Man ska aldrig underskatta en lista. Det kan kännas som du bara skriver en massa saker på hög men det du egentligen gör är att du medvetandegör vad som händer inom dig. När du skriver listan ger du känslorna som du håller inom dig utrymme att  komma ut och kännas och bearbetas.

För vad repeterar jag om och om igen:

Låt känslorna kännas.

Många gånger är du inte medveten om att dessa känslor finns hos dig eller att det du listar är något du reagerat på. Det kan mycket väl vara så att du känner igen det mesta på listan när du skrivit klart men det betyder inte att kroppen och själen känner sig läkta. Du vet inte alltid vad som ligger och lurar. Du vet inte riktigt vilka känslor du egentligen känner eller varför du känner som du gör. För att medvetandegöra är listor bra. Det blir en ögonöppnare och ger sedan underlag för dig att arbeta vidare.

De listor jag har valt ut förtydligar vad du går och tänker på som känns överväldigande eller tynger dig på något sätt. Känslor som rädsla och oro. Men också sådant du är arg för. Varför har jag valt dessa? Jo, för om du medvetandegör de jobbiga och många gånger hindrande känslorna så ger du plats för läkning.

Läkning från skam över känslorna kanske eller läkning från något någon sagt till dig som sårade dig. Du kan inte läka om du inte lyfter känslorna till ytan. Du kan inte läka utan att vara medveten om att det här tynger dig.

4 listor för medvetandegörande och läkning

Det du gör är att du tar en lista i taget. Skriv allt du kommer på kopplat till ämnet. Låt pennan jobba. Stanna inte vid tio punkter utan fortsätt. Du kan vara rädd för något stort eller något väldigt litet. Allt är relevant.

Kom ihåg att utgå ifrån nuet när du skriver. Det du känner nu.

Lista ett

Skriv en lista med allt du är rädd för.

Lista två

Skriv en lista med allt som oroar dig eller gör att du känner dig överväldigad.

Lista tre

Skriv en lista med allt som gör dig arg.

Lista fyra

Skriv en lista med allt som din kropp behöver just nu.

När du är klar

När du skrivit din lista/listor vill jag att du funderar på varför du skrivit det du skrivit. Om där finns något som känns nytt för dig, något som gör dig ledsen eller lyfter någon annan känsla så ta den enskilda posten och svara på frågan:

Varför känner jag så här och vad kan jag göra åt det?

Skriv ner ditt svar. Det du nu har är en åtgärdsplan för att läka från händelsen som orsakat känslan du har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *