personlig utveckling skrivterapi
3 vägar att bygga självkänsla
Självkänsla är hur du ser på dig själv. Hur du uppfattar din egen kapacitet och hur du tänker och känner om dig själv. Den kan vara låg och hög och den kan variera. Självkänslan är inte statisk vilket betyder att det finns utvecklingspotential. Vet du hur du ska göra för att öka din självkänsla? Inte, då ska jag ge dig 3 vägar att bygga självkänsla.
Skillnaden mellan självkänsla och självförtroende
Innan jag går in på hur du kan jobba med din självkänsla vill jag gå in på vad som är skillnaden mellan självkänsla och självförtroende. Det är inte ovanligt att dessa två blandas ihop.
Självkänsla: Vilken acceptans jag har för det jag känner till om mig själv. Att det är okej, att jag duger som jag är. Även när jag misslyckas.
Självförtroende: Min tillit till min förmåga att prestera i olika specifika situationer. Man kan ha gott självförtroende i en situation men dåligt när det gäller något annat.
En till aspekt till i det här och det är självbild. Självbild är den medvetenhet jag har om mig själv, vad jag kan eller vad jag längtar efter.
Självförtroende baseras alltså på utförande och självkänsla på vad du känner och tänker om dig själv. Så du kan ha låg självkänsla men bra självförtroende inom ett område som du är van att syssla med.
Plus i kanten
När jag pratar om att växa sin självkänsla så brukar jag likna det vid att sätta plus i kanten. Ett plus i kanten kan någon få för något de gjort – ”Du får ett plus i kanten för…” Ett plus i kanten blir du glad för. Det gör att du sträcker på dig. Så är det med självkänsla. När du gör något och du får ett erkännande eller själv känner att detta gjorde jag bra då blir det som ett plus i kanten. Det markeras och sparas till nästa gång.
Att växa sin självkänsla handlar om att göra det där du kanske inte spontant vill göra. Att växa sin självkänsla handlar om att uppmärksamma när du gör något som du i vanliga fall hade backat ifrån att göra. Så återigen pratar jag om att våga och om att göra. Du byggs upp av det som är svårt men det innebär inte att du alltid ska göra svåra saker, även om du kan, utan det kan också handla om att repetera samma aktivitet om och igen för att verkligen visa på att du kan det här. Det hjälper dig att tro på dig själv. Tron på dig själv är superviktig.
3 vägar att bygga självkänsla
1. Prata snällt med dig själv
Självkänslan jobbar med dina tankar om dig själv. Om du pratar ner dig själv så kommer du tro på det och din självkänsla sänks. Om du vänder ditt språk till ett positivt språk så kommer dina plus i kanten att öka.
Hur då? Stanna upp när du tänker något negativt om dig själv och ställ dig frågan: Är det verkligen sant? Är du verkligen dålig på det du intalar dig eller är det att du inte övat så mycket på det eller är det för att du är rädd för det.
2. Skapa bilder eller det vi kallar för att visualisera
I den låga självkänslan finns ofta mycket oro. Den vill du lugna. Du vill hitta sätt för att minska oron så att du kan våga göra det där du hindrar dig själv från att göra. Det kan du göra genom att skapa positiva inre bilder som motverkar oro och därmed har en lugnande. Då lurar hjärnan att tro att du redan klarat av det svåra du visualiserar. Låt oss prova det med att du ska stå och prata inför grupp:
Gör så här:
• Skapa situationen där du pratar inför grupp i ditt huvud. Måla upp den. Föreställ dig att du står där och berättar om projektet du nyligen genomfört.
• Tänk på hur det kommer att vara och kännas. Hur kommer människorna att se ut? Var i rummet står du? Hur kommer du känna dig när du är klar?
• Föreställ dig hur gruppen lyssnar och nickar instämmande.
Syftet med det här är att när du sedan väl utför uppgiften så kommer det kännas som du redan gjort det och du kommer känna dig säkrare.
Du lägger till plus i kanten av att vända situationen i ditt huvud och framför allt när du sedan utför den.
3. Skriv om det
Såklart är det så att skrivandet gör stor skillnad här. Detta är ett typexempel på när skrivterapi är ett utmärkt verktyg för att komma åt en känsla som ligger i vägen för ditt utövande eller din tro om dig själv.
När du känner dig osäker eller ska stå inför en situation som du inte känner att du klarar av kan du sätta dig ner och skriva dina känslor och din oro kring detta. Skriv ner allt du tänker. Skriv om du hur du känner och vad du tänker om de människor du kanske ska möta i den faktiska situationen. Du kanske känner att de är orättvisa eller att de dömer dig. Skriv om det. Skrivandet kommer ge dig perspektiv på situationen.
När du har skrivit av dig och du har alla dina tankar om situationen på papper då är det dags att ställa frågor till dig själv. Exempel på frågor är dessa:
Är detta sant?
Är detta på riktigt?
Är detta är ett problem?
Har jag skapat problemet eller finns det på riktigt?
Att skriva ger dig också plus i kanten. Det är modigt att skriva ner sina innersta tankar men det är själva resultatet av skrivandet som ger dig plus. Resultatet är att du bättre förstår och förståelse leder till en ökad självkänsla.
Summera dina plus i kanten
Hur summerar du dina plus i kanten? Ja, det kan du ju egentligen inte men när du gör saker för att öka din självkänsla så kommer du känna när det fungerar. Du kommer märka att du gör fler saker som du tidigare hindrat dig själv från att göra. Summeringen är med andra ord att du fortsätter att göra och att du därmed vågar mer.