlet av bloggar. Fundera på vad som är din grej inom det område du har valt.  4 punkter för att komma igång med ditt bloggande3. Tekniken

Jag nuddade bara vid det här ämnet och sa främst att inte börja med att fundera på tekniken det första du gör. Gör en plan för punkt nummer ett och två först. Om du redan har en blogg så behöver du ju inte tänka på denna punkt mer än om du vill utveckla eller ändra.

När du har bestämt dig då kan du bestämma vilken plattform du vill ha och börja designa din sida. Om du tycker det är svårt så kontakta någon som är duktig på det. Det är inte svårt men det är ändå en del trixande.

4 punkter för att komma igång med ditt bloggande4. Vad är den influencer och hur tjänar man pengar på en blogg?
En influencer är en person som inspirerar och påverkar med sitt ämne till sin målgrupp. Kort förklarat. En influencer skriver, vloggar eller kanske instagrammar inom sitt ämne och inspirerar människor med det de presenterar där. Människor följer och påverkas av det som denna influencer gör och säger.

En influencer tjänar pengar på sin kanal. Inte alla för det är något man själv väljer men man kan tjäna pengar. Det gör man genom att ha samarbeten med företag som har något gemensamt med det område man själv rör sig inom. Som jag som arbetar med tid skulle kunna samarbete med ett klockföretag, en bokhandel som säljer anteckningsböcker eller med Lipton Te till exempel. Det är företag som matchar det jag brukar skriva och prata om.

Ett samarbete innebär att man kommer överens om att influencern skriver inlägg (om den har en blogg), fotograferar och kanske även lägger upp något på instagram. I inlägget skriver man om företaget men använder sina egna ord och sin egen bedömning av företaget. För detta får en influencer betalt. Det är marknadsföring för företaget som väljer att samarbeta med influencern.

Det finns många åsikter om detta och vissa tycker att bloggaren säljer sig men det är som att driva vilket företag som helst. Jag skriver om mitt ämne och passar samtidigt på att marknadsföra något som jag tycker om eller som passar min nisch.

Det var punkterna jag tog upp i dagens LIVE.

4 punkter för att komma igång med ditt bloggandeVill du ha hjälp?

Vill du ha hjälp med att komma igång med ditt bloggande eller utveckla ditt bloggande så kan jag hjälpa dig med detta. Jag guidar dig fram och hjälper dig skapa den grund som du önskar för att sedan kunna nå ut. Arbetet behöver du göra själv och det är du som är expert på ditt område men jag leder dig fram.

Jag kommer jobba med detta på samma sätt som jag gör med min coaching. Mycket kommer att handla om tidscoaching för du behöver lägga tid på att skriva, underhålla och planera dina inlägg. Det kräver en hel del arbete om du verkligen vill nå ut.

Priset är samma som för tidscoachingen men upplägget anpassas efter dig och hur långt du kommit med ditt bloggande och planeringen kring detta. Det kommer ingå hur du planerar ditt bloggande och dina sociala medier. Önskar du mer hjälp på djupet så rekommenderar jag tjänsten ”Planering och struktur för företagsledare”.

Har du frågor så är det bara att kontakta mig.

6 tankar om “4 punkter för att komma igång med ditt bloggande

 1. Anna/Webbtanten says:

  Det är bra att du erbjuder hjälp kring detta som en tjänst! Som en förändringsbenägen person är det svårt att hitta EN sak att blogga om. Jag har gjort det tidigare och då tröttnar jag för jag startade en ny blogg för varje ny passion. Ohållbart 🙂 Nu är min blogg bredare och spretar mer.

  • Dorotea says:

   Jag har också svårt med det att hålla mig till en sak. Jag tycker ju om så mycket och därför tror jag att det kan vara bra att ha en mentor i sitt arbete.

 2. Maria - Hälsokonsult och personlig tränare says:

  Vad roligt att du erbjuder en tjänst inom detta! Jag har precis kommit igång igen med mitt bloggande. Började blogga 2012, då för skojs skull och för att jag ville öva på att berätta om mina kunskaper som personlig tränare. Idag har jag utvecklats enormt mycket, dels genom en utmattning förra året. Har också hittat en realistisk nivå med att blogga som känns kul, utvecklande. Som att det ger ett värde till mina följare men ändå inte skapar stress hos mig. Bra inlägg, jag ska speciellt fundera vidare på vad jag ska skriva om för att det ska reflektera det jag vill förmedla.

  • Dorotea says:

   Glad jag blir att du tycker om det. Det finns så mycket mer att säga om det här ämnet och det kommer. Vad bra att du känner att det gav dig en tanke på utveckling. Lycka till!

 3. Palle says:

  Bra tips som självklart kan kompletteras med många fler – men en bra start.
  Man bör bl.a. också tänka på att vara konsekvent i sitt bloggande och lägga upp saker regelbundet så ens publik vet vad som är rimligt att förvänta sig.

  • Dorotea says:

   Ja, detta är bara en början. Det kommer mera så att säga. Jag vill inte överväldiga med allt på en gång. Som du säger är det superviktigt att vara konsekvent. Bestämma när och hur ofta. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *